Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yarın Almanya'ya Gidecek

Zeybekci, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yarın Almanya'ya gidecek, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Zeybekci, yarın Almanya'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek. Zeybekci, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile Berlin'de ikili bir görüşme yapacak. Görüşmenin ardından, Berlin'de Avrupalı Türk Demokratlar Birliği organizasyonunda Almanya'da yerleşik Türk iş adamları ile bir araya gelecek.

Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son dönemde önemli bir ivme kazandığı belirtilen açıklamada, 2002 yılında Almanya ile yaklaşık 13 milyar dolar olan ikili dış ticaret hacminin, 2013 yılında 37,9 milyar dolar seviyesine yükseldiği hatırlatıldı. Türkiye'nin 2013 yılı ihracatında Almanya'nın 13,7 milyar dolarla 1. sırada, ithalatında ise 24,2 milyar dolarla 3. sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, yılın ilk 8 ayında Almanya'ya ihracatın 10,2 milyar dolar, Almanya'dan ithalatın ise 14,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

İkili ekonomik ilişkilerde karşılıklı yatırımların artırılmasının önemine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde 5 bin 906 Alman sermayeli firma faaliyette bulunmaktadır. Türkiye'de kurulu yabancı sermayeli firma sayısı bakımından Almanya 1. sırada yer almaktadır. 2002 yılından bu yana Almanya'dan ülkemize gelen toplam doğrudan yatırım tutarı 7,7 milyar dolardır. Diğer taraftan, Türkiye'den Almanya'ya yapılan ayni ve nakdi toplam sermaye ihracı 1,25 milyar dolara ulaşmıştır. Almanya'da faaliyet gösteren 80 bin Türk-Alman ortaklığı, yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

Öte yandan, iki ülke arasında 2013 yılı ağustos ayında tesis edilen Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi'nin 1. Dönem Toplantısının, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile Sigmar Gabriel'in başkanlıklarında 2015 yılı başlarında Türkiye'de gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmış bulunmaktadır." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Almanya Berlin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title