Haberler

    Ek Yerleştirmeler Ağustos Sonunda

    ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra bazı adaylar yerleştikleri programlara kayıt yaptırmayabilir, bazı bölümlerin kontenjanları dolmayabilir.

    ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra bazı adaylar yerleştikleri programlara kayıt yaptırmayabilir, bazı bölümlerin kontenjanları dolmayabilir. Kılavuz yayımlandıktan sonra yeni açılan bölümler de olabilir. Bu durumda ÖSYM, belirteceği tarihte ek yerleştirme yapar. Ancak ek yerleştirmeye, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş adaylar başvurabiliyor.

    Tercih yaparken bunlara dikkat!

    ÖNCELİĞİNİZİ İYİ BELİRLEYİN

    Tercihlerde öncelikli önemsenmesi gereken; bölümün, mesleğin doğru seçimidir. Çoğunlukla dört yıl okunacak olan bölüm, yaşamın sonuna kadar standartları belirleyecek ana etken olur. Hayali kurulan bölümün yanında aynı alana hitap eden bölümlerin de belirlenmesi ve seçim listesine eklenmesinde fayda var.

    KONTENJAN SAYILARI ÖNEMLİ

    Liste hazırlanırken bölümlerin alacağı öğrenci sayısı önemli. Örneğin beş kontenjanlı 15 tercihiniz varsa sizin listeniz 75 kişilik kontenjan içerir. 800 kontenjanlı beş tercihi olan adayın 4 bin kişilik kontenjan alanı oluştuğundan yerleşme ihtimaliniz ondan daha düşük olur.

    BURS ORANLARI ÖNEMSENMELİ

    Vakıf üniversitelerinin bursları seçimlerde dikkatle değerlendirilmeli. Özellikle il dışı tercihlerde tam burs ve yüzde 75 burslu seçenekler varsa dikkate alınmalı, yoksa aynı bölümü yüzde 50 ve yüzde 25 burslu olarak ailenin yanında okumayı tercih etmek daha anlamlı olabilir. İdealinizde yer alan bölüm için başarı sırası yeterli görünmüyorsa veya ekonomik durum elverişli değilse, burs oranı yüksek alanlarda seçim yapılabilir.

    YANDAL VE ÇİFT ANADAL SEÇENEKLERİ İYİ BİR ALTERNATİF OLABİLİR

    Hayalini kurduğunuz bölüme eğer tercih listenizle ulaşamıyorsanız biraz daha fazla çalışmayı göze alarak yakın dallara yönelmeli ve o hayaliniz için yandal, çift anadal imkanı veren üniversiteleri tercih listenizde öne çıkarmanız iyi olabilir.

    ÖZEL KOŞULLARI OKUYUN

    Tercih kılavuzunda yer alan rakamlar için kılavuzun sonunda açıklamalar yer alıyor. Bu açıklamalardaki koşullar mutlaka aile ile birlikte değerlendirilmeli. Özellikle bursların geçerlilik şartları ve diğer imkanlar/ zorunluluklar gözden kaçırılmamalı. Mezun olunan lisenin verdiği ek puanların varlığı, bölüme uygunluğunu dikkate alın. Okul birinciliği vasfı taşıyan adaylar için kılavuzda yer alan kontenjana dikkat edilmeli, sadece okul birincisi alan bölümlerden oluşan bir tercih listesi hazırlanmamalı.

    TERCİH KOŞULLARINI DİKKATE ALIN

    İlk olarak YGS'den alınan puanın 0-149, 150-179 ve 180 üstü oluşu önemli. Herhangi bir YGS puan türünden 180 ve üstü puanı elde etmiş adaylar LYS'ye girme hakkı kazanır. Bu adayların ayrıca LYS ham puanlarında LYS barajını aşmış olması yani alan testlerinden 0.5 üstü net bırakmış olmaları gerekir. Bu netlere ulaştıktan sonra Y-LYS puanlarınız oluşur. ÖSYM'nin baraj uygulamalarına dikkat edilmeli. Başarı sırası hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili LYS puan türünde en düşük 150 bininci; mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dahil) ilgili LYS puan türünde en düşük 240 bininci; mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili LYS puan türünde en düşük 200 bininci; tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili LYS puan türünde en düşük 40 bininci kişiler için tercihe açık.

