Haberler

Khan Academy Türkçe Birinci Yılında Milyonlarca İnsana Ulaştı

Güncelleme:

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle yola çıkan Khan Academy Türkçe'nin kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti.

Eğitim videoları 2 milyondan fazla kez izlendi.

"Herkese, Her Yerde, Dünya Standartlarında ve Ücretsiz Eğitim" hedefi ile yola çıkan online öğrenim platformu Khan Academy Türkçe birinci yılını geride bıraktı. Khan Academy, ABD Başkanı Barack Obama'nın "Eğitim lideri" ilan ettiği Salman Khan tarafından 2006 yılında kuruldu. Türkiye'de geçtiğimiz sene STFA'nın girişimiyle Khan Academy Türkçe adıyla hizmet vermeye başladı. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle pek çok işbirliği de gerçekleştiren Khan Academy, bir yıl içinde milyonlarca kişiyi ücretsiz, online eğitimle buluşturdu.

STFA Grubu'nun kuruluşundan bu yana eğitime verdiği katkının altını çizen STFA CEO'su Mehmet Ali Neyzi: "STFA olarak, kurulduğumuz günden bugüne, köprüler, yollar, tüneller inşa ederek insanların hayatını kolaylaştırdık. Uzakları yakın etmek için çalıştık. En başından beri de eğitimde fırsat eşitliğinin her zaman arkasında olduk. Sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiğimiz Khan Academy Türkçe ile de teknolojiden faydalanarak eğitim hakkını herkese ücretsiz ve kolay yollarla ulaştırmak istedik. Bugün de burada dünyanın en büyük ücretsiz eğitim platformu Khan Academy'i Türkçe'ye kazandırmamızın birinci yılını gururla kutluyoruz. Elde ettiğimiz başarılar bize gelecek planlarımızla ilgili büyük bir heyecan veriyor" dedi.

Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal ise, "Khan Academy Türkçe olarak, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla herkese, her yerde, dünya standartlarında ve bedelsiz eğitim imkanı sunabilmek hedefi ile yola çıktık. Günümüzün teknoloji ile barışık dünyasında bunun daha farklı, daha eğlenceli yolları var. Son bir senedir biz de bu yolları Türkçe konuşan ve öğrenmekte sınır tanımayan zihinlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yalnızca bir sene içinde milyonlarca insana ulaştık, öğrenmek ya da öğretmek isteyen herkesi Khan Academy Türkçe'de ağırladık. Khan Academy Türkçe ile ulaştığımız her bir birey ve bize her zaman destek olan gönüllülerimiz bizi hep daha çok çalışmaya ve daha iyisini başarmaya itiyor. Gelecek yıllarda, daha çok dersi Türkçeleştirerek çok daha fazla insana ulaşacağımıza eminiz" dedi.

Dopdolu Geçen Bir Yıl İşbirlikleriyle Güçlendi

Khan Academy'nin Türkçe içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile Fatih Projesi kapsamında Eğitim Bilişim Ağı'na dahil edildi.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında ise toplumda eğitimle buluşmaya ihtiyacı olan herkese ulaşılması hedefleniyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Özel Okullar Birliği de Khan Academy Türkçe derslerinin okullarda kullanımının yaygınlaştırılması adına destek veriyor.

Robert Kolej, TED İstanbul Koleji, Doğa Koleji ve Gaziantep Kolej Vakfı gibi birçok okul ile yapılan işbirlikleri ile Khan Academy bu okullarda okuyan öğrenci ve öğretmenler tarafından derslerde kullanılmaya başlandı. Ayrıca TEGV ve ERG gibi sivil toplum kuruluşları da Khan Academy Türkçe'nin okullarda kullanımının artırılması için destek sağlıyor.

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ile de işbirliği gerçekleştiren Khan Academy Türkçe, proje kapsamında, matematikten sanat tarihine, sağlıktan uzay bilimlerine kadar sayısız eğitim içeriği, Bolluca Çocuk Köyü bilgisayarlarına yükleyecek. Böylelikle Koruncuk Vakfı çocukları, www.khanacademy.org.tr'de sunulan 3000'den fazla dersin video içeriğine internet olmadan da erişebilecek.
"Dünya Okulu" Türk Okuyucuyla Buluştu
Dünyanın en yaygın online öğrenim platformu Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan'ın Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan kitabı "Dünya Okulu" ise geçtiğimiz günlerde ilk kez Türkçe olarak okuyucuyla buluştu. STFA tarafından Türkçeleştirilen kitap, Khan Academy'nin hikayesini kurucusunun kaleminden anlatmanın yanı sıra, Salman Khan'ın eğitim reformu ve eğitim sisteminin geleceği ile ilgili görüşlerini de içeriyor.
Khan Academy Türkçe Gönüllüleri Her Geçen Gün Çoğalıyor

İçeriklerin Türkçeleştirilmesi için 250'den fazla gönüllü Khan Academy'ye destek veriyor.Aralarında TEVİTOL, Robert Koleji, Koç Lisesi, TED Koleji, Boğaziçi Üniversitesi gibi okullardan öğrenci, öğretmen ve akademisyenlerin ile iş hayatından profesyonellerin bulunduğu gönüllü çevirmenler bugüne kadar 3 bin 500'den fazla videoyu Türkçeleştirdi. Birçok seslendirme sanatçısı da videoların seslendirmesine katkı sağladı.

2 milyondan fazla ders izlendi

STFA tarafından kurulan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı'nın katkılarıyla 3 binden fazla video khanacademy.org.tr için Türkçeleştirildi. 2 milyondan fazla kez izlenen bu eğitim videoları sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada Türkçe konuşan milyonlarca insana ulaştı.

"Her şeyi öğrenebilirsin!"

Khan Academy'nin tüm dünyada büyük ilgi gören "You Can Learn Anything" (Her Şeyi Öğrenebilirsin) kampanyasının tanıtım videosu Khan Academy Türkçe'nin birinci yıldönümü vesilesiyle Türkiye'de de yayına girdi. Kampanya ve video, zekânın doğuştan, genetik faktörlerle belirlendiği yönündeki yargıları yıkıp gelişme odaklı bir zihniyeti teşvik ediyor. Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan bu konudaki düşüncesini, "Öğrenme konusuna olan bakışımız, öğrettiğimiz her şeyden çok daha önemli. Eğer toplum olarak öğrenirken çabalamamız gerektiğini kabullenirsek, insanlığın potansiyeli uçsuz bucaksız bir hal alacaktır" cümleleriyle özetliyor. Khan ayrıca "Zekâmız sabit değildir ve zekâmızı geliştirmenin en iyi yolu da zorlanabileceğimiz ve hata yapabileceğimiz işlerle uğraşmaktır" sözleriyle herkese "her şeyi öğrenebilirsin" diyor ve herkesi öğrenmeye davet ediyor.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Barack Obama Salman Khan İstanbul Türkiye Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title