Haberler

"Artık Dünya Türkiye'nin Ne Yapacağını İzliyor"

İstanbul Finans Zirvesi Danışma Kurulu Başkanı Yülek: “Dünya ile olan faiz farkları düşmeye başladı. Buna rağmen Türkiye büyük yatırım çekmeye devam ediyor. Çünkü Türkiye’ye duyulan güven artıyor. Dünyada artık Türkiye’nin ne yapacağı izleniyor”

GÖKHAN KURTARAN - İstanbul Finans Zirvesi (IFS) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, "Dünya ile olan faiz farkları düşmeye başladı. Buna rağmen Türkiye büyük yatırım çekmeye devam ediyor. Çünkü Türkiye'ye duyulan güven artıyor. Dünyada artık Türkiye'nin ne yapacağı izleniyor" dedi.

18-19 Eylül tarihlerinde İstanbul Ceylan Intercontinental Otel'de, Anadolu Ajansı'nın da resmi iletişim sponsorluğunda düzenlenecek IFS'nin Danışma Kurulu'na başkanlık yapan Yülek, zirve öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik büyümesinin ve direnç performansının özellikle yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildiğini belirten Yülek,  "Dünyada artık Türkiye'nin ne yapacağı izleniyor. Türkiye şu anda dikkate alınan bir ülke konumunda. Bunun nedeni de Türkiye'nin kendi politikalarını izlemeye başlaması. Türkiye, son on yılda dünyanın büyük ekonomilerinden biri haline geldi" dedi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek IFS'nin, Türkiye'nin küresel finans piyasalarındaki bilinirliğine büyük katkı sağladığını belirten Yülek, "Türkiye'de Türk malı dediğimiz, sadece Türkiye ile ilgili olan değil dünya ile ilgili olan uluslararası organizasyon, bilgimiz dahilinde yok. Türkiye'nin dünya iktisadında ve dünya siyasetinde geldiği bir nokta var. Biz şu anda bölge içerisinde Rusya'nın, İran'ın, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinin olduğu bir yerde Türkiye olarak ana ve çekici ekonomiyiz. Türkiye artık dünya ekonomileri ile daha entegre bir görünümde" ifadelerini kullandı.

"Türkiye son on yılda çok ciddi yatırım çekti"

Türkiye'nin son on yıl içerisinde attığı adımların ekonomik ve finansal direncini artırdığını vurgulayan Yülek, "Türkiye son on senede çok ciddi miktarda doğrudan ve portföy yatırımı çekti. Likidite bolluğu olduğu bir dönemde zaten Türkiye'ye sermaye girecekti. Bu dönemde dünya ile faiz spreadlerini düşüren bir ekonomi olarak yine de daha fazla yatırım çekmeye başladık. Türkiye'de ekonomik ve siyasi olarak da risk primleri düşmeye başladı. Dünya ile olan faiz farkları düşmeye başladı. Buna rağmen Türkiye büyük yatırım çekiyor. Çünkü Türkiye'ye duyulan güven artıyor" dedi.

Türkiye'nin İstanbul'u uluslararası bir finans merkezine dönüştürme hedefine de değinen Yülek, bu hedefe doğru kararlı adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Yülek, "İstanbul'un bir finans merkezi haline getirilmesi son derece önemli bir hedef. Hükümetin bunu bir hedef olarak alması önemli.  Dünya basınında 'Türkler ne yapıyorlar, finans merkezi  kuracakları mı' diye konuşuluyor. Demek ki, özel sektör temsilcilerinin değil ama hükümetin gündeme alması ciddi bir etki oluşturdu" şeklinde konuştu.

Yülek, sözlerine şöyle devam etti:

"Finans merkezi demek büyük finansal kuruluşların merkezlerinin veya önemli birimlerinin taşındığı, ciddi bir uluslararası bankacılık ve insan gücünün bulunduğu, uluslararası fonların yönetildiği bir merkezdir. Singapur, Londra, Frankfurt, New York böyle merkezlerdir. Dubai belli bir ölçüde uluslararası nitelik taşıyan benzer bir merkezdir. İstanbul'un finans merkezi hedefi çok doğrudur. Fakat henüz oraya çok yakın görünmüyoruz. Yapmamız gereken çok şey var."

İstanbul Finans Zirvesi 18-19 Eylül'de başlıyor

İstanbul Finans Zirvesi (Istanbul Finance Summit - IFS), 18-19 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Bu yıl dördüncü kez gerçekleştirilecek zirvede, finans sektörünün önde gelen isimleri sürdürülebilir büyümenin finansmanını İstanbul'da masaya yatıracak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımlarının beklendiği zirvede, yerli ve yabancı finans piyasalarının önde gelen temsilcileri çeşitli sunumlar gerçekleştirecek.

Geçen yıl 27 ülkeden toplam 61 konuşmacının yer aldığı zirveye bu yıl, Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Akhtar Aziz, CIMB Islamic Üst Yöneticisi (CEO) Badlisyah Abdul Ghani, İngiltere Parlamento Üyesi ve London Strategic House Başkanı Geoffrey Robinson, Kosova Merkez Bankası Başkanı Bedri Hamza, Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Janacek ve Polonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Katarzyna Zajdel-Kurowska gibi üst düzey konuklar katılacak.

Zirveye ayrıca Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Aktifbank CEO'su Önder Halisdemir, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos, Luxembourg for Finance Finans Merkezi Kalkınma ve Tanıtım Ajansı CEO'su Nicholas Mackel ve HSBC Genel Müdürü Martin Spurling'in de katılması bekleniyor.

Uluslararası nitelik kazanan zirvede, "Merkez Bankacıları: Finansal İstikrar, Büyüme ve Parasal Politika, Altyapı ve Kalkınma Finansmanı, Finans Merkezleri: Canlanma ya da Durgunluk, Çalkantılı Dönemlerde Sermaye Piyasaları" konulu paneller düzenlenecek.

Zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilecek ve Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Mustafa Çulcuoğlu'nun moderatörlüğünü yapacağı "Özel Sermaye Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi" konulu panele, CIMB Islamic CEO'su Badlisyah Abdul Gani, Tungsten Capital Ortağı Leonid Simon Vindman, Merrill Lynch Invesment Bank Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Kelezoğlu ve KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Genel Müdürü Süleyman Yılmaz katılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Finans Zirvesi Murat Yülek Türkiye Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title