Haberler

Bakan Çağlayan, MB'nin Politikasını Eleştirdi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Piyasalardaki Daralmanın Sebebinin Merkez Bankası Olduğuna Dikkat Çekerek, 2007 Yılında Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi Politikasında Iskaladığını Savundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, piyasalardaki daralmanın sebebinin Merkez Bankası olduğuna dikkat çekerek, 2007 yılında Merkez Bankası'nın faiz indirimi politikasında ıskaladığını savundu.

Bir dizi toplantı ve açılışlara katılmak için Batman'dan helikopterle Adıyaman'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı Vali Ramazan Sodan, kurum ve kuruluş yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri karşıladı. Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Adıyaman İstişare ve Değerlendirme' toplantısına katılmak için üniversite kampüs alanına gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı minikler halk oyunu ekibi folklor gösterisiyle karşıladı. Bakan Zafer Çağlayan minik folklorcuları tek tek öperek tebrik ederek toplantının yapılacağı salona geçti. Toplantı öncesinde ev sahibi olarak açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün konuşmasının ardından, Bakan Zafer Çağlayan üniversitenin şeref defterini imzaladı.

Konuşmasında piyasalardaki ekonomik daralma konusunda Merkez Bankası'nı eleştiren Bakan Zafer Çağlayan, faiz belirlemede tek yetkilinin Merkez Bankası olduğunu, bankanın faiz indirimi politikasında ıskaladığını kaydetti. Çağlayan, "Merkez Bankası maalesef geçen yıl faiz indirimi politikasını ıskaladı. Dünyada faizlerin düştüğü bir ortamda, maalesef faizlerde bir düşüş yapamadı. Bugün ABD Merkez Bankası piyasadaki ekonomik daralmayla beraber faizleri 5.25'ten 2.25'e düşürdü. Yani yüzde 60 düşüş yaptı. Ben de bu noktada diyorum ki, bu piyasayı esnaf ve sanatkarın iş yapması için taze paraya, nakit paraya ihtiyacı vardır. Bu da Merkez Bankası'nın yapması gereken önemli çalışmalardan birisidir. Bu konuda da bu yetki sadece onlara verilmiş. Bunu söylerken ben üzerimdeki yetkiyi Merkez Bankası'na atmak çabası içersinde değilim. Zaten böyle olmuş olsa, enflasyon konusunda Merkez Bankası, enflasyon hedefi tutmadığı zaman her 3 ayda bir hükümete 'Niye tutmadığı' ile ilgili rapor vermezdi. Bu konuda proaktif davranmak zorunda. Piyasada YTL sunmayarak, para çekerek ancak esnafımızın sanayicimizin işini durdururuz. Bu noktada ekonomide başarılı olduk dersek inandırıcı olmayız. Türkiye tek haneli enflasyona devam edecek. Gerek faiz konusunda, piyasadaki nakit sorununda da gerekli görevi yapması gerekenler yapacak" dedi.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın dünya ülkelerinin genel sorunu olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Bugün ABD ve dünyanın tüm ülkelerinin başının belası olan 2 konu var. Biri enerji ve enerji fiyatlarında ki artış, diğeri gıda ve gıda fiyatlarında ki artıştır. Türkiye bu anlamda dünyadan enflasyon ithal eden bir yapıya sahiptir. Çünkü Türkiye enerji ithal etmek zorunda olan bir ülkedir. Allah vermemiş. Bizim mevcut enerji kaynaklarımız var ancak, Türkiye bu özel sektör büyümesiyle beraber enerji tüketimi de arttırmış. Enerji olacak ki bu büyüme sağlansın. 5 senede Türkiye toplam enerji ithalatına 9 milyar dolar öderken, bugün Türkiye'nin enerji ithalatına ödemiş olduğu bedel 39 milyar dolardır" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, sanayi stratejisi ve sanayi envanteri içerisinden tekstil ve konfeksiyon sektörünün çıkarıldığı haberlerin yalan olduğunu kaydederek, Türkiye'nin dünyanın ekonomi otobüsü içerisinde yolcu olduğunu ve dünya ekonomisinden olumlu ve olumsuz etkilenmelerin olacağına dikkat çekti.

Toplantıda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, 2006 yılının sonu itibariyle ekonomik istikrarın bozulduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde 2006 yılının sonuna kadar devam eden istikrarlı büyüme, dünya ekonomisindeki yerini muhafaza etme süreci erken genel seçim ve akabinde ki Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2008 yılındaki bu olumsuz gelişmelerle birlikte belki de halledilebilecek birçok sorunumuzun halledilme süresini daha da uzattı. Ama bizde de hal kalmadı" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Vali Ramazan Sodan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Mustafa Salman, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, ATEKS Başkanı İsmet Açıkgöz, ASKON Başkanı Mahmut Çelik ise Adıyaman'ın ekonomik sorunlarını dile getirerek, çözüm bulunmasını istedi.

Toplantıya AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, Şevket Gürsoy, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, 81 ilin esnaf ve sanatkarlar odası başkanı ve çok sayıda işadamı katıldı.

(AA-OÇ-HE-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title