Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu ülkenin her sektörünü, kendi şirketimiz gibi pazarlayacağız, onun derdinde olacağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu ülkenin her sektörünü, kendi şirketimiz gibi pazarlayacağız, onun derdinde olacağız" dedi.

Zeybekci, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ile yem, beyaz et ve yumurta sanayicilerini kabul etti.

Türkiye'nin artık bölgede, beyaz ette, yumurtada bir merkez, en büyük üreticilerden biri haline geldiğine işaret eden Zeybekci, "İnşallah uzaklara da ulaşacağız" diye konuştu.

Son dönemde gerek Kore'de gerek Japonya'da beyaz et ve yumurta sanayicileri ile de işbirliği çalışmalarında bulunduklarını anlatan Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının işbirliğiyle bu ülkelerde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

"Bu ülkenin her sektörünü, kendi şirketimiz gibi pazarlayacağız, onun derdinde olacağız" ifadelerini kullanan Zeybekci, gerek yemde, gerek tavukçulukta gerek ette, beyaz ette Türkiye'nin bugüne kadar sağladığı başarıları yeterli görmediklerini söyledi.

Sektörle işbirliğine devam edeceklerini ifade eden Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hükümetimizin bu dönemde dış ticaret politikaları, komşularımızla olan bağları, Irak'taki yaşanan bir problem anında orada telefonun karşı ucunda muhatabımızı, bu konuda ricada bulanacak kadar yakın ilişkilerimizi hiç kaybetmemeye çalıştık. Bunları da Türkiye'de ihracatçının, üreticinin menfaatine kullanmaktan da hiç çekinmedik. Türkiye'deki tüm sektörlerin pazarlama elemanı gibi, bir üreticisi gibi aynı şekilde takipçisi olduk. Bundan sonra da takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Sektör temsilcileri

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ise yumurta, yem, beyaz et sektöründeki rakamların dünyada imrenilecek düzeyde olduğunu belirterek, sektörde daha çok büyümeyi istediklerini, bunun da ihracattaki artışla mümkün olacağını söyledi.

Irak'a ihracatla ilgili bazı sıkıntılar yaşadıklarını anımsatan Matlı, bu problemi Bakan Zeybekci'nin desteği ile aştıklarını, bu ülkeye olan ihracatın katlanarak devam edeceğini kaydetti.

Yem Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülkü Karakuş ise sektöre ilişkin bilgi vererek, hayvansal gıda tüketiminin ülkelerin gelişmişlik göstergesi olduğunu belirtti. Karakuş, 2010'dan bugüne kadar yüzde 70'lere yakın üretim artışı sağladıklarının altını çizerek, son 5 yılda yumurta ve tavukta önemli bir ihracatçı ülke konumuna geldiklerini dile getirdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği Başkanı Sait Koca da sektörün ihracatında 2008'den bu yana önemli bir ivme olduğunu belirterek, "Beyaz et sektörünün ihracatı geçtiğimiz yıl 430 bin tona ulaştı. Bunun yarıdan fazlası Irak pazarına yapıldı. Bu pazarda en büyük rakibimiz Brezilya idi, bu ülkenin ihracatı rakamları bizim 2-3 katımızdan, 3'te 1 rakamlarımıza geriledi" diye konuştu.

Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya ise 2006'da 18 milyon dolar seviyesinde olan yumurta ihracatının, geçen yılın sonu itibarıyla yaklaşık 22 kat artışla 404 milyon dolara çıktığını, bu süreçte kişi başına yumurta tüketiminin de önemli bir artış gösterdiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sırrı Süreyya Önder Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title