Haberler

OKS'de Diploma Notu Düzelince 63 Bin Kişiyi Geçti

Diploma Notu Yanlış Hesaplanan Damla Ersan'ın Puanı Düzeltilince 63 Bin Kişiyi Geride Bıraktı.

Diploma notu yanlış hesaplanan Damla Ersan'ın puanı düzeltilince 63 bin kişiyi geride bıraktı.

   

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), diploma notunu EĞİTEK'e yanlış bildirdiği için OKS puanlarında hatalara neden olan okul müdürleri hakkında soruşturma başlattı, beş okul müdürünü açığa aldı.

Bakanlık, diploma notu yanlış girilen öğrencilerin puanlarını da düzeltmeye başladı. Düzeltilen puanları internete veren Bakanlığın yeni hesaplamasına göre, 4,88 olan diploma notu yanlışlıkla 2,63 girilen Damla Ersan 23 puan yükselen yeni puanı ile 63 bin 461 kişiyi geride bıraktı. Yanlış hesaplanan puanıyla kazanma şansı düşük olan Ersan, yeni puanıyla bir okula girme hakkını da kazandı.

EĞİTEK Genel Müdürü Nizami Aktürk, diploma notunu yanlış giren okul müdürleri hakkında soruşturma başlatıldığını belirterek, bu kapsamda beş müdürün açığa alındığını açıkladı. Aktürk, soruşturmanın selameti için açığa alınan müdürlerin, 'art niyet'li olduklarının tespit edilmemesi halinde görevlerine iade edilebileceğini söyledi. Bir okuldan 306 hatalı giriş yapıldığını anlatan Aktürk, bu durumun normal karşılanamayacağını belirtti. Aktürk'ün verdiği bilgilere göre, müdürü açığa alınan okullar ve diploma notu yanlış girilen öğrenci sayıları şöyle:

Ankara Taşpınar İlköğretim Okulu: 15, İstanbul Tuzla Yunus Emre İlköğretim Okulu: 306, İzmir Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu: 32, Batman Fatih İlköğretim Okulu: 28, Kocaeli TBMM İlköğretim Okulu: 27 Skandal ortaya çıkınca MEB de harekete geçerek, diploma notu yanlış girilen öğrencilerin puanlarını tekrar hesaplamaya başladı.

Bakanlık sitesinde, sınavzede öğrencilerin puanlarına bakıldığında, "Adayın puanları diploma notundaki değişiklik nedeniyle 15.07.2007 tarihinde yeniden hesaplanmıştır" ifadesine yer verildi.

Radikal Gazetei'nin haberine göre, skandalı ortaya çıkaran Damla Ersan'ın puanı da MEB tarafından yeniden hesaplandı. Yeni hesaplamaya göre Ersan, Türkçe Matematik puan türünde daha önce gelen sonuca göre 63 bin 461 kişi daha öne geçti. Ersan'ın daha önceki hatalı hesaplamaya göre 280,149 olan TM puanı 303, 187'ye yükselirken, FM puanı 278,541'den 299,171'e yükseldi. Türkiye geneli sıralaması ise TM'de 244 bin 437' den 180 bin 976'ya, MF'de 222 bin 422'den 168 bin 874'e yükseldi. 4.88 olan Damla Ersan'ın diploma notu, okul müdürü tarafından EĞİTEK'e 2.63 olarak bildirilmişti.

'Her şey muallakta'

Öte yandan, skandal nedeniyle ortaya çıkan kargaşadan dershaneler de etkilendi. Farklı illerden konuştuğumuz dershane yöneticileri ve rehberlik koordinatörleri, skandalın öğrencileri etkilememesi için tercih yelpazesini geniş tutmaya çalıştıklarını belirttiler.

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi OKS Rehberlik Koordinatörü Ali Naki Ünalmış (İstanbul): Öğrenciler ve veliler endişe içinde. Özellikle beklediğini bulamayan, puanı düşük gelen öğrencilerin içine kurt düştü. Puanının düşük gelmesinin nedenini bu hatada arayanların sayısı hayli fazla. Ancak asıl sorun diploma notu yanlışlıkla yüksek girilenlerin bu durumu istismar edip etmeyeceği. Puanı yanlışlıkla yüksek gelen öğrencinin kolay kolay geri döneceğini pek sanmıyoruz.

Büyük Dershane yöneticisi Arcan Öğütverici (İzmir): Asıl dikkat edilmesi gereken MEB'in sıralamalarda değişiklik yapmayacağını açıklamasıdır. MEB yeni bir sıralama yapmayacağından aynı sırayı paylaşan öğrenciler için kontenjan artırılabilir. Bu durumda bir okula yerleşen öğrenci sayısı 5 bin kadar artabilir. Sorun lehte çözüldüğü için sesimizi çıkarmıyoruz, ancak aleyhte çözülseydi bayrağı alır, biz de tepki gösterirdik.

Yılmaz Dershanesi yöneticisi Kenan Bıyık (Trabzon): Bütün öğrenciler, aileler stres altında, aydınlatıcı bir açıklama bekliyor. Ayaküstü beyanatlarla bunu geçiştirmeye çalışmak yanlış oldu.

MAT-FEN Dershanesi yetkilisi Özge Kolsuz (Ankara): Veliler iki gündür sürekli bizi arayarak, çocuklarının puanının doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Diploma notunun yanlış girilmiş olmasını bırakın, acaba puanlamada başka hatalar yapıldı mı kuşkuları da ortaya çıkmaya başladı. Türkiye sekizincisi bile panik içinde. Her şey muallakta.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title