Haberler

Arcelormittal, 869.2 Milyon Dolar Daha Yatırdı, Erdemir'de Yüzde 24.9 Oldu

Erdemir'in Özelleştirme İhalesine Arcelor ve Mittal Olarak Ayrı Ayrı Giren Ancak Elenen Arcelormittal Ortaklığı, Borsadan Yaptığı Alımlarla Payını Yüzde 24.989'a Çıkardı.

Erdemir’in özelleştirme ihalesine Arcelor ve Mittal olarak ayrı ayrı giren ancak elenen ArcelorMittal ortaklığı, borsadan yaptığı alımlarla payını yüzde 24.989’a çıkardı.

Çağrıdan muaf olmak için hisselerini yüzde 25’in üzerine çıkarmayan ArcelorMittal, isterse Erdemir yönetimine girebilecek.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nın Ekim 2005’te Erdemir’in yüzde 46.12’si için açtığı özelleştirme ihalesine Arcelor ve Mittal olarak ayrı iki şirket olarak giren ve kaybeden ArcelorMittal’in Erdemir’deki payı yüzde 25’e dayandı. ArcelorMittal, borsada yaptığı alımlarla Erdemir’deki payını yüzde 13.68’ten yüzde 24.989’e çıkardı. Payın yüzde 25’e ulaşmaması nedeniyle de ArcelorMittal’in çağrı yapmasına gerek kalmadı. Bu aşamadan sonra ArcelorMittal’in Erdemir yönetiminde temsilci isteyip istemeyeceği merak ediliyor.

3 kurumdan satın aldı

ArcelorMittal’in Lüksemburg Borsası’na yaptığı açıklamaya göre, son olarak dün yapılan yüzde 11.3’lük hisse alımı için, toplam 869.25 milyon dolar (1 milyar 92 milyon YTL) ödeme yaptı. Satın alma hisse başına 8.4 YTL’den (6.69 dolar) gerçekleşti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamada ise şirketin Societe General, Credit Suisse, Nextgen Capital’den, aracılık hizmetleri kullanmaksızın bu kurumların ellerindeki portföylerden alım yaptığı bildirildi. Hisseler ve hisse bedeli takasının da bugün gerçekletirilmiş olacağı kaydedildi.

Yüzde 11.49 prim yaptı

Geçen cuma günkü kapanış itibariyle Erdemir’in toplam piyasa değeri 8 milyar dolar civarında. Bu son alımla birlikte Erdemir’de payını 25’e yaklaştıran ArcelorMittal’in sahip olduğu payın piyasa değeri ise 2 milyar dolara ulaştı. ArcelorMittal açıklamasını borsada işlem başlamadan yaparken, hisseler işleme açılır açılmaz yükselmeye başladı. Erdemir hisseleri ilk dakikalarda yüzde 5.75 prim gerçekleştirerek 9 YTL fiyatın üzerinden işlem gördü. Ardından gelen güçlü alımlarla hisse senetleri gün sonunda 9.70 YTL’den kapanarak yüzde 11.49 değer artışı yakaladı. Böylece Erdemir’in toplam piyasa değeri de 8.9 milyar dolara ulaşırken ArcelorMittal’in elindeki hisselerin değeri de 2.2 milyar dolar oldu.

Kontrol hissesi için

Piyasada bu operasyon "ArcelorMittal’in payının artması bir anlamda Erdemir kontrol hisselerinin almak için adım sayılabilir" şeklinde yorumlandı. Bu görüşü destekleyen Ekspres Yatırım analisti Kurthan Atmaca, şu değerlendirmeyi yaptı: "Avrupa’da bir konsolidasyon furyası var. Demir çelik fiyatlarının bu seviyelere gelmesinin ardından Arcelor’un Erdemir’deki hisse alımı sürpriz değil. Küçük hissedarlar için olumlu olacaktır. Oyak satmak istemiyordu ama bu ilgi global bir ilgi."

