Haberler

Eğitim-Sen: Anti Demokratik YÖK Yasa Taslağını Geri Çekin

Eğitim-Sen, pek çok sivil toplum örgütünün desteğiyle, YÖK yasa tasarısının geri çekilmesi için MEB'in önünde ortak basın açıklaması düzenlendi Eğitim-Sen, pek çok sivil toplum örgütünün desteğiyle, YÖK yasa tasarısının geri çekilmesi için...

Eğitim-Sen, pek çok sivil toplum örgütünün desteğiyle, YÖK yasa tasarısının geri çekilmesi için MEB'in önünde ortak basın açıklaması düzenlendi Eğitim-Sen, pek çok sivil toplum örgütünün desteğiyle, YÖK yasa tasarısının geri çekilmesi için MEB'in önünde ortak basın açıklaması düzenlendi.

"YÖK Taslağı Geri Çekilsin, YÖK'ü de Yeni YÖK'ü de İstemiyoruz" pankartıyla MEB'in önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Halkevleri, Üniversite Konseyleri Derneği, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Mülkiyeliler Birliği Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği, ÖDP, BDP, TKP gibi çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti destek verdi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, AKP'nin, 4+4+4 olarak bilinen eğitimin kademelendirilmesi sürecindeki "anti demokratik, dayatmacı anlayışını tekrarlamamak için" YÖK aracılığıyla birçok toplantı düzenlediğini hatırlattı. Toplantıların katılımcılığının görünürde kaldığını, YÖK'ün MEB'e sunduğu taslak metinde üniversite bileşenlerinin taleplerine yer verilmediğini söyleyen Yıldız, "YÖK'ün söz konusu toplantıları, sermayenin ve AK Parti'nin kendi çıkarlarını bilim emekçilerinin, öğrencilerin ve toplumun çıkarına olduğu izlenimini yaratmak dışında hiçbir amaç taşımamıştır. YÖK, sadece bir üst kurul olarak değil, üniversitede resmi ideolojinin yeniden üretilmesini sağlayan, sermayenin çıkarı doğrultusunda yarattığı ilişkiler sisteminin bir toplamı olarak algılanmalıdır" dedi.

-"EŞİT VE ÖZGÜRCE GELECEĞİMİZİ YARATABİLME İMKANI ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR"-

AK Parti'nin, üniversitelerden kendisine muhalif hiçbir düşüncenin, sesin çıkmamasını istediğini, toplumu tek tipleştirmek için her türlü politikayı hayata geçirdiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu politikalar bizlere daha fazla hak kaybı, daha fazla yoksullaşma ve daha az ücretle daha çok çalışmak zorunda kalmak olarak yansıyor. Bu nedenle, üniversitelerde yaşanan bu dönüşüm, çocuklarımızın geleceğini, daha az ücretle ve daha fazla çalıştırılacakları, güvencesizliğe mahkum edilecekleri bir karanlığın içine çekmenin aracı haline geliyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin, bizlerin eşit ve özgürce geleceğimizi yaratabilme imkanı bir bir elimizden alınmak isteniyor.

Bizler, bu dönüşümü kabul etmiyoruz. Gerek içeriği gerekse hazırlanış süreci açısından antidemokratik olan, üniversite bileşenlerinin taleplerini yok sayan ve YÖK tarafından MEB'e sunulan söz konusu taslak metnin geri çekilmesini istiyoruz. Çünkü bizler; kamusal hizmet olarak eğitim ve bilimi savunduğumuzdan, tamamen kar amaçlı çalışacak olan özel yükseköğretim kurumlarını, öğrencilerin müşterileştirilmesini ve paylaşılması gereken bilginin satılmasını kabul etmiyoruz. Bilginin paylaşılmasını esas aldığımızdan dolayı, bilginin alınır satılır bir ürün olarak görülmesini kabul etmiyoruz. Demokratik özyönetimi savunduğumuzdan, sermayenin ve siyasal iktidarın üniversite yönetimini kendi vesayetine almasını kabul etmiyoruz. Yükseköğretim de dahil, nitelikli ve özgürleştirici eğitimi temel bir hak olarak kabul ettiğimizden, etnik ve cinsiyete dayalı vb. ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Bizler biliyoruz ki; iş güvencesi yoksa akademik özgürlük, üniversite bileşenleri yoksa demokratik özyönetim, akademik özgürlük ve demokratik özyönetim yoksa kurumsal özerklik, kurumsal özerklik yoksa özgür bilim ve eğitim, özgür bilim ve eğitim yoksa özgür düşünce, tüm bunlar yoksa üniversite yoktur." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title