Haberler

Avrupa Borsalarında Summers Havası

Fed Başkanlığı için adı geçen Larry Summers'in adaylıktan çekilmesi ve Suriye konusundaki gelişmeler, Avrupa borsalarında pozitif etki oluşturdu Cumberland Advisors Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu Kotok: "Şuan Yellen önde olan aday. Bir çok kişi onu Bernanke'nin devamı olarak görüyor"

Amerika Merkez Bankası ( Fed ) Başkanlığı için adı geçen Larry Summers'in adaylıktan çekilmesi ve Suriye konusundaki gelişmeler, Avrupa borsalarında pozitif etki oluşturdu.

Fed'in Ben Bernanke'den sonraki başkanlığı için adı geçen ve "şahin" söylemleriyle dikkati çeken Summers'ın Fed Başkanlığına aday olmaktan çekildiğini açıklamasının ve ABD ile Rusya' nın Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşması küresel piyasalarla birlikte Avrupa borsalarında da pozitif hava oluşturdu.

Almanya'da DAX endeksi açılışta yüzde 1,1 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, açılış sonrasında alıcılı seyrin devam ettiği ve DAX endeksinin 8.626 puana kadar yükseldiği görülüyor. Fransa'da CAC 40 endeksi ise 2011 şubat ayından beri gördüğü en yüksek seviye olan 4.163 puanı gördü. Güne alıcılı başlayan İspanya'da IBEX 35 endeksi yaklaşık yüzde 0,60 yükselişle 2011 ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, avro/dolar paritesi 1,3382'ye kadar yükselerek 2001 Mayıs ayından beri devam eden alçalan trendinin üzerini test etti.

Geçen hafta cuma günü yüzde 1,9760 seviyesinden günü tamamlayan Almanya 10 yıllık tahvil faizleri de artan risk iştahının etkisiyle haftaya düşüşle başlayarak 1,9290 seviyesine kadar geriledi ve hisse senedi piyasalarını destekledi.

Cumartesi günü ABD ve Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşması Suriye ile ilgili tedirginliklerin gündemden düşmesini sağladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cenevre'de üç gün devam eden görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyerek, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda altı maddelik bir plan üzerinde anlaşma sağladıkları bildirildi. Kerry'nin açıkladığı plan, Suriye'nin kimyasal silahlarının kimyasal silah uzmanları tarafından denetlenmesinin yanı sıra yok edilmesini de kapsıyor.

"Şuan Yellen önde olan aday olarak gözüküyor"

Daha önce Hazine Bakanlığı ve Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanlığını yürüten Summers'ın 18 Eylül'de gerçekleştirilecek Fed toplantısına 2 gün kala adaylıktan çekileceğini açıklamasıyla Fed başkanlığı için gözler bir diğer Fed başkan yardımcısı Janet Yellen'e çevrildi.

ABD başkanı Barack Obama, geçtiğimiz ay düzenlenen basın toplantısında  Merkez Bankası Başkanlığı için adları geçen Larry Summers ile Janet Yellen'in bu görevi başarıyla yerine getirebileceklerini söylemişti.

AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulunan, ABD merkezli finans kuruluşu Cumberland Advisors Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu David Kotok, Yellen'in Fed başkanlığı için önde olduğunu belirterek, "Şuan Yellen önde olan aday olarak gözüküyor. Bir çok kişi onu Bernanke'nin devamı olarak görüyor. Piyasaların Summers'in çekilmesini açıklamasına sevinmesinin sebebi de bu" dedi.

Yellen'in Merkez'in parasal genişlemeyi azaltma programını daha az agresif uygulayabileceği düşünülüyor. Ayrıca Yellen'in politikalarının ve olaylara yaklaşımının Bernanke'ye benzemesi de başkan adaylığı için düşünülmesinin diğer bir sebebi olarak dikkati çekiyor.

Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı bekleniyor

Analistler yaşanan gelişmelerin ardından hisse senedi piyasalarındaki pozitif seyrinin devam edip etmeyeceğini, yarın başlayacak ve Çarşamba günü kararları açıklanacak Fed toplantısının belirleyeceğini belirtiyor.

Fed'in parasal genişlemeden çıkış stratejisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, ayrıca 22 Eylül tarihinde Almanya'da yapılacak genel seçim sonuçlarının da takip edileceğini kaydediyor.

Küresel risk iştahının devam etmesi durumunda faizlerde düşüşün, hisse senedi piyasalarında ise yükseliş isteğinin korunacağına dikkati çeken analistler, özellikle Almanya 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,93 seviyesinin altında kalması durumunda faizlerde kısa vadeli yeni bir düşüş trendinden bahsedilebileceğini söylüyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ben Bernanke Suriye Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title