Haberler

79 yıl sonra gelen okuma-yazma sevinci

Güncelleme:

Denizli'de yaşayan 3 çocuk ve 7 torun sahibi 79 yaşındaki Ümmü Gönenmiş, yıllar sonra okuma yazmayı öğrenmek için kursa yazıldı. Gösterdiği gayretle kursa katılan kadınlara örnek olan yaşlı kadın, diplomasını almak için gün sayıyor.

- 79 yıl sonra gelen okuma-yazma sevinci

3 çocuk, 7 torundan sonra okullu olan yaşlı kadın örnek oldu

DENİZLİ - Denizli'de yaşayan 3 çocuk ve 7 torun sahibi 79 yaşındaki Ümmü Gönenmiş, yıllar sonra okuma yazmayı öğrenmek için kursa yazıldı. Gösterdiği gayretle kursa katılan kadınlara örnek olan yaşlı kadın, diplomasını almak için gün sayıyor.

Denizli'nin Bekilli ilçesinde yaşamını sürdüren 3 çocuk ve 7 torun sahibi Ümmü Gönenmiş (79), Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi'nde açılan okuma yazma kursuna katılıyor. Gönenmiş, çocukluğundan bu yana çalışma hayatından fırsat bulamadığı okuma-yazma aşkını, geçen yıldan beri devam ediyor. Çevresinden de hem olumlu eleştiri alan Gönenmiş, kendisini görenleri hayrete düşürüyor. Hayatında ilk kez okuma yazma öğrenen yaşlı kadın, bu kurslar sayesinde hem yolculuk sürecini hem alışveriş sorunlarını aşıyor. Yıllardır içinde ukde kalan okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşayan Gönenmiş, biran önce diploma almanın heyecanını yaşamayı bekliyor.

Hem eleştiri hem de takdir edende var

Yıllardır okuma yazma öğrenmemenin acısını yaşadığını belirten Ümmü Gönenmiş, "1944 doğumluyum. 1 saat bile okula gitmedim. 55 sene boyunca çalıştım. Şimdi boşa çıkınca aklım başıma geldi. Çok zorluk çektim. Otobüse binemiyorum. Hiçbir şeyi okuyamıyorum. Soru soruyorum ve sorduğum kişi kalkıp gidiyor. Allah razı olsun öğrendim. Adımı soyadımı yazıyorum. Otobüse biniyorum ve daha ne isteyeyim. 3-4 ayda öğrendim. Herkes okuma yazma öğrensin. Bana eleştiriler de çok geliyor. 'Bu yaştan sonra okumayı ne yapacaksın' diye ama ben onlara 'toprağın altına girince soru soruyorlarmış onu öğrenmek için okuyorum' diyorum. İnsanların ne dediklerini çok umursamasınlar, okumak gerçekten güzel" ifadelerini kullandı.

"Okumak burada çok önemli bir durum"

7'den 70'e herkese okuma yazma eğitimi verdiklerini anlatan Okuma Yazma Ders eğitmeni Ömürüye Korkmaz da "Halk eğitim merkezi her yaştan yetişkine hitap etmektedir. Okuma yazma ise bunlardan biridir. Okuma yazma bilmeyen kursiyerlerimiz bankaya gittiklerinde okuma yazma bilmediği için sıkıntı yaşıyor. Otobüs numaralarını okuyamadıkları için numaralarını bilmiyorlar. Hatta şoförlerin yüzlerini ezberleyip, ona göre biniyorlar. Okumak burada çok önemli bir durum. Bunu yaşayarak öğrenip ve sıkıntılarını çözmek için okula gelmek başarıdır. Bizler her yaştan okuma yazma bilmeyen kursiyerlerimizi bekliyoruz" dedi.

"Bize okuma yazma öğrendiği için 'yeniden dünyaya geldiğini' söyler"

Kadınların yoğun olarak katıldığı okuma yazma kursları ile Merkezefendi'de okuma yazma oranı her geçen gün arttığını söyleyen Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Maden ise şöyle konuştu:

"Okuma yazma kursu en çok önem verdiğimiz kurslarımızdan biridir. Kursiyerlerimiz çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemediler. Şu anda burada okuma yazma öğretmek için çaba sarf ediyoruz. Ümmü Teyzemizde onlardan birisidir. Bize okuma yazma öğrendiği için yeniden dünyaya geldiğini söyler. Kendi başına artık çarşıya gittiğini, yolculuk yaptığını ve birçok sorunu aştığını anlatır. Gerçekten okuma yazma kurslarımız hedefine ulaşıyor. Biz istiyoruz ki tüm okuma yazma bilmeyen tüm yetişkinlerimizi kurs faaliyetlerine bekliyoruz.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Eğitim

Denizli Çocuk Eğitim Toplum Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title