Haberler

ABD'den AB'ye Vergi Cezası Eleştirisi

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Avrupa Birliği'nin (AB) vergi konusundaki soruşturmalarda en fazla Amerikalı şirketlere odaklandığını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Avrupa Birliği'nin (AB) vergi konusundaki soruşturmalarda en fazla Amerikalı şirketlere odaklandığını söyledi.

Lew, başkent Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde katıldığı panelde, AB'nin Apple'ı 13 milyar avroluk vergi cezasına çarptırmasını değerlendirdi.

AB'nin vergilendirmeye ilişkin eylemlerinin genelde Amerikalı şirketleri hedef aldığını savunan Lew, "Amerikalı olmayan bazı şirketlere karşı ufak çaplı adımlardan söz ediyorlar ancak görünüşe bakılırsa en büyük eylemleri doğrudan bizim vergi tabanımızı hedef alıyor." ifadelerini kullandı.

Lew, ABD'de ihtiyaç duyulan vergi reformlarının yavaş ilerlemesinden kaynaklanan hayal kırıklığını anladığını ancak bu soruna ekonomik iş birliğini baltalayacak şekilde yaklaşılması doğru bulmadığını dile getirdi.

Bununla birlikte, AB'nin Apple'a yönelik vergi cezasının ABD Kongresini reformlar konusunda gereken adımları atmaya sevk edebileceğini belirten Lew, "Vergi reformu için gereken adımların atılacağını umuyorum, muhtemelen benim görev süremde değil ancak yeni yönetimin ilk dönemlerinde" dedi.

Cezalar, ABD hükümetine ödenen vergiyi düşürüyor

Vergi analistleri, ABD yönetiminin Amerikalı şirketlere yurt dışında verilen vergi cezalarından, bu şirketlerin kendilerine ödedikleri vergiyi düşürebileceği nedeniyle rahatsızlık duyduğunu belirtiyor.

ABD'nin vergi kanunlarına göre, Amerikalı şirketler bazı şartlar altında çifte vergilendirmeyi önlemek için yurt dışında ödedikleri vergileri, ABD'de ödeyecekleri vergiden düşebiliyor. Örneğin, bir Amerikan şirketi İngiltere'deki faaliyetlerinden 100 milyon dolar kar ederse, bunun yüzde 20'sini (20 milyon dolar) İngiliz hükümetine ödemek zorunda kalıyor.

Şirket belirli şartlar çerçevesinde 20 milyon dolarlık bu ödemeyi, ABD hükümetine ödeyeceği vergi için saydırabiliyor.

Dolayısıyla, şirketin ABD'de ödemesi gereken kurumsal vergi oranı yüzde 35 iken, karın yüzde 20'si İngiltere'de vergilendirildiği için ABD sadece yüzde 15 vergi alabiliyor.

ABD hükümeti, bu nedenle Amerikalı şirketlerin yurt dışında olabildiğince az vergi ödemesini tercih ediyor. AB'nin son yıllarda Amazon, Google, Starbucks ve Apple gibi Amerikan devlerine milyarlarca dolarlık vergi cezaları vermesi bu tercihle uyuşmadığı için eleştiriliyor.

AB Komisyonu en son 30 Ağustos'ta Apple'ın İrlanda'da son 20 yıldır faydalandığı vergi avantajlarının yasa dışı olduğu kararını vererek, şirketten 13 milyar avroluk geriye dönük vergiyi İrlanda'ya faiziyle birlikte ödemesini talep etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Brookings Enstitüsü Avrupa Birliği Washington Apple Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title