Haberler

Van'da Gökyüzü Gözlem Etkinliği Düzenlendi

Güncelleme:

Van'da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğine katılan öğretmenler, Ayanis Kalesi'nde gün batımını izledi ve teleskoplarla Samanyolu'nu gözlemledi. Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, TUBİTAK ve üniversitelerin işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Van'da Ayanis Kalesi'nde düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğine katılan öğretmenler, gün batımını ardından da teleskoplarla Samanyolu'nu izledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, TUBİTAK, Van Yüzüncü Yıl, Akdeniz ve Atatürk üniversitelerinin işbirliğiyle Astronomi Öğretmen Seminerleri kapsamında "Benim Şehrim, Benim Gökyüzüm" etkinliği yapıldı.

Bu kapsamda Van'da astronomi meraklısı 65 öğretmen, Urartular tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'ne getirildi.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi alan öğretmenler, kalede gün batımını izledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan teleskoplardan Samanyolu'nu izleyen öğretmenler, uzmanlardan galaksiler hakkında bilgi aldı.

Etkinliğe katılan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AA muhabirine, Ayanis Kalesi'nin kent için en önemli tarihi mekanlardan biri olduğunu söyledi.

Bölgede gökyüzünün en iyi izlendiği yerlerden birinin Ayanis Kalesi olduğunu belirten Balcı, "Van Müzesi'ndeki eserlerin büyük kısmı Ayanis Kalesi'ndeki kazılarda elde edildi. Bugün de Astronomi Öğretmen Seminerleri kapsamında 65 öğretmenimizle gökyüzü gözlem etkinliği için buradayız. Uzay ve gökyüzüyle ilgili eğitimler veriliyor. Umuyorum ki 65 öğretmenimiz, hem teorik hem de pratik olarak öğrendiği bilgileri öğrencilerimizle paylaşacaklar." diye konuştu.

Kalede özel bir etkinliğe ev sahibi yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Işıklı ise "Astronomi ve arkeolojiyi birleştiren bir etkinlik oldu. Bu etkinlik aynı zamanda kültürel bilinci korumanın ve arkeolojik mirasın ne kadar değerli olduğunu herkese gösteriyor. Burası gün batımının Nemrut Dağı'ndan sonra en iyi izlendiği noktalardan biri. Çok özel bir lokasyon. Herkesi buraya gün batımını izlemeye davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memduh Sami Taner de "2009'dan itibaren başlattığımız bir astronomi serüveni var. Farklı illerde özellikle arkeolojik yapılarda öğretmenlere gökyüzüne dayalı bilgiler veriyoruz. Üç gün burada gözlem etkinliği yapacağız." dedi.

Kaynak: AA / Eğitim

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Van Valiliği Van Turizm Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title