Haberler

ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi'nde Konuştu

"Kongre, ABD ekonomisine yardım etme adına daha fazlasını yapabilir" "Politikayı değiştirmedik. Para politikasını sıkılaştırmaktan söz etmiyoruz" "(Tahvil alım miktarını azaltmanın ne zaman başlayacağı konusunda) Bu konuda bir karar vermek için çok erken"

ABD Merkez Bankası Başkanı ( Fed ) Ben Bernanke, Kongre'nin bu yıl ABD ekonomisine yardım etme adına daha fazlasını yapabileceğini ancak bunun yerine federal bütçe açığını düşürme üzerine odaklandığını söyledi.

Senato Bankacılık Komitesi'nde, para politikasına dair Kongre'ye yarıyıl raporunu sunduğu oturumda konuşan Bernanke, Fed'in düşük faiz politikalarının, ekonomik toparlanmada "yükün büyük bir kısmını" üstlendiğini belirtirken, Fed yetkililerinin, "bu yükü daha eşit temelde Kongre ile paylaşmaktan" çok mutlu olacağını söyledi.

Bernanke, Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker'ın, resesyondan sonra ekonominin desteklenmesinde Kongre'nin rolüne ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Kongre üyelerinin, ekonominin sadece ılımlı bir büyüme gösterdiği bir dönemde, vergi artışları ve harcama kesintilerini hayata geçirme üzerine çok fazla enerji harcadığını vurguladı.

"Bununla birlikte, çok önemli konularda insanların bir mutabakata ulaşması için siyasi açıdan zor bir zaman olduğunun farkındayım" diyen Bernanke, Fed'in, Kongre'nin daha uygun politikalar takip etmemesi halinde faiz oranlarını artırma ya da diğer türden adımlar atma şeklinde tehditler savurma gibi bir pozisyonda olmaması gerektiğini belirtti. Bernanke, "Kongre'yi herhangi bir neticeye varmaları yönünde zorlamak benim ya da Fed'in işi değil" ifadesini kullandı.

Oturumdaki açıklamaları, dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde katıldığı oturumdaki sözleriyle büyük benzerlik gösteren Bernanke, Fed'in ekonomiyi canlandırma çabalarının, piyasanın sağlığı ve enflasyonla bağlantılı olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Bernanke, Fed'in tahvil alımına ilişkin kararlarının ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini aktararak, ayda 85 milyar dolarlık tahvil alım programının önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemediğini söyledi.

Fed'in kısa vadeli faiz oranını sıfıra yakın tutmayı, işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına düşse bile, bunun insanların iş aramaktan vazgeçmesi sonucu olması halinde sürdürebileceğini belirten Bernanke, bu noktada enflasyon oranının Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye ulaşmaması halinde de aynı seçeneği sürdürmeyi düşünebileceklerini ifade etti.

Bernanke, para politikasının yakın gelecekte sıkılaştırılmayacağını belirtti.

"Politikayı değiştirmedik. Para politikasını sıkılaştırmaktan söz etmiyoruz" diyen Bernanke, Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasıyla ilgili açıklamalarının kısa zamanda politika sıkılaştırmaları anlamına gelmediğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Bernanke, Fed'in aylık tahvil alım miktarını azaltmaya ne zaman başlayacağını söylemek için çok erken olduğunu, bu noktada, istihdam piyasasında sürdürülebilir gelişme görmek istediklerini kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke Bob Corker Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title