    Tercih listesini hazırlarken, "Şimdi kazanamazsam ek kontenjanla yerleşirim" diye düşünenler olabiliyor. Genel yerleştirmede bir programa yerleşmenin, ek yerleştirmede kazanmaktan çok daha kolay olduğunu unutmayın. İşi şansa bırakmamak için tercih listesini oluştururken bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

    DOĞRU MESLEĞİ SEÇMEK İÇİN KENDİNİZİ TANIYIN

    Doğru mesleği bulabilmek için önce kendinizi tanımalısınız. İlgi alanlarınız, yapabileceğiniz meslek ne? Neyi yaparsanız daha mutlu olursunuz? Ardından mesleği iyi tanımalısınız. Hangi mesleğin ne tür yeterlilikler gerektirdiği, iş ve istihdam olanakları, çalışma sahaları, mesleğe dair toplumsal beklentiler gibi pek çok sorunun cevabının da bulunması gerekiyor. İlgi duyulan mesleklerin iş ortamlarında gözlemlemek, mesleği yapanlardan bilgi almak, mesleğin inceliklerini öğrenmek faydalı olabilir. Bu cevaplarla, kendi kişiliğinizle ilgili sorulara verilen cevaplar arasında ne kadar paralellik varsa doğru bir seçim için doğru bir işlem yapılıyor denebilir. Sıkılmayacağınız, heyecan duyacağınız mesleği seçin.

    Çevrenizi, anne-baba ve arkadaşlarınızın tercih konusunda söylediklerini dinleyin ama son kararı kendiniz verin. Baskıyla istemediğiniz bir bölüm ya da üniversite tercih etmeyin.

    Üniversite sadece meslek edinme yeri olarak görülmemeli. Aynı zamanda kişisel gelişim ve dünya görüşünün gelişmesi açısından bir kaynak. Bu yüzden tercih edilecek üniversitelerin sosyal-kültürel imkanlarına, kulüp faaliyetlerine, sportif etkinliklerine dikkat edilmeli.

    MERAK ETTİKLERİNİZ

    Yurtdışında eğitim görebilmek için ne yapılması gerekiyor?

    Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM'nin kılavuzundaki yurtdışı programlarını yerleştirme puanlarıyla tercih edebilecekleri gibi, ÖSYM'nin kılavuzunda yer almayan diğer üniversitelere de yerleşebilir. Kılavuzda olmayan üniversitelerde okumak isteyenler, istedikleri üniversitenin koşullarını yerine getirerek, bu kurumlara bireysel başvuruda bulunabilir. Bazı üniversiteler YGS ve LYS'ye girme ile ÖSYM'nin kılavuzunda yer alan bir programı kazanma koşulu ararken, bazıları sadece YGS ve LYS'ye girme koşulu isteyebilir. Bazı yurtdışı üniversitelerine ise YGS ve LYS'ye girmeden de başvuruda bulunmak mümkün. Adaylar, ileride mağduriyet yaşamamak için yurtdışındaki üniversitelerin YÖK tarafından denkliğinin olup olmadığını çok iyi araştırmalı.

    Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında yer alan özel koşul numaraları ne anlama geliyor?

    Yükseköğretim programları ile ilgili bazı özel koşul ve açıklamalar tercih kılavuzunda özet olarak yer alıyor. Adaylar, öğretim sırasında ödenecek olan ücretler, harçlar, burslar, burs devam koşulları, barınma, zorunlu hizmet vb. bilgileri ilgili üniversitelerden edinebilir.

    Meslek lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanarak bir programa yerleştirilirsem Ortaöğretim Başarı Puanım düşer mi?

    Meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarının bulunduğu kendi alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleştirildiklerinde bir sonraki yıl puan kaybına uğramazlar.

    Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih etmeyi düşünüyorum. Hangi durumda bursumu kaybederim?

    Bu konuda her üniversitede istenen kriterler farklı olabilir. Tercih yapmadan önce ilgili üniversiteden bilgi almak daha sağlıklı olur.

    Kayıtlar ağustosta

    2016-2017 ders yılı için, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 15- 19 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos tarihleri arasında olacak.

    Tercihler 29 Temmuz'da

    Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra 'Tercih Süresi (29 Temmuz-3 Ağustos)' içerisinde . gov.tr internet adresinden listenizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra aynı adresten bilgilerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayın.

    CİNSİYETE GÖRE SINAV BASARISI

    Erkek            Kız

    Aday Sayısı    522.483     550.538

    MF

    Ortalama        208.952     208.338

    Aday Sayısı    309.644     295.189

    TM

    Ortalama        212.623     225.729

    Aday Sayısı    456.777     491.489

    TS

    Ortalama        213.314      217.06

    Aday Sayısı    373.740     441.339

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title