Haberler

"Abd'nin 3. Çeyrek Verisi Fed'i Hızlandırmayacak"

Standard & Poor's (S&P) Kıdemli Direktörü Ertürk: "Büyüme beklentilerin üzerinde ancak, kepenk kapanmasını kapsamıyor, son çeyrekte büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz" Capital Economics A...

HANDAN SİLKİN - Ekonomistler, ABD'de beklentilerden yüksek gelen 3. çeyrek büyümesinin Fed'in varlık alımlarını azaltma kararını hızlandırmayacağı görüşünde birleşti.

Standard & Poor's (S&P) Kıdemli Direktörü Erkan Ertürk, AA muhabirine, büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu ancak ekim ayındaki 16 günlük kısmi hükümet kapanmasını kapsamadığını belirterek, bu yılın son çeyreğinde ekonomik büyümenin yavaşlamasını beklediğini kaydetti.

Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararını gelecek yıl uygulayacağı öngörüsünde bulunan Ertürk, şunları kaydetti:

"Genel beklentimiz Fed'in aralıkta tahvil alımlarını azaltması yönündeydi, ancak önümüzdeki yıla sarkma olasılığı giderek artmaya başladı. Özellikle ocak ayında yeni zorunlu harcama kesintileri

devreye giriyor, bunlar daha çok savunma harcamalarını etkileyebilir. Şubat ayında yine Kongre'de borçlanma sınırı tartışmaları yaşanabilir. Bu durumda Fed'in politika değişikliği önümüzdeki yıla sarkabilir. Beklentimiz son çeyrekte ekonomik büyümenin yavaşlaması yönünde... Aynı zamanda 2014'te GSYH'nin yüzde 2,5 büyümesini bekliyoruz."

Carnegie Mellon Üniversitesi Politik Ekonomi Profesörü Allan Meltzer ise, son büyüme verisinin beklentilerin üzerinde olmasına karşın, Fed'in parasal genişleme politikasına devam edeceğini dile getirdi.

"ABD 3. çeyrek büyüme oranı, Fed'in parasal genişlemeyi azaltmayı erteleyeceği beklentimizi değiştirmedi" diyen Meltzer, Fed'in parasal genişleme politikasında değişikliğe gitmesi için henüz erken olduğunu söyledi.

- Bernanke'nin 19 Kasım konuşması

Capital Economics Amerika Başekonomisti Paul Ashworth de, büyümenin beklentilerden yüzde 0,8 oranında fazla gerçekleştiğini hatırlatarak, stokların ve dış ticaretin artmasının ve hane halkı harcamalarındaki artış hızının ekonomi parametrelerini güçlendirdiğini dile getirdi.

Asworth, "GSYH'daki toparlanma Fed'in varlık alımlarını azaltmaya aralık ayında başlayacağı spekülasyonlarını oluşturabilir. Fed'in tutumunu hangi yönde değiştireceğini bilmek zor, aynı zamanda Fed Başkanı Ben Bernanke'nin 19 Kasım'da Ulusal Ekonomistler Klübü'nde yapacağı konuşma da karara ışık tutabilir" dedi.

ABD merkezli Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Ömer Esiner de, 3. çeyrek büyümesinin, 2012 yılı 3. çeyreğinden bu yana en iyi sonuç olduğunu ancak gelecekteki revizelere de bakılması gerektiğini vurguladı.

GSYH'nin, sürpriz bir şekilde güçlendiğini ve verinin piyasa beklentilerini de güçlendirdiğini belirten Esiner, şunları kaydetti:

"Demirbaşlarda stokların artması bu oranı pozitif etkiledi. Fed'in varlık alımlarında azaltma kararı alması için bu verinin, ekim ayı tarım dışı istihdam verisi kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. Aynı zamanda GSYH verisi 2 kez daha revize edilecek. Hükümetin kapanması ve borç krizi sorunlarının negatif etkilerini bu revizelerde görebiliriz. Elimizdeki veri ise ABD'de ekonominde beklenenden fazla iyileşme olduğunu gösteriyor."

"Tahvil azaltımı 2014 ilk yarısında olabilir"

Moody's Analytics Ekonomisti Mustafa Akçay ise, ABD'de tüketici harcamaları ve yatırımların arttığını ancak bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında tüketim vergisi ve sabit sermaye yatırımlarının biraz daha azaldığını anlattı.

Hükümet harcamalarının 3. çeyrekte pozitife döndüğünü vurgulayan Akçay, şunları kaydetti:

"Söz konusu veri, federal hükümet kapanması ve borç sınırı üzerinde yaşanan politik kriz öncesindeki birinci değerlendirme... Kongre, hükümetin finansmanını ve borç tavanını, gelecek yılın ilk çeyreğine kadar yükseltti ancak önümüzdeki dönemde bu olayların tekrar yaşanmayacağının güvencesi yok. Beklentiler üzerindeki büyüme, iş gücü piyasasında daha hızlı bir canlanma sağlayabilir. Fed'in izlediği işsizlik oranındaki iyileşme,  varlık alımı azaltımını yakınlaştırabilir. Biz, varlık alım programından geri çekilmeyi gelecek yılın ilk yarısında bekliyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Akçay Ben Bernanke Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title