Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Aa Finans Masasında Açıklaması

"Fed'in tahvil alımını sonlandırmasını, Merkez Bankasının fırsat olarak görmesi ve faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşünüyorum" "Avrupa Merkez Bankasında alınan bu tedbirlerin etkisinin olacağını inanıyorum ama ABD kadar hızlı bir şekilde AB'nin toparlanmasını beklemiyorum" "AB ile doğrudan yatırımların bu kadar çok geçişken olduğu bir ortamda Türkiye'nin bundan olumlu etkileneceğini düşünüyorum.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankasının ( Fed ) tahvil alımını sonlandırmasını, Merkez Bankasının bir fırsat olarak görmesi ve faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Bakan Zeybekci gündemdeki son gelişmeleri AA Finans Masasına değerlendirdi.

Bakan Zeybekci, bir soru üzerine Merkez Bankasının, Fed'in açıklamalarının ardından faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin,  Fed'in kararlarına oranla Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarından daha fazla etkileneceğini  ifade eden Zeybekci, " Türkiye'nin finans anlamında  bir problem yaşayacağını hiç mi hiç zannetmiyorum. Paranın üretime, yatırıma ve piyasanın canlanmasıyla ilgili gidebileceği adresler son derece sınırlı. Bununla ilgili en önemli  hareketlerin olacağı  ülkelerden birinin Türkiye olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin faiz ile ilgili bir harekete ve beklentiye girmesini son derece yanlış olarak görüyorum. Türkiye'de  Merkez Bankasının faiz indirimi yönünde bunu fırsat olarak değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankasının da Fed'in refleksleriyle hareket ettiğini anlatan Zeybekci, bunu Fed'in yaptığı gibi piyasaya çok geniş kapsamlı para vererek değil,  profesyonel anlamda şirketleri, bankaları kullanarak yaptığını ifade etti. ABD'nin bu konuda bir başarı sağladığının altını çizen Zeybekci, "Ancak ülkelerin borçlanma yapısı nedeniyle AB'nin aynı şekilde başarı sağlaması konusunda ben biraz tedirginim" dedi.

AB'de ülkelerin merkez bankalarının kamu borçlarının aşırılığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kamu borçlarının mille gelire oranı yüzde 35'ler seviyesinde. Bu oran 28 AB üyesi ülkenin 25'inden daha iyi durumda. Bizim bütçe açığımız Maastricht Kriterlerinin çok çok üzerinde ki 2014 sonunda biz bütçe açığında 1'in de altına ineceğiz, Maastricht Kriterlerinde bu 3. Kamu borçlarının milli gelire oranında Maastricht Kriterleri yüzde 60, bizde yüzde 35 seviyelerinde. Dolayısıyla AB'nin bu zaafiyetleri var. Onun için Avrupa Merkez Bankasında alınan bu tedbirlerin etkisinin olacağını inanıyorum ama ABD kadar hızlı bir şekilde AB'nin toparlanmasını beklemiyorum. AB ile doğrudan yatırımların bu kadar çok geçişken olduğu bir ortamda Türkiye'nin bundan olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Dünyada milli paralarda kur savaşları dönemi başlıyor. AB'nin ihracatını artırarak büyümeyi tercih etmesi  bence çok daha isabetli olur."

Kredi derecelendirme kuruluşları

Bakan Zeybekci, bir başka soru üzerine kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerini, objektif bulmadığını dile getirdi.  Kredi derecelendirme kuruluşunun ekonomik ve finansal anlamda değerlendirmelerde bulunması gerektiğini ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye cari açığın milli gelire oranı ile ilgili yüzde 6,4 olarak hedef koymuş. Beklentilerimiz ve şu andaki göstergeler yüzde 5,7 maksimum gerçekleştirileceğini gösteriyor. Türkiye bütçe açığında inanılmaz iyileşmeler sağlıyor. Türkiye 2009'dan 2013 sonuna kadar 6  milyon vatandaşına iş bularak toplam çalışan sayısını artırarak dünyada  birinci sıraya geliyor. İhracatla ilgili çok önemli gelişmeler sağlıyor. Yüzde 8'ler civarında net ihracatını artırarak büyümeye yüzde 2,7 katkı veriyor. Dış ticaret açığı tarihin en iyi noktasına geliyor. Bu kadar olumlu gelişmelerin yaşandığı bu ortamda  kredi derecelendirme kuruluşlarının hiçbirisi Türkiye'nin bu ekonomik performansı ile ilgili yorumda bulunmuyor. Siyasi istikrarla ilgili yorumlarda bulunuyor. Onun için bu çalışmaları ciddi bulmuyorum. Bunları da bir kredi  derecelendirme kuruluşu olarak görmüyorum. Siyasi kriter derecelendirmesi kuruluşu gibi hareket ediyorlar."

Bakan Zeybekci, AA'nın Türkiye'nin finans, ekonomi performansını  dünyaya duyurmasının bir anlamda milli kredi derecelendirme kuruluşu çalışmalarının başlangıcı sayılabileceğini ifade etti.

İtalya'nın kredi derecelendirme kuruluşları aleyhine dava açmasının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Zeybekci, İtalya'nın bu kuruluşların yaptığı açıklamalar nedeniyle uğradığı somut zararlar olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekci, Türkiye tam şaha kalkmış giderken, Gezi gibi, 17- 25 Aralık gibi olayların ortaya çıktığını, kredi derecelendirme kuruluşlarının iyi niyetli olmayan değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, bunların arkasında bir tekelin, tek bir merkezin bulunduğuna inandığını söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title