Haberler

Ortaöğretim Yönetmeliğinde İhmal mi Var?

Güncelleme:

Müfettişler Derneği Bşk. Yrd. Doğan Ceylan ortaöğretim sisteminde yapılan değişikliğe rağmen yönetmelikte düzenleme yapılmamasına ilişkin bir yazı yazdı.

"6287 Sayılı Yasa ile zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Artık liseye devam zorunlu ancak ortaöğretim kurumlarına ilişkin yönetmeliklerde bir yılı aşkın süredir hiçbir düzenleme yapılmadı. Liselerde eğitim zorunlu olmasına rağmen okullar isteğe bağlı lise yönetmeliğine göre yönetilmeye çalışılıyor. Oysa ortaöğretim kurumlarına kayıt, devam, ders başarısı, sınıf geçme, açık öğretim liselerine nakil gibi birçok hususta düzenleme yapılması zorunlu. Yönetmelikte düzenleme yapılmadığı için yönetim işlerinde aksamalar oluyor. Örneğin bu öğretim yılında liselere kaydolması gerekirken kaydolmayan onbinlerce öğrenciye yönelik işlem zamanında yapılamadı. Ancak ikinci dönem bakanlığın çıkardığı bir yazı ile konu üzerine gidildi. Bir dönem okula gelmemiş ve devamsızlık hakkını doldurmuş öğrencinin devam-takibini yapmanın bir anlamı kalmamıştı.

Lise eğitimi zorunlu olduktan sonra, yönetmeliği buna göre düzenlememenin hiçbir mazereti olamaz. Bu açık bir ihmaldir.

Geçen yıl Nisan ayında MEB ortaöğretim kurumları yönetmeliği taslağı yayımlayarak STK'lardan görüş istedi. Bu taslak önemli değişiklikler içeriyordu. Taslağın geneli üzerine değil özellikle evli kişilerin liseye devam edebileceğine ilişkin birtek maddeye yönelen medya ortalığı velveleye verdi. Bakanlık geri adım attı ve kısa sürede yayınlanması gereken yönetmeliği aylardır yayımlamadı.

Bakanlığın hazırladığı taslak yönetmelikte sınıf mevcutları, ders süresi, özürsüz devamsızlık süresi, ders başarısı ve sınıf geçmeye yönelik değişiklikler yer alıyordu. Aynı zamanda birçok mevzuatı da birleştiren bir çalışma idi. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı İmam-Hatip Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Yönetmeliği ile Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılıyordu.

Aradan bir yılı aşkın süre geçti. 6287 Sayılı Yasanın getirdiği zorunluluğun yanı sıra ortaöğretimde tüm çocukların okula erişiminin sağlanması, sınıf tekrarı ve okul terkinin azaltılması onuncu beş yıllık kalkınma planı hedefleri arasında da yer aldı. Ortaöğretim kurumları bir öğretim yılını daha eski yönetmeliklerle geçiremez. Ortaöğretim kurumlarına kayıtlar başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığının acilen Ortaöğretim kurumları Yönetmeliğini yayımlaması gerekmektedir. "

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim

Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title