Haberler

ASO Başkanı Seyit Ardıç: 4. çeyrekte büyümede yavaşlama öngörüyoruz

Güncelleme:

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin 3. çeyrekte henüz gözlemlenmediğini belirterek, '4. çeyrekte büyümede yavaşlama öngörmekteyiz. Yıllık bazda güçlü bir artış gösteren büyüme verileri, çeyreklik bazda değerlendirildiğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artış ile yavaşlamanın başladığı sinyalini veriyor' dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sanayi sektörünün yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre daha iyi görünümde olmasının pozitif bir gelişme olduğunu bildirdi.

Ardıç, yazılı açıklamasında, bu yılın 3'üncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 5,9'luk büyüme rakamını değerlendirdi.

Türkiye'nin, depremlerin etkisi, iç piyasada atılan sıkılaştırma adımları ve küresel sıkılaşma eğilimlerine rağmen pozitif bir büyüme performansı ortaya koymasının önemli olduğunu belirten Ardıç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin ise söz konusu dönemde henüz gözlemlenmediğini ifade etti.

Ardıç, iktisadi faaliyet kollarına göre büyüme verilerinin inşaatta yüzde 8,1, sanayide yüzde 5,7 arttığına dikkati çeken Ardıç, "Sanayi sektörünün bir önceki çeyreğe göre daha iyi bir görünümde olması pozitif bir gelişmedir. Diğer taraftan büyümenin sürükleyicisi, depremden sonraki inşaat gelişmelerinin de etkisiyle inşaat sektörü olmuş, sanayi sektörü büyümesi GSYH büyümesinin altında kalmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Nitelikli üretim, yatırım ve ihracat vurgusu

Ardıç, gayrisafi sabit sermaye oluşumunda, geçen yıla göre belirgin bir artış gerçekleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu artışta, ekonomi yönetiminin reel sektör yatırımlarını önceleyen politikalarının olumlu etkileri ve yine depremden sonraki inşaat hamlesinin etkileri mevcuttur. Diğer taraftan, bir önceki çeyreğe göre gayrisafi sabit sermaye oluşumunun GSYH içindeki payının gerilemiş olması, ekonominin üretim tarafındaki yavaşlamaya işaret ediyor. Harcamalar bakımından değerlendirildiğinde, tüketim harcamaları bir önceki çeyreğe göre bir miktar azalmış olmakla birlikte 3'üncü çeyrekte de yüksek seyretmiştir. Büyümeye tüketimin ve ithalatın kaynaklık etmeye devam ettiğini görüyoruz."

Enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesini doğru bulduklarını vurgulayan Ardıç, "Nitelikli üretimin, yatırımların ve ihracatın desteklenmesiyle büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğinde önemli kazanımlar elde edilecektir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Sanayi Odası Merkez Bankası Seyit Ardıç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title