Haberler

Hukuk Çift Diploma Lisans Programı Başlıyor

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Prof. Dr. Hüseyin ALTAŞ; "Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yüce Atatürk'ün Cumhuriyetin müeyyidesi olarak kurduğu fakültedir.

Fakültemiz kurulduğu günden beri ülkemizin en nitelikli hukukçularını yetiştirmeyi kendine misyon edinmiştir. Bugün 108 öğretim elemanından oluşan geniş kadrosuyla hukuk öğretimi alanında en önde yer alan fakültemiz, yerleştirme sınavlarında dereceye giren öğrencilerce tercih edilmektedir. Hukuk eğitimi ile ilgili klasik derslerin yanı sıra güncel gelişmelere uygun bir çok seçimlik dersten oluşan zengin müfredeta sahibiz. Akademik birikimimizi paylaşmak ve katılımınzla daha da zenginleştirmek üzere sizleri de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ailesine katılmaya çağırıyoruz. Ankara Hukuk ailesi, Akraba Topluluklarla tarihi bağlarını yeniden tesis ediyor. Kuruluşunun 86. yılında Ankara Hukuk Fakültesi European University ile Prizren / Kosova kampüsünde ortak eğitim programı başlatıyor. Ankara Hukuk camiası adına mutluyuz, ilk'lerimizle hep gururluyuz."

Hukuk Fakültesi, European Polytechnical University ve Ankara Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla oluşturulmuş bir eğitim programı sunmaktadır. Öğretim dili Türkçedir. Müfredatı, Türk Hukuk Sistemi'nin gerektirdiği şekilde ve YÖK tarafından onaylanmış içerik doğrultusunda oluşturulmuştur. Program dersleri ilk 3 yıl boyunca Türkiye'den gelecek öğretim üyeleri tarafından Prizren kampüsünde verilecektir. Final yılı olan 4. öğretim yılında öğrenciler Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne transfer olarak öğrenimlerini burada tamamlayacak ve EPU - AÜHF diplomalarını birlikte alarak mezun olacak şekilde hazırlanmıştır. İlk kez uygulamaya konulan ve Türkçe dilinde ortak lisans diploması veren bu programın, ulusal akreditasyon açısından bürokratik süreçleri şöyledir: Birinci aşamada bu programın, EPU'nun açtığı Prizren Hukuk Fakültesi'nin her türlü eğitim desteğini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (AÜHF) tarafından verilerek öğrencinin aldığı EPU Hukuk Lisans Diplomasının AÜHF'ce akredite edilme aşaması tamamlanmıştır. İkinci aşama olarak, tüm protokollerin 2011 Eylül ayı itibarıyla Ankara Üniversitesi Senatosunca onaylanması ve YÖK'ün, Ekim ayı içinde toplanacak Genel Kurul'unda tasdik edilmesi ile tüm işlemler tamamlanmış olacaktır. Önümüzdeki günlerde ön kayıt işlemleri yapılan öğrenci adaylarının tamamı, yatay geçiş hakkı ile Hukuk Çift Diploma Lisans programına geçişleri sağlanacaktır.

Öğrenim süresi 4 yıl Uygulama biçimi 3+1 Uygulayan üniversiteler European Polytechnical University (EPU) ve Ankara Üniversitesi Öğrenim yeri 3 yıl Prizren, Kosova - 1 yıl Ankara, Türkiye Öğretim dili Türkçe Diploma EPU ve Ankara Üniversitesi'nin diplomaları Program tanımı ve hedefleri Hukuk programı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları ve bu alanda araştırma yapacak uzmanları yetiştirmektir.

Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir. Kariyer ve İstihdam Olanakları Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar "Lisans Diploması" almaktadırlar. Hukuk fakültesini bitirenler genellikle "Hakim", "Savcı" ve "Avukat" unvanları ile çalışmaktadırlar. Hakim ya da savcı olmak isteyenler, Adalet Bakanlığı'nca açılan sınavı kazanmak, daha sonra da mahkemelerde staj yapmak zorundadır. Stajerlik dönemini bitirenlerin kura ile atanacakları yerler belirlenir.

Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title