Haberler

Bakan Yıldız: Biz Dünyayı Kirleten Olmayacağız

Güncelleme:

Bakan Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusunda kat edeceği çok uzun bir mesafe olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusunda kat edeceği çok uzun bir mesafe olduğunu belirterek, "Biz dünyayı kirleten olmayacağız. 2023 yılına kadar minimum yüzde 20'ler civarı tasarruf elde edilebilecek bir enerji sektörünün içindeyiz" dedi.

Bakan Taner Yıldız, Conrad Otel'de düzenlenen "2. Türk-Alman Enerji Forumu"na katıldı. Forumda Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kımıl ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurlu Başkanı Rızanur Meral'ın açış konuşmalarının ardından Almanya Federal Çevre İşleri ve Su Ekonomisi Bakanlığı Genel Müdürü Helge Wendenburg katılımcılara hitap etti.

Daha sonra kürsüye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geldi. Yenilenebilir enerjinin önemine değinen Bakan Yıldız yenilenebilir enerji çalışmalarında Almanya ile Türkiye arasındaki farkları anlattı. Bakan Yıldız "Tabi bu ülkenin herkese getirdiği coğrafi avantajlar ve dezavantajlar var. O ülkenin kaynaklarını ister güneş, ister rüzgar, ister su gibi kaynakların avantajlarını teknoloji sahipleri mi, yatırımcılar mı, yoksa o ülkenin vatandaşları mı?

Hangisinin bunlardan daha çok yararlanması lazım. Kamu oluşturduğu politikalarla bunu eğer iyi dizayn etmez ise bazen dış politikanın bazen de iç politikanın yönetilmesinde zorlaşabilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını oluşturacağımıza bir o kadar da önemli olan enerji tasarrufu verimliliğiyle alakalı olan Alman firmalarıyla çok fazla iş yapabiliriz" dedi.

Türkiye'nin enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda kat edeceği çok uzun bir mesafe odluğunu belirten Yıldız "2020 yılına kadar hatta 2023 yılına kadar minimum yüzde 20'ler civarı tasarruf elde edilebilecek bir enerji sektörün içindeyiz. Bu bir yönüyle yatırımlar arasında avantajdır, geriye dönük resmin çizilmesi açısından da bir dezavantajdır. Bu dezavantajı Türkiye kaldırmak durumundadır ve politikalarımız da bu yönde şekillenmektedir. Biz dünyayı kirleten olmayacağız. Sanayileşmemizi Türkiye'nin büyümesini, ilerlemesini, gelişmesini yalnızca ekonomik alanlarda değil, zihni olarak da ve yüreğimizle beraber tamamlayacağımıza inanıyoruz. O yüzden son 10 yılın idaresine irade koyan hükümetlerimizin bundan sonra 2023 yılı hedeflerine de bu gerçeklerle beraber ulaşacağı kanaatindeyiz" dedi.

Türkiye ile Almanya arasında ki iklim farklarına da değinen Bakan "Alman firmalarının özellikle güneş ve rüzgarda yapacağı çok şey var. Bunların Almanya'daki güneş ışınım seviyesinin Türkiye'nin Karadeniz bölgesine denk gelen yıllık 800 saatler civarında olduğunu biliyoruz. Ama Türkiye'nin ortalamasının 1800-2000 saatler arasında olduğunu istatistiksel olarak ortaya koyduk. O yüzden Türkiye'nin bu avantajını artıracağına inanıyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rızanur Meral Taner Yıldız Almanya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title