Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Bosna Hersek'te

Zeybekçi: "Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki serbest ticaret anlaşmasını, başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar çok geniş bir kapsama çıkarmak için çalışıyoruz" TİM Başkanı Büyükekşi: "Bosna Hersek'in karışık siyasi yapısı ve mevzuatı, yavaş bürokrasisi ve bankacılık altyapısındaki sorunların aşılması.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki serbest ticaret anlaşmasını, başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar çok geniş bir kapsama çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

Zeybekçi, başkent Saraybosna'daki Bristol Otel'de düzenlenen iş forumunda yaptığı konuşmada, Türk sanayici ve işadamları ile Bosna Hersek ekonomisine katkı sunmak ve istihdam seviyesini yükseltmek üzere Saraybosna'ya ziyarette bulunduklarını belirtti.

Bakan Zeybekçi, Türkiye ile Bosna Hersek ilişkilerinin tarih boyunca hep iyi olduğunu ve bu iyi ilişkileri güçlü ticari işbirlikleri ile taçlandırmak istediklerini vurguladı.

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 2003 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatan Zeybeçi, "Bu anlaşmanın kapsamadığı alanlar var. Kapsam dışında kalan tüm sektörleri Bosna Hersekli dostlarımıza açmaya hazırız. Bosna Hersek'teki potansiyelin, yetişmiş nüfusun kabiliyetlerinin farkındayız. Bosna Hersek ile beraber üçüncü ülkelerde neler yapabiliriz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Zeybekçi, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki 400 milyon dolarlık ticaret hacmini çok daha üst düzeye çıkaralım ve 100 milyon civarındaki Türk yatırmalarını artıralım ki kadim dostluğumuz çok daha ilerilere gitsin. İki ülke arasındaki dostluğu geleceğe taşıma konusunda sorumluluklarımız var. Bosna Hersekli dostlarımız da yatırımları, ikili ticareti artırma ve üçüncü ülkelerde iş yapma konusunda hevesli. Sırbistan ve Hırvatistan'ın da içinde olduğu yeni fırsatları birlikte değerlendirebiliriz."

Zeybekçi, "İşadamlarımızı nasıl Türkiye'de destekliyorsak, onların yatırımlarını burada da desteklemek istiyoruz. Bosna Hersek hükümetinin de bu isteğimize aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyoruz. Buraya gelen yatırımcılara, arazi, enerji ve diğer alanlarda teşvikler sağlanırsa yatırımların ivme kazanacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Bosna'nın yönetimindeki hassasiyetlere saygı duyu"

Bosna Hersekli gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zeybekçi, Bosna'daki Türk yatırımlarının artırılması konusundaki bir soru üzerine, Türkiye'nin ilk serbest ticaret anlaşmasını Bosna Hersek'le imzaladığına işaret etti.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'te önemli yatırımları olduğunu vurgulayan Zeybekçi, "Bizim dostluğumuz ve kardeşliğimize, yatırımları yüz milyonlarla değil, milyarlarla tanımlamak yakışır. Bunun için de serbest ticaret anlaşmasını başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar çok geniş bir kapsama çıkarmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekçi, Bosna Hersek'in yönetimindeki özellikleri ve hassasiyetleri bildiklerini ve buna saygı duyduklarını belirterek, "Her ne yapmamız gerekiyorsa, bu yapının içinde yapmamız gerekiyor. Sorunları şuanki yapının içinde, bürokrasiyi aşarak yapacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki dönem, buradaki Türk yatırımları için yeni bir başlangıç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Yatırımları artırmak ulvi görevimiz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin, "Balkanlar'ın kalbi" Bosna Hersek'le ortak tarih ve derin sosyal bağları bulunduğunu, iki ülke arasında varolan dayanışmanın ticari hayatta uygulanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Bosna Hersek ile ticaretinin son 10 yılda, 6 kat artış gösterdiğine dikkati çeken Büyükekşi, "Ticaretimiz, yaklaşık 400 milyon dolara ulaştı. Bunu son derece yetersiz görüyoruz. Geçtiğimiz yıl, Bosna'ya 274 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın yüzde 80'ini 10 sektör oluşturdu. Dış ticaret hacmini daha da artıracağımızı düşünüyoruz. Bizler, Bosna'nın artan tüketim talebini, kaliteli Türk ürünleri ile karşılamak istiyoruz. Bosna'dan ithal ürün portföyümüzü de geliştirebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye'nin,  Bosna da en fazla yatırım yapan ülkeler arasında 9. sırada yer aldığını, sıralamada daha üste çıkılmasını "ulvi bir görev" olarak gördüklerini dile getirdi.

Bosna Hersek'te yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıların karşılaştıkları zorluklara da değinen Büyükekşi, "ülkenin karışık siyasi yapısı ve mevzuatı, yavaş bürokrasisi ve bankacılık altyapısındaki sorunların aşılması halinde ortak ticaret hacminin artacağını" vurguladı.

Bosna Hersek Ulaştırma ve İletişim Bakanı  Damir Haciç de Bosna Hersek'in "küçük ekonomiye sahip küçük bir ülke olduğunu ve global krizden etkilendiğini" anlattı.

Bosna'nın, sanayileşmeye ve teknolojisinin yenilenmesine ihtiyaç duyduğuna işaret eden Haciç, bu nedenle Türk işadamlarının yapacakları yeni yatırımları önemsediklerini vurguladı.

Foruma, Türkiye ve Bosna Hersek'ten çok sayıda işadamı ile bazı bürokratlar ve milletvekilleri de katıldı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Büyükekşi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title