Haberler

ABD'den Türk Çeliğine Damping Suçlaması

Güncelleme:

ABD Yönetimi, Türk ve Meksikalı şirketlere ilave gümrük vergileri uygulanmasına karar verdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve Meksika'dan gelen bazı demir çelik ürünlerinde damping yapıldığını bildirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından geçen eylül ayında başlatılan soruşturmada Türkiye ve Meksika kökenli bazı firmaların sattığı birtakım demir çelik ürünlerinde damping yapıldığı sonucuna varıldı.

UYGULAMA HEMEN BAŞLIYOR

ABD’li 31 senatörün geçtiğimiz günlerde Amerikan Ticaret Bakanı Penny Pritzker’e mektup yazarak, ABD çelik şirketlerine zarar verdikleri gerekçesiyle Türk ve Meksika çelik şirketlerine gümrük vergisi uygulanması çağrısı yapmasının ardından gelen kararın bir hafta içinde uygulanması bekleniyor. 

ABD çelik üreticilerinin talebi üzerine başlatılan soruşturma, yapı endüstrisinde kullanılan ve inşaat betonunu güçlendirmeye yarayan çelik çubukların ülkeye ithalinde maliyet altı haksız fiyatlama yapıldığı iddiasını taşıyordu.

TÜRK ŞİRKETLER DAMPİNGİ REDDETTİ

Soruşturmada, Meksika kökenli firmaların yüzde 20 ila yüzde 66 arası damping yaptığı sonucuna varılırken, Türk firmalarında bu oran yüzde 2,6 olarak saptandı. Türk ve Meksika şirketleri damping iddialarını reddederken, ABD firmalarının iç pazarda büyük bir hakimiyeti olduğunu ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün vardığı sonuç, damping soruşturmasının ilk değerlendirmesini oluşturuyor. Bakanlığın son kararını temmuz ortasında vermesi bekleniyor.

GERİYE DÖNÜK BİR FATURA ÇIKABİLİR

Bununla beraber Ticaret Bakanlığı nihai karar açıklanıncaya kadar Meksika ve Türkiye'den ithal edilen demir çelik ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamasına başladı.

ABD gümrükleri ihlalin ciddiyetine göre 90 güne kadar geriye dönük vergi uygulaması yapma hakkına sahip.

Türkiye, ABD'nin çelik ithal ettiği başlıca ülkeler arasında yer alıyor. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'den ithal edilen çelik son iki yılda yüzde 168 artarak 381 milyon dolar karşılığı 650 bin tona ulaştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Penny Pritzker Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (3)

SUATYOZCUmercurysuat@gmail.com:

HAAAAAA İŞTE BUUUUUUUU HA Dİİİİİİİİİ SAVAŞ AÇINNNNN

2
0
yanıtYanıtla
xgazi_aris@hotmail.com:

bizde abd mallarına uygularız

0
0
yanıtYanıtla
SANCAR HANsancarhan@hotmail.de:

pastadan pay istiyorlar,olay bu, fazla büyütülecek birsey yok

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title