Haberler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: Türkiye Pozitif Yolda

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti.

4) DANİMARKA'DA BU GÜNDEM BİR YILDA OLSA ÜLKE YERLE BİR OLUR

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulucami'de ikindi namazını kıldıktan sonra, camide cenaze namazı kılınan Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Gürol Eriş'in cenazesine katıldı. Bakan Zeybekçi daha sonra Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından Crowne Plaza'da 4'ncüsü düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Ödül törenine katıldı. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı gecede konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye'nin farklı noktalara gittiğini söyleyerek, yurtdışındaki fuarlarda gördüğü tasarımlara imrendiği fakat bu gün standartların yükseldiğini belirtti. Türkiye'nin artık bir marka ülke haline gelmeye başladığını vurgulayan Bakan Nihat Zeybekci, "O günde bunları yapabilecek insanlarımız vardı, ama belki cesaretimiz yoktu. Marka olmak, tasarladığınız şeylerin değeri olması, tasarımların kalitesi olması, dünyada genel kabul görmek için top yekun marka olmak gerekiyor. Ülkenin marka olması gerekiyor. 2 bin dolarlık milli geliri ile bir ülkenin yaptığı şeylerin marka olma imkanı ile 10 bin dolar milli geliri olan bir ülkenin yaptıklarının marka olması, genel kabul görmesi, insanların giyerken, alırken 'Türk malı aldım' diye beğenerek, hava atarak dolaşması arasında fark varö dedi.

ARTIK MADE İN TURKEY DENDİĞİNDE ETİKET SAKLANMIYOR

Türkiye'nin son 10 yılda beğenilen bir ülke haline geldiğini söyleyen Bakan Zeybekci şunları söyledi: "Orta Asya'dan Kafkaslara, Balkanlara, Orta Doğu'dan Körfeze ve Kuzey Afrika'ya, Avrupa Birliği'nde aranan beğenilen bir ülkeyiz. Türkiye'nin malı, tasarımı, Made in Turkey dendiğinde artık etiketi saklanan bir ülke olmaktan çıktık. Bu dönemde 33 milyar dolardan 152 milyar dolar ihracata geldik. 3 bin 400 dolarlık milli gelirden 10 bin 800 dolarlık milli gelire geldik. 220 milyar dolarlık gayri safi yurt içi milli hasıladan 830 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya geldik. Ar-Ge'ye ayırdığımız pay 0.49'lardan 0.98'lere geldi. Milli gelirimizin bu kadar artmasının yanında Ar-Ge'ye ayırdığımız pay 5-6 kat arttı. Bu yeterli değil. Gazi Mustafa Kemal'in hedef gösterdiği o muasır medeniyetler ülkelerinde Ar-Ge'ye ayrılan pay milli gelirin yüzde 2,5-3'leri seviyesinde."

TASARIM VE MARKANIN İHRACATTAKİ PAYINI ARTTIRMALIYIZ

Kore'de tasarım ve markanın toplam ihracattaki payın yüzde 20 olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci Türkiye'de bu oranın yüzde 5'in altında olduğunu ve çok hızlı bir şekilde yüzde 10'a ulaşması gerektiğini vurguladı. Türk dizilerinin yurtdışında takip edildiğini ve kültür turizmini arttırdığını kaydeden Bakan Zeybekci, Orta Asya, Kafkaslar, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Balkanlardaki tüketim alışkanlıklarını Türkiye'nin belirleyebileceğini dile getirdi. Türk ihracatçısının bilinmesi için 930 milyon TL destek sağladıklarını belirten Bakan Zeybekci, hedefin 152 milyar dolarlık ihracatın yüzde 1'ini ihracat desteklerine sağlamak olduğunu söyledi.

