Haberler

Ege Ovalarında Milli Tarım Projesi Heyecanı

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve tarımda yeni bir destekleme modelini öngören Milli Tarım Projesi, tarımsal üretimin önde gelen merkezlerinden Ege Bölgesi'nde üretici temsilcilerinin tam desteğini aldı.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve tarımda yeni bir destekleme modelini öngören Milli Tarım Projesi, tarımsal üretimin önde gelen merkezlerinden Ege Bölgesi'nde üretici temsilcilerinin tam desteğini aldı. Üreticiler, yeni destek sistemiyle ürün fiyatlarının dengeye kavuşmasını ve maliyetlerin önemli ölçüde gerilemesini, bunun iç ve dış pazara sunulan ürünlerin fiyatlarına da yansımasını bekliyor.

İzmir Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı İbrahim Erdallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açıklanan projenin tarım ve hayvancılık sektörünün beklentilerini karşılar nitelikte olduğunu ifade etti.

Erdallı, "Özellikle havza bazı destek modeli çok iyi oldu. Bunun ayrıntılarının açıklanmasını bekliyoruz. İyi uygulandığı zaman Türk tarımının önündeki en önemli sorun olan plansızlık çözülecektir. Tarımda yeni bir döneme giriyoruz. Artık herkes kendi bildiği gibi değil planlandığı gibi üretecek. Bugün çiftçinin en büyük korkusu tarlaya gittiğinde emek verip ektiği ürünün hasat zamanı geldiğinde kaç lira edeceğidir. Çiftçinin fiyat korkusu havza bazlı desteklerle bitecek. Örneğin artık Ödemiş'teki patates üreticisi spekülatörlerin, depocuların elinden kurtulmuş olacak. O yıl Türkiye'de ne kadar patates ekildi, ne kadar üretim olacak, belli olacak." diye konuştu.

Gübrede ilave indirimler ve mazotta yüzde 50'lik devlet desteğinin de sevindirici olduğunu, bunun üretim maliyetlerini düşüreceğini aktaran Erdallı, yeni sistemle Ege ovalarındaki tarımsal üretimin artacağını kaydetti.

Erdallı, Ege Bölgesi'ndeki tarıma uygun arazilerin daha iyi değerlendirilmesi için Hazine arazileri üzerinde ecrimisil ödeyerek tarım yapan çiftçilerin de destekleme çatısı altına alınmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

"Beklentimiz de buydu"

Manisa Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı Ahmet Akbuğa da açıklanan Milli Tarım Projesi'nin çiftçinin beklentilerini karşıladığını belirterek, mazot ve gübre desteğinin gelecek yıl yapılacak üretimin masraflarını düşüreceğini kaydetti.

Milli Tarım Projesi'nde üreticinin özellikle mazot bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanması açıklamasının heyecan yarattığına işaret eden Akbuğa, "Bu paket çiftçiye taze kan gibi gelecektir. Başbakanımızın açıklamalarından sonra herkes bu paketi konuşuyor. Herkes umut ve sevinç dolu. Manisa bölgesinde üzümcü bu yıl mağdur oldu. Üzümde pek iç açıcı gelişmeler yaşanmamıştı. Mazot ve gübre desteklemeleri hiç olmazsa bir sonraki sene yapılan masrafları düşüreceğinden güzel bir haber oldu." dedi.

Akbuğa, yeni projenin etkilerinin gelecek yıldan itibaren görülebileceğini, ürün fiyatlarını da kontrol altına alacak sistemin tüketicinin de yüzünü güldüreceğine dikkati çekti.

"Türk tarımının kurtuluşu"

Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal ise Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını "müjde" olarak değerlendirdiklerini, havza bazlı modeli Türk tarımının kurtuluşu olarak gördüklerini söyledi.

Mazot desteklerinin de üretici kesimin yıllardır talep ettiği bir konu olduğuna işaret eden Günal, "Çiftçinin yüzünün gülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz" dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarını canı gönülden desteklediklerini dile getirerek, "Havza bazlı sistemi çok önemsiyoruz. Çünkü çiftçimiz artık neyi, nasıl yapacağını daha iyi bilecek. Ürün fazlalığı - azlığı olmayacak, sistem ihtiyaca göre çalışacak. (Çiftçi kazanırsa Türkiye kazanacak) sloganının arkasındayız." ifadelerini kullandı.

İhracatı da destekleyecek

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de yapılan düzenlemelerle tarımdaki ana girdi maliyetlerinin birer birer azaltıldığına işaret ederek, "Bizim en büyük maliyet kalemimiz sertifikalı tohum, gübre ve mazot. Öncelikle gübrede yüzde 23 indirim getirilmişti. Arkasından mazota verilen destek bizim üretime dört elle sarılmamızı, üretimde sürdürülebilir rekabetçi bir yapıya kavuşmamızı sağlar. Açıklanan bu tarım politikası, ihracatta da kendini gösterecektir." diye konuştu.

Damızlık hayvan desteği

Ege Bölgesi'nin hayvancılık merkezlerinden Uşak'ta ise Milli Tarım Projesi'yle hayvan sayısında artış bekleniyor.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uşak Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, projenin Türkiye'nin hayvan ithalatının önüne geçebileceğini kaydetti.

Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri ve damızlık düve üretim merkezleri kurulmasının üretimi katlayarak artıracağına işaret eden Yılmaz, "Bir üretici 10 damızlık hayvana bakarken, bu projeyle birlikte belki de 50 hayvana bakabilecek. Bu proje üretici için sevindirici bir haber." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Binali Yıldırım Türkiye Havza Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title