Haberler

AYM Sendika Eylemine Katılıp Derse Girmeyen Öğretmeni Haklı Buldu

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi, üyesi olduğu sendikanın eylem çağrısına uyarak derse girmeyen öğretmene disiplin cezası verilmesini, sendikal haklara aykırı buldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Yenimahalle'deki Mimar Sinan İnşaat Meslek Lisesinde öğretmenlik yapan Abidin Aydın Tüfekçi, Eğitim Sen'in, Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan Ek Ders Ücret Yönetmeliği'ni protesto çağrısına uyarak iki saat derse girmedi. Eylem nedeniyle "ders ücretinin kesimi" cezası verilen Tüfekçi, disiplin cezasının iptali istemiyle Ankara 10. İdare Mahkemesine başvurdu.

DAVA REDDEDİLDİ

Mahkeme, Tüfekçi'nin, kendisine ayrılan ders saatinde kabul edilebilir mazereti olmadığı halde derse girmemesi nedeniyle disiplin cezasına çarptırılmasının hukuka aykırılık oluşturmadığına karar vererek davayı reddetti. Temyiz edilen dosyayı görüşen Danıştay 12. Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Karar düzeltme talebi de reddedildi. Tüfekçi, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, öğretmenin Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendikal hakkının ihlal edildiğine hükmederek, dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

'DEMOKRASİYE HİZMET EDEMEZ'

Kararda, örgütlenme özgürlüğü ve sendika hakkının, Anayasa'da benimsenen temel değerlerden siyasal demokrasiyi somutlaştıran özgürlükler arasında yer aldığı belirtildi. Şiddete teşvik etme veya demokratik ilkelerin reddi söz konusu olmadığı sürece, sendika hakkı çerçevesinde dile getirilen bazı görüşler veya bunların dile getirilme biçiminin anayasal koruma altında olduğu aktarılan kararda, "Söz konusu görüşler veya ifade biçimi yetkili makamlarca kabul edilemez bulunsa dahi, ifade, örgütlenme ve sendikal özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler demokrasiye hizmet edemez ve hatta onu tehlikeye düşürür. Hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik bir toplumda, farklı düşüncelerin sendikal özgürlükler veya başka yollarla dile getirilmesine imkan tanınmalıdır" ifadesine yer verildi.

'ZORLAYICI TOPLUMSAL İHTİYAÇ'

Kararda, sendika hakkı mutlak olmadığından bazı sınırlandırmalara tabi tutulabileceği de belirtilerek, bu kapsamda sınırlandırmanın elverişli, gerekli ve orantılı olup olmadığının denetlenmesi gerektiği vurgulandı. Verilen cezanın, hafif olsa da başvurucu gibi sendikaya üye kişileri, çıkarlarını savunmak amacıyla yapılan meşru sendikal faaliyetlere veya eylem günlerine katılmaktan vazgeçirecek nitelik taşıdığı bildirilen kararda, "Her ne kadar hafif bir ceza olsa da şikayet edilen ders ücretinin kesilmesi cezasının 'zorlayıcı toplumsal bir ihtiyaçtan' kaynaklanmaması nedeniyle 'demokratik toplumda gerekli olmadığı' sonucuna varılmıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Aydın Tüfekçi Yenimahalle Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne?
500

Yorumlar (6)

Şizofren:

Asker polis onca haksızlığa rağmen eylem yapmıyor/yapamıyor . Sizinki de nankörlük vallahi pes onlar canını dişine takıyor evde göremiyorum eşimi tinerciyle hırsızla uğraşıyor gece nöbetlere kalıyor yazık size nankörler

5
14
yanıtYanıtla
agir abimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ogrencinin ogrenme ve egitim hakki ne olacak.ogretmen hem ogrencinin hakkini gasp ediyor hemde hak etmedigi ders ucretini aliyor.varsayalim hakkini kullanmakta hakli o zaman hakki gasp etmekte ve haksiz maasta haklimi. Maas calismanin karsiligidir calisma yoksa ne olacak.bir hukukcu olarak aym yi bu karardan dolayi kiniyorum.

3
14
yanıtYanıtla
Salih:

Saçmalamayın birgün ders yapılmaması çocuklara bişeycik kaybettirmez. .

6
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

temel hak ve özgürlüklere dayanarak ses duyurmak güzeldir. ama derse girmeyerek okula gelen öğrencilerin hakkına gasp olmuyor mu? buo zaman imamlarda sendikaya uyarak bir vakit namaz kıldırmasınprotesto edelim derken mesleğe saygısızlık yapılmasın

3
4
yanıtYanıtla
zor da olsa:

demokratikleşme herkes için vazgeçilmez bişey

1
1
yanıtYanıtla
hasan:

eğitim çok önemli çok tatil olması okullarda başarıyı azaltabiliyor yaz tatili okulların açık kalması tarafım hem piyasa okullarda kantinler çevre esnafları satışlar hayli azalmakta işler yok diyor sorunca çünkü okullar üç ay yok diye

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title