MEHTER YÜRÜYÜŞÜ YAPIYORUZ

Türkiye'nin bazı alanlarda kaçmaktan kovalamaya vakti olmadığına dikkat çeken Bakan Nihat Zeyrekci şunları kaydetti: "Türkiye'nin bir haftalık gündemini Danimarka gibi bütün dertleri sıkıntıları bitmiş ülkelere bir yıllık gündem olarak verseniz ülke yerle bir olur. Onun için inşallah Türkiye kısır çekişmelerden bir an önce kurtulur. Burada lüks tüketimi bilen arkadaşlar var. Marka olan bir restoranı açmak istediğiniz zaman o restoranı nerde açarsınız? Alt yapının olmadığı, temizliğin tam olarak yapılmadığı, güvenlik imkanlarının pek iyi olmadığı gecekondu mahallesinde mi yaparsınız? Yoksa tam tersi her şeyin en az hatalı olduğu en seçkin bir sokakta mı açmak istersiniz? Tabi ki ikincisi. Türkiye olarak demokrasimizi, parlamenter sistemimiz, milli irademizin yansıması olan siyaset sistemimizi, evrensel standartlarda hukuk sistemimizi, ülkemizin 780 bin kilometrekaresinde ve 76 milyon nüfusunda tam olarak egemen kılmadığımız sürece Türkiye olarak zaman zaman Mehter yürüyüşü yapıyoruz. 3 adım ileri iki adım geri şeklinde yapıyoruz. Türkiye olarak bizim bir an önce bu alanlardan hızlı bir şekilde çıkmamız gerekiyor. Biz Türkiye'nin geleceğini çok parlak görüyoruz. Türkiye'nin yaşadığı bazı ekonomik, siyasi olarak istikrarsızlaştırma çabalarının bir kere daha akamete, malubiyete uğrayacağını, 2023 hedefleri ile Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği muasır medeniyet hedefine doğru emin adımlarla yürüyeceğinden emin olabilirsiniz."

BÜYÜME ÖNGÖRÜLERİN ÜZERİNDE OLACAK

Türkiye'nin büyümesinin öngörülerin üzerinde olacağını kaydeden Bakan Nihat Zeybekci, dış ticaret ve cari açığı minimize eden bir Türkiye olacağını belirtti. Devletin ekonominin içindeki aktör olmayacağını dile getiren Bakan Zeyrekci, yerine yatırımcıyı, ihracatçıyı destekleyen, dünya standartlarında finansman, yatırım ortamı sağlayan bir ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDEKİ İHRACATI ARTTIRACAĞIZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kuveyt'e işadamları ile birlikte ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye'ye ilginin çok fazla olduğunu söyledi. Büyükekşi, 1 Nisan'da ihracat rakamlarını açıkladıklarını hatırlatarak, 'İhracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artış gösterdi. 3 aylık rakamlarımız yüzde 6.2 artış gösterdi. 3 aylık ihracatımız 39 milyar dolara yükseldi. Hazır giyim sektörümüz yüzde 9, tekstil sektörümüz ise yüzde 9.2 artış gösterdi. Her iki sektörde Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösterdi. İki sektörümüz geçen yılın ihracatını 25 milyar doların üzerine çıkarttı. Hedef bu yıl rakamı 30 milyar dolara çıkartmak. 2023 yılında ise tekstil sektörünün 20 milyar dolar hazır giyimin ise 60 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu da bize hazır giyim ve tekstilin Türkiye'nin istihdam ve ihracat açısında çok önemli sektörleri. İki sektörümüzde kendilerini dönüştürme açısından Türkiye'ye örnek oluyorlar. Değişim dinamiklerine ve çağın gereklerine en hızlı ayak uyan bu iki sektör önemli başarılara imza atıyor. Gelinen noktayı inovasyon ve markalaşma ile daha ileriye götürmeye ve taçlandırmaya ihtiyacımız varö dedi. İNOVALİG'E KATILIN TİM olarak katma değeri arttırmak için proje ve tasarım yarışmaları konusunda destek ve motivasyon sağladıklarını belirten Büyükekşi, "Edison diyor ki 'Dehanın yüzde 1'i ilham ise yüzde 99'u alın teridir. Türkiye'nin cari değil inovasyon açığı var. Bunu kapatmada katkıda bulunuyoruz. Bu yıl İnovalig adı altında şirketlerimizi 5 kategoride inovasyon ile ilgili yarıştıracağız. Tüm firmalarımızı Mayıs'ı sonuna kadar katılmaya çağırıyorum. İnovalig yarışmasına şuana kadar 200 firma başvurdu. Firmalarımız www.inovalig.com adresinde online olarak müracat edebilirler. Bu müracatlar Türkiye İnovasyon haftasında 5 ferklı kategoride Türkiye'nin ilk 3'ü seçilecek. ve bu ilk 3 Avrupa'da bizi inovasyon alanında teslim edecekö diye konuştu. Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla yarışmada dereceye giren 31 tasarımcıya ödüllerini verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Münir Karaloğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title