Haberler

Ege'de Mültecilere Karşı Alman Komutasında NATO Gemileri Yüzecek

Güncelleme:

NATO gemileri, mültecileri engellemek için Ege'de devriye gezecek. Görev gücünün ilk rotasyonunun komutası Almanya'da olacak.

NATO, mülteci kriziyle mücadeleye destek olmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye gezecek. Türkiye ve Almanya'nın inisiyatifiyle gündeme getirilen ve şekillenmesinde Yunanistan'ın da önemli rol oynadığı NATO misyonu, caydırıcılık boyutuyla öne çıkan bir niteliğe sahip.

BİLGİ VE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

İlk aşamada üç savaş gemisiyle yürütülecek misyon bağlamında NATO'nun ana görevlerini, göçmenleri ticaret unsuru olarak kullanan şebekelerle ve yasa dışı geçişlerle mücadeleye yardımcı olmak amacıyla kritik bilgi ve istihbarat paylaşımı ile gözetleme oluşturacak. NATO elde ettiği bilgileri Türk ve Yunan makamlarıyla paylaşacak. Avrupa Birliği'nin dış sınırlarından sorumlu birimi Frontex'le de işbirliği içinde hareket edilecek.

AB KOMİSYONU MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Her ne kadar NATO'nun görevi botlardaki mültecileri toplamak olmasa da göçerlerin hayatlarının tehlikede olduğu durumlarda uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükler çerçevesinde müdahale edilecek. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, "Kurtarılan mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi konusunda Türkiye'yle açık bir anlaşma var" dedi. NATO'nun aldığı karar AB Komisyonu tarafından da memnuniyetle karşılandı.

GEMİLER SEVK EDİLİYOR

NATO'nun Ege Denizi'nde yürüteceği denetleme görevi, NATO'nun 2 numaralı daimi deniz gücü (SNMG2) tarafından üstlenilecek. Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove'ın talimatıyla SNMG2 bölgeye sevk ediliyor. SNMG2 bünyesinde şu aşamada Almanya'dan FGS Bonn, Türkiye'den TCG Barbaros ve Kanada'dan HMCS Frederiction savaş gemileri görev yapıyor. Stoltenberg, diğer NATO ülkelerinden katkı amaçlı beyan geldiğini ve yakın gelecekte SNMG2'nin kapasitesinin artmasını öngördüklerini söyledi. Halen Almanya komutasında olan SNMG2'nin gelecekte 5-7 gemi kapasitesine ulaşması bekleniyor.

YUNANİSTAN UZLAŞMADAN MEMNUN

Yunanistan başlangıçta NATO misyonunun kendi kara sularında görev yapmasına karşı çıkan bir tavır sergilediyse de müzakerelerin ilerleyen aşamasında üç şart öne sürdü ve bu şartların kabul görmesi üzerine çekincelerini kaldırdı.

HAVA SAHALARINA GİRMEYECEKLER

Varılan uzlaşı çerçevesinde Türk ve Yunan savaş gemileri kendi kara sularında kalacak, NATO deniz gücünün rotasyona dayalı komutası Türkiye ve Yunanistan tarafından üstlenilmeyecek ve Türkiye ile Yunanistan'a ait uçaklar NATO operasyonu bağlamındaki faaliyetlerinde birbirlerinin hava sahalarına girmeyecek.

"ANLAŞMA, GÖÇ SORUNUNU ÇÖZECEK"

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Brüksel'deki uzlaşmayla ilgili "Anlaşma, göç sorununu çözecek" dedi. Kammenos, NATO güçlerince Türk sahil şeridi içinde yakalanan mültecilerin derhal Türkiye'ye gönderileceklerini söyledi. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ege Denizi Yunanistan Almanya Türkiye Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

KKKKKKKKKKKKK:

BEN BU DURUMU ANLAYAMIYORU BİZLER BU DURUMDA OLSAK SUREYELİLER BİZİM İÇİN NE YAPAR ACABA. BOŞUNA ÜLKEMİZİ KİRLETİYORLAR

0
1
yanıtYanıtla
ASABİ:

ADAMLARIN KULAKLARI HAVADA ONLARIN DERDİ MÜLTECİLERİN HAYATI DEĞİL ÜLKELERİNE GİRİŞLERİNİ ENGELLEMEK BEN OLSAM MÜLTECİLERİ GEMİLERLE TOPTAN AVRUPAYA GÖNDERİRDİM BU APTALLAR AVRUPALILARIN EKMEĞİNE YAĞ SRDÜ

0
0
yanıtYanıtla
zeus:

komuta bunlarda olursa o garipler yandi caktirmadan öldürür cogunu bunlar kansizlar bunlarin tezgahi bitmez

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title