Haberler

200 Iraklı İşadamı Diyarbakır'da Fuara Geldi 'Habur Kapanmasın' Dedi

Türkiye, Kuzey Irak'taki Terör Örgütü PKK'nın Varlığına Son Vermek İçin Sınır Ötesi Operasyon ve Habur Sınır Kapısı'nın Kapatılmasını Tartışırken, Diyarbakır'da Düzenlenen Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Fuarı'na Büyük Çoğunluğu Kuzey Irak'tan Olmak Üzere Yaklaşık 200 Iraklı İşadamı Katıldı.

Türkiye, Kuzey Irak’taki terör örgütü PKK’nın varlığına son vermek için sınır ötesi operasyon ve Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasını tartışırken, Diyarbakır’da düzenlenen Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Fuarı’na büyük çoğunluğu Kuzey Irak’tan olmak üzere yaklaşık 200 Iraklı işadamı katıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in açılışını yaptığı fuarda konuşan Iraklı işadamları sınır ötesi operasyona karşı çıkarak, ilişkilerin kalıcı olması için Habur Sınır Kapısı’nın açık tutulması ve ticaretin artırılması gerektiğini söyledi. Irak’ta iş yapan Türk kadın müteahhit de Habur’un kapatılmasına karşı çıkarak, "Habur kapatılırsa Iraklılar açlıktan ölmez ama ticaretimiz büyük zarar görür" dedi.

TERÖR İŞBİRLİĞİYLE ÖNLENİR: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, barışın ve hoşgörünün temellerinin atıldığı bu toprakların, bugün şiddetin, çatışmanın ve hoşgörüsüzlüğün ithal baskısı altında direnmeye çalıştığını söyledi. Kaya, şöyle konuştu: "Bunları aşmanın en kolay ve doğru yolu, tarihten gelen birlikteliğimizi kullanarak aramızdaki sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri geliştirerek bu oyunların önüne geçmektir. Komşuları ile ticari ilişkilerini büyütmeyen gelişmiş ülke göremezsiniz. Dünya genelinde bu gerçeğe uymayan tek bölge Ortadoğu’dur. Ülkemizin gelişmiş, kalkınmış bir ülke olmasını istiyorsak komşularımız ile ticari, sosyal, kültürel ilişkilerimizi dostluk çerçevesinde en üst seviyede tutma zorunluluğumuz vardır. Bugün Irak ile olan ticaret hacmimiz komşu olan diğer ülkelerle yaptığımız ticaretin toplamından fazladır. Bu nedenle komşu ülkelerle ortak çıkarları gözeterek iyi ilişkiler kurmak ve ticaretin önünü açacak şekilde karşılıklı saygı esasına dayalı politikalar oluşturmak gerekiyor." Kuzey Irak Erbil kenti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat da, Diyarbakır’a Erbillilerin selamlarını getirdiğini, bütün Türk şirketlerinin Erbil ve Kuzey Irak’ta rahat bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Handai: İki ülke de bu işten zarar görür

BAĞDAT Odalar Birliği Başkanı Cafer Handai, savaştan sonra terör nedeniyle büyük acılar çeken Irak halkının Türkiye’den çok beklentisinin olduğunu, Irak’ın yeniden inşaasında Türkiye’den önemli destekler beklediklerini söyledi. Handai, "Türkiye ile aramızın iyi olmasını istiyoruz. Türk şirketleri Irak’ta iş yapsın istiyoruz. Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması, her iki ülkeyede özellikle Türkiye’ye büyük zarar verir. Günde 1 milyon dolarlık ticaretin yapıldığı sınır kapısını kapatmak doğru değildir" diye konuştu.

Irak’ta inşaat ve gıda bizim elimizde

IRAK’ın Kuzeyinde inşaat sektöründe iş yapan işkadını Ferda Cemiloğlu, Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı kapatması durumunda ekonomlik ve ticari ilişkilerin büyük zarar göreceğini belirtti. Cemiloğlu, "Şu anda Irak’ta inşaat ve gıda sektöründe öncülük Türkiye’nin elinde. Eğer Habur Sınır Kapısı kapatılırsa, bu iki sektördeki öncülüğümüzü kaybedeceğiz. Habur’u kapattığımızda Iraklılar açlıktan ölmez. Bütün Dünya Irak pazarını ele geçirmek için var gücüyle çalışıyor. Biz Irak’ta daha da ağırlığımızı koymak için ticaretimizi artırmalıyız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title