Haberler

Kaliforniyum Nedir ve Fiyatı Ne Kadar?

Adana, Çukurova'da Suriye uyruklu 1 kişi, dünyanın en pahalı maddesi Kaliforniyumu satarken yakalandı. Peki, Kaliforniyum nedir? Kaliforniyum fiyatı ne kadar?

Çukurova İlçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'nde 1'i Suriyeli 3 kişi Kaliforniyum adlı maddeyi satarken yakalandı. Kaliforniyum ne işe yarar? Kaliforniyum maddesi hakkında merak ettiğiniz tüm ayrıntılar haberimizde…

ADANA'DA KALİFORNİYUM BULUNDU

Çalışma arkadaşlarına kısa sürede zengin olacağını söyleyen Adana, Çukurova'da Suriye uyruklu bir kişinin, ihbarlar üzerine kan tüpleri içerisindeki 'kaliforniyum' maddesini 2 kişiye satmaya çalışırken yakalandı. Suriye uyruklu bir kişinin yanı sıra 2 Türk vatandaşı da gözaltına alındı.

KALİFORNİYUM NEDİR?

Kaliforniyum, 98 atom numarası ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik kimyasal elementtir. 1950 yılının Şubat ayında ilk kez Kaliforniya Üniversitesi'ndeki laboratuvarda küriyumun helyum iyonları ile bombardıman edilmesiyle üretildi.

Adana'da Kaliforniyum Ele Geçirildi

Normal basınç altında biri 900 santigrat derecenin üstünde ve diğeri 900 santigrat derecenin altındayken, iki farklı kristal yapıda bulunan kaliforniyum maddesi, oda sıcaklığında hava ile temas ettiğinde yavaşça matlaşır. Periyodik tabloda aktinitler serisinde bulunur ve dünya üzerinde doğal şekillerde elde edilemiyor. Çeşitli nükleosentezlerin ortaya çıkmasıyla uranyum cevherlerinde birkaç dakikalığına da varlığını sürdürür.

KALİFORNİYUM NE İŞE YARAR?

Dünyanın en pahalı maddesi Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılır. Üstelik nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın-gümüş araştırma çalışmalarına da yardımcı olur.

KALİFORNİYUM FİYATI NE KADAR?

Piyasa değeri yaklaşık 20 bin dolar olan maddenin, uluslararası dolaşımı yasak ve radyolojik tehlikesi bulunuyor. Fiyatıyla dünyanın en pahalı ikinci maddesi olma özelliğine sahip Kaliforniyumun, Cf-249'un mikrogram fiyatı 160 dolar, Cf-252'nin mikrogram fiyatı 60 dolardır. Bazı kaynaklara göre de, Kaliforniyum-252 izotopunun gramının fiyatı yaklaşık 95 milyon liradır.

NEREDE ÜRETİLİR?

Ender bulunan madde Kaliforniyum, günümüzde sadece iki tesiste üretiliyor. ABD'nin Tennessee eyaletindeki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ve Rusya'daki Atom Reaktörleri Araştırma Enstitüsü'nde elde ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ankara Ticaret Odası Çukurova Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title