Haberler

Eğitimli Kadınlar Daha Çok Sigara Kullanıyor

Güncelleme:

Prof. Dr. Füsun Yıldız, yaptıkları çalışmalarda Türkiye'de eğitimli kadınların daha yüksek oranda sigara kullandığını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, "Ülkemizde yaklaşık 17 milyon kadın sigara kullanıyor. Kadınlarda yapılan çalışmalar, ülkemizde eğitimli kadınların yani lise ve yüksek öğrenim görmüş kadınların daha yüksek oranda sigara kullandığını gösteriyor" dedi. Yıldız, yaptığı açıklamada, sigaranın birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkili faktörler olduğunu söyledi.

"HİÇ BAŞLAMAMAK EN İYİSİ"

Bu nedenle tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele edilmesi ve strateji geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, bu stratejinin insanların hiç sigaraya başlamaması, sigara kullanımının bırakılması ve pasif içicilerin korunmasından oluştuğunu kaydetti.

Yıldız, insanların sigaraya hiç başlamamasının en faydalı şey olduğuna dikkati çekerek, "Toplumda çocuğu yetiştiren anne, çocuğu geleceğe götüren de anne. Toplumda anne rol model. O halde toplumda dikkat edeceğimiz, annelerin hastalıklardan ve kötü alışkanlıklardan korunmasıdır. Kadınların sigara içme alışkanlıkları hem sigaraya başlama hem de bırakma nedenleri farklılık gösteriyor. Kadına yönelik strateji geliştirilmesi son dönemde konuşulan bir konu" diye konuştu.

"SİGARA ENDÜSTRİSİ DİKKATLİ ÇALIŞIYOR"

Yapılan çalışmaların tütün endüstrisinin kadına yönelik daha dikkatli çalıştığını gösterdiğini vurgulayan Yıldız, bu nedenle sigaraların ince, renkli, zarif ve üzerinde zayıf kadın figürleri bulunan paketlerde satıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Yıldız, gençlerin sigaraya büyümenin simgesi olarak da baktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada yaklaşık 1 milyar sigara içen insan var. Bu 1 milyar insanın yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. Her 5 sigara içicisinden 1'i kadın. 2003 yılında yapılan araştırmaya göre erkeklerde sigara kullanımı yüksek, kadınlarda daha düşük. Ancak 2003 yılından 2025'e kadar tahmin edilen rakamlara baktığımız zaman erkeklerde sigara kullanım eğrisi azalırken, kadınlarda bu oran artma eğilimi gösteriyor. Dünyada 250 milyon kadın düzenli sigara kullanıyor. Bunun yüzde 22'si gelişmiş ülkeler, yüzde 9'u da gelişmekte olan ülkelerde olduğunu görüyoruz."

Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kadının sigara kullandığını dile getirerek, "Kadınlarda yapılan çalışmalar ülkemizde eğitimli kadınların yani lise ve yüksek öğrenim görmüş kadınların daha yüksek oranda sigara kullandığını gösteriyor. Genç kızlar arasında 151 ülkenin rakamları değerlendirilmiş, kızlarda sigara oranları yüzde 7, erkeklerde yüzde 12 olarak bulunmuş. Türkiye'de 2006-2010 yılları arasında kız öğrenciler arasındaki sigara kullanımında bir artma eğilimi gözleniyor. O halde bizim ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi sigara alışkanlığının yayılma eğilimi var" ifadesini kullandı.

"SİGARA KULLANAN KADINLAR HASTALIKLARI AĞIR GEÇİRİYOR"

Kadınlara yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, sigara kullanan kadınlardaki hastalıkların daha ağır seyrettiğine işaret etti.

Prof. Dr. Yıldız, kadınların hava yollarının erkeklere göre daha dar olduğunu dile getirerek, sigara içen kadınlarda KOAH ve diğer hastalıkların gelişme riskinin yükseldiğini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kocaeli Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title