Haberler

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşündüklerini açıkladı. Bakan Şimşek, "Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak." dedi.

Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, anlamlı bir yarışma düzenlendiğini belirterek, katılımcıları tebrik etti. Depreme dayanaklı binaların tasarımlarının oluşturulmasının önemine işaret eden Şimşek, "Türkiye büyük bir oranda deprem ülkesi. Depremle yaşamak dışında bir seçeneğimiz yok. Onun için de mutlaka dirençli yapıları inşa etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

ŞİMŞEK'TEN DASK AÇIKLAMASI: SİGORTALILIK DURUMU HALA DÜŞÜK

Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 1999'daki depremin ardından hayata geçirildiğini hatırlatarak, Türkiye'nin deprem ülkesi olması nedeniyle sigortaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

DASK bünyesindeki deprem teminat havuzuna finansal güvence sağlandığını dile getiren Şimşek, "2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yaklaşık 11,7 milyon. Teminat tutarı ise yaklaşık 3,7 trilyon liraya ulaşmış durumda. Adı da zorunlu sigorta ama sigortalık durumu hala düşük. Bu zorunlu sigorta önemli bir temel taşı, bunun üzerine ilave adımlar atmamız gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin geçen sene depreme 1,1 trilyon liranın üzerinde kaynak harcadığını bildiren Şimşek, şöyle devam etti: "Bu deprem sigortası bir nebze de olsa bu yaraların sarılmasında faydalı oldu. Bölgedeki yaklaşık 500 bin hasar başvurusuna yaklaşık 35 milyar lira ödeme yapıldı. Dolayısıyla biz zorunlu deprem sigortasını, yaygınlaşmasını önemsiyoruz ve sadece depremle sınırlı olmasın istiyoruz. 2024 için bir reform programımız var. Bu reformun birleşenlerden bir tanesi de mevcut sigortanın kapsamını genişletmek. Şu an itibarıyla zorunlu deprem sigortası, bazı ülkeler açısından da örnek oluşturdu. Geçtiğimiz dönemde Azerbaycan, Arnavutluk gibi ülkelerin yetkilileri geldi, bu sistemi öğrenmek ve tecrübelerimizi paylaşmamızı istedi. Hakikaten örnek bir uygulama görüyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi, bu bir gerçek."

Bakan Şimşek: Zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz

"2024'ÜN 3. VE 4. ÇEĞREĞİNDE ZORUNLU AFET SİGORTASI GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

İklim değişikliğine ve yol açacağı afetlere karşı dirençli şehirlerin kaçınılmaz bir öneme sahip olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: "İklim krizi bir realiteyse bizim ona bir hazırlık yapmamız lazım. Yeşil dönüşüm de hazırlığın bir parçası. Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak. 2000 yılında iyi bir reform yapılmış, zorunlu deprem sigortası getirilmiş, şimdi biz bir adım daha öteye geçip iklim değişikliğini de dikkate almamız lazım. Doğal afetlerin sıklığını artırma riskine karşı tedbir olarak, şimdi 'zorunlu afet sigortası yapacağız' diyoruz. 12. Kalkınma Planımızda bu düzenleme de yer alıyor. Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak."

HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise depremin açacağı riskleri analiz ederek farkındalığına vurgu yapılacak yarışma düzenlediklerini ve gençlerin güvenli binaları inşa edeceklerine inandıklarını anlattı.

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise uygulamalı eğitime önem verdiklerini ve bu misyonla eğitimlerini sürdürdüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından yarışmalarda derece elde edenlere ödülleri verildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Şimşek Mehmet Şimşek Deprem Maliye Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (59)

burak sencanli:

Deprem sigortalarından yediğiniz yetmedi oraya aldığınız paraların hesabı verilmedi Yetmemiş gibi birde eşya afet sigortası bi yakamızı bırakın artık size haybeye para vermekten sıkıldı bu millet Yeterrrrrrr

815
28
yanıtYanıtla
Export 86:

Afetten çok afiyet sigortasına benziyor

yanıt427
yanıt13
Mehmet YILMAZ:

Sayın bakanım artık düşün yakamızdan Allah aşkına ya. Neden hep aklınıza ilk önce vatandaş geliyor. Zenginden alın artık parayı vallahi bizde kalmadı artık. Siz deprem için toplanan paraların hesabını verin ilk önce. Sizin yaptığınız sorma ver parası. Yok artık yok.

yanıt101
yanıt6
Onder Yildiz:

Sayın Bakanım bugüne kadar alınan deprem vergileri nerede diye sormazlar mı?Seçimden sonra başka hangi vergiler olacak?

558
15
yanıtYanıtla
Gokhan selçuk:

Dask sigortası. Doğal afet sigortası değil mi? Sigortanın sigortasımı geliyor

550
9
yanıtYanıtla
fatih can:

güzel yorum :D verginin vergisini gördükte bunuda görmüş oluruz

yanıt284
yanıt3
Emin Alıç:

Sırada oksijen vergisi var

483
9
yanıtYanıtla
Yan komşu :

Yeni bir zorunlu sigorta yapmak yerine,Dask’ın kapsamını genişletin

338
10
yanıtYanıtla
taner ipek:

E o zaman sıfırdan kayıt kürek masrafı olmaz aç mı kalsın adamlar

yanıt57
yanıt4
GARİBAN:

vermiyorum çadırda yatacam

252
3
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title