Ulusoy: Erdemir’de yabancı ortak istemem, dileyen borsadan alabilir

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, geçen cumartesi günü Ereğli’de yaptığı sunumdan sonra soruları yanıtlarken, "Başlangıçta yabancı ortağın bize sinerji katacağını düşündük. O günlerde ortaklık gerçekleşmedi. Bu aşamada da biz yabancı ortak istemiyoruz" dedi. Ulusoy, Erdemir’in halka açık hisselerinin oranının büyük olduğuna dikkat çekerek, "Dileyen gider borsadan hisse alımı yapar" mesajı verdi. Ulusoy’un bu açıklamalarının ardından ilk iş ve işlem gününde ArcelorMittal’in Erdemir’deki hissesini borsadan alımlarla yüzde 25’e dayandırdığının duyurulması, anlamlı bulundu. Ulusoy ayrıca, "İhalede Erdemir’in yüzde 46’sını almıştınız. Şimdi yüzde 50 dolayında olduğunuz biliniyor. Borsadan ne kadarlık alıp yaptınız?" sorusunu, "Artık yüzde 50 dolayındayız" şeklinde geçiştirdi.

Borusan’ın kalbi kırılmaz

ARCELORMITTAL geçen yıl Borçelik’te ortak olduğu Borusan Holding’le Türkiye’de 500 milyon dolarlık ortak sıcak haddehane yatırımı yapacağını açıklamıştı. Erdemir’ hisselerine yönelik bu operasyonun, ArcelorMittal’in Borusan ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği konusuna ArcelorMittal Basın Danışmanı Martin Leeburn, şöyle yanıt verdi: "Erdemir ile yaptığımız bu hisse alımının Borusan’ın kalbini kırdığını düşünmüyoruz. Buna tamamen farklı bir yatırım gözüyle bakıyoruz."

Türkiye muhteşem bir pazar, çağrı yüzünden 25’i aşmadık

OYAK’ın yüzde 50 payının bulunduğu bir şirkette hisse sahibi olmanın kendileri için kritik önem taşıdığını söyleyen ArcelorMittal Basın Danışmanı Martin Leeburn, "Türkiye büyümesiyle bizim için muhteşem bir pazar. Erdemir ortaklığı da bizim için oldukça stratejik bir alım" dedi. Erdemir’e yeni yatırımlar yapma konusunda izleyecekleri yolu henüz belirlemediklerini dile getiren Leeburn, sahip oldukları yüzde 24.989 hisse oranını yüzde 25’e tamalamama nedenlerini de şöyle açıkladı: "Türk hukukuna göre borsaya kote olan bir şirketin yüzde 25’ini alınca diğer küçük yatırımcılara çağrı yapmak gerekiyor. Biz bunu yapmak istemedik. Şimdilik bu çağrıyı yapmadan elde edebileceğimiz hisselerin maksimumunu almak istedik. Şu an adımımızı böyle attık. Hissemiz yüzde 25’i bulursa yönetim kurulunda bir de temsilcimiz olabilecek. Ancak, bu yatırımı kurulda temsilcimiz olsun şartıyla yapmadık."

İhaleye ayrı girdiler birlikte güçlendiler

TÜRKİYE’nin demir rezervinin yüzde 70’ine sahip en büyük demir çelik şirketi konumunda bulunan Erdemir’in ihalesi 2005 yılının ekim ayında yapılmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) elinde bulunan yüzde 46.12’lik hissenin özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi, verdiği 2 milyar 770 milyon dolarlık en yüksek teklif ile Oyak Grubu kazanmıştı. İhale öncesinde Mittal, "Erdemir’i stratejik olarak önemli bir şirket" olarak gördüklerini, ancak şirketi "çılgın bir fiyat ödemeden, doğru fiyata" satın almak istediklerini açıklamıştı. Geçen yıl Borusan ile ortak yapacakları yatırımın toplantısı için İstanbul’a gelen ArcelorMittal’ın İcra Kurulu Üyesi Michel Wurth da, "Erdemir’e ortak girişim partneri olma ihtimalimiz yok. Her iki şirket de birbirine saygılı" diye konuşmuştu. Ancak bu sözlerin üzerinden bir yıl bile geçmeden, ArcelorMittal elindeki Erdemir hisselerini artırdığını açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title