Haberler

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldi

Güncelleme:

İzmir'in Buca ilçesinde Belenbaşı Köyü'nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu'na Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı. Tepkilerin ardından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı, "Böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Bu bağlamda ad verme yetkisi olan İzmir Valiliği'ne gerekli bilgi verilmiştir." dedi. Yıldıran, 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde mahkumlara yapılan işkencelerle anılıyor.

İzmir'in Buca ilçesinde yıkılıp yeniden yapılan bir okula, 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkencelerle anılan Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesi tepkileri beraberinde getirdi. Açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı, "Böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Bu bağlamda ad verme yetkisi olan İzmir Valiliği'ne gerekli bilgi verilmiştir." ifadelerini kullandı.

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldiEsat Oktay Yıldıran

OKULA ESAT OKTAY YILDIRAN'IN İSMİ VERİLDİ

İzmir'in Buca ilçesinde Belenbaşı Köyü'ndeki Belenbaşı İlkokulu yıkılıp yeniden yapıldı. Okula, 12 Eylül Darbesi'nin ardından Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkencelerle anılan Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldi

TEPKİLERİN ARDINDAN BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Törenle okulun yeni ismiyle açılması sosyal medyada tepki çekti. Tepkilerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) açıklama geldi. Uygulamayı tasvip etmediklerini belirten MEB, okulun adının değişmesi için İzmir Valiliği'ne gerekli bilginin verildiğini kaydetti.

"TASVİP EDİLEMEYECEK BİR HATA OLDUĞU KOLAYLIKLA ANLAŞILABİLİR"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine Bakanlığımızca gerekli inceleme yapılmıştır. Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldi

OKULUN İSMİ DEĞİŞTİRİLECEK

Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir. Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Bu bağlamda "Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği"ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldi

ESAT OKTAY YILDIRAN KİMDİR?

1949 yılında doğan Esat Oktay Yıldıran, 12 Eylül darbesinin ardından mahkumlara uygulanan işkencelerle simgeleşen Diyarbakır Cezaevi'nde 1983 yılına kadar güvenlik müdürü olarak görev yapmıştı. Yıldıran, görevi sırasında işkenceler nedeniyle 60'a yakın kişinin ölümüne yol açmakla sorumlu tutuluyor. O dönem yüzbaşı rütbesine sahip Yıldıran, Diyarbakır E Tipi Askerî Cezaevi'ne Ankara'dan gönderilmişti. Yıldıran, Diyarbakır Cezaevi'ndeki görevinin ardından İstanbul'a atanmış ve İstanbul 23. Piyade Tümeni'nde binbaşı rütbesiyle tabur komutanı olarak görev yapmıştı. Yıldıran, 1988 yılında İstanbul'da bindiği bir halk otobüsünde öldürüldü. Silahlı saldırıyı terör örgütü PKK üstlendi.

İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi ortalığı karıştırdı, bakanlıktan açıklama geldi

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran 12 Eylül Darbesi İzmir Valiliği Diyarbakır Eylül İzmir Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (12)

mehmet:

pkk öldürdüyse iyi birisiymiş. vatan hainlerine gün yüzü göstermemişki pkk suikast düzenlemiş.

370
183
yanıtYanıtla
chao1675 75:

Ne güzel isim işte mekanı cennet olsun komutanın

261
165
yanıtYanıtla
Benim Kkk:

Kahraman asker kibrus harekatina da katilmistir. Ruhu şad olsun pkk yok edilecektir.

259
135
yanıtYanıtla
EVO20 :

Sözde açılım diye ne hale soktular ülkemi yazıklar olsun!

239
110
yanıtYanıtla
Mevlüt:

Sen hala oradamısın

yanıt35
yanıt55
Benim Kkk:

Ruhu şaad olsun

180
129
yanıtYanıtla
Bozkurt:

Sizin şerefiniz kadar kardeşiz

108
69
yanıtYanıtla
Emre Akdağ:

Demek ki kuduran olduysa iyi bir adam iyi asker Ruhu şad olsun.

70
48
yanıtYanıtla
Aslan Öztürk:

Ne kaşıyorlar anlamadım.

79
17
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Bir caddeye verilen ismi

yanıt10
yanıt8
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title