Haberler

Ebru Sanatını, ABD'de Okul Müfredatına Aldırdı

Abd'de yaşayan 45 yaşındaki Hümeyra Etike Mavruk, Adana'da hobi amaçlı öğrendiği ebru sanatının, New York kentindeki Long Beach Orta Okulu'nun müfredatına 'Turkish Ebru Art' adıyla alınmasını sağladı.

Abd'de yaşayan 45 yaşındaki Hümeyra Etike Mavruk, Adana'da hobi amaçlı öğrendiği ebru sanatının, New York kentindeki Long Beach Orta Okulu'nun müfredatına 'Turkish Ebru Art' adıyla alınmasını sağladı.

Adana'da ailesiyle yaşarken, 2008 yılında çocuklarının eğitimi için fotoğraf sanatçısı eşi Burhan Mavruk ile birlikte New York'a taşınan Hümeyra Etike Mavruk, daha önce hobi olarak yaptığı ebru çalışmalarına devam etti. İlk olarak okullarda ve halka açık alanlarda yaptığı ebru çalışmalarını sergileyen Mavruk, daha sonra New York'ta farklı alanlarda tanınan sanatçılarla birlikte sergi açmaya başladı. Mavruk'un Long Beach Orta Okulu'na ders vermek için yaptığı başvuru da kabul edildi. 'Turkish Ebru Art' adıyla müfredata alınan ebru sanatını ABD'li minik öğrencilere öğreten Mavruk, üniversitelerde de ders vermek içinde başvuru yaptı. Mavruk, "Benim idealim sanatımızı ABD'de devlet okulunun müfredatına alınmasıydı. Onu başardım. Şimdi üniversite de sanat dersleri arasında resmi kayıtlara geçirmek için çalışma yapıyorum" dedi.

SERGİ GELİRİYLE ŞANLIURFA'DA LABORATUVAR YAPTIRACAK

ABD'li minik öğrencilerle yaptığı ebrularla New York'taki Fordham Üniversitesi'nde de, 'Umudu Suya Çiziyorum' ekibinin de katkısıyla sergi açan Mavruk şöyle konuştu:

"Burada verdiğim derslerle şimdilik en büyük kazancım ulusal gurur, manevi hazdır. Vatanımdaki okulların eğitimine katkıda bulunabilmek için çalışma sürdürüyorum. Hiç bir şekilde şahsi beklentim yok. Yurdumdaki yoksul çocukların eğitimlerine ve okullara katkıda bulunacağız. Bu etkinliklerden kazandığımız gelirlerle Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'ndeki Yazgüneşi İlkokulu'na bin öğrencinin kullanacağı fen laboratuvarı yaptırmak istiyoruz. Burada, ülkemizdeki fiziki eksiklikleri olan okullar ve yoksul çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için büyük özveriyle gönüllü çalışan 'Umut Olalım' ekibi ve Bridge To Türkiye Derneği ile birlikte hareket ediyoruz."

UNESCO KORUMA ALTINA ALDI

Ebru sanatının korunması için Türkiye'de sanatçıların topladığı imzaları UNESCO'ya ulaştırdığını belirten Hümeyra Etike Mavruk sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki ebru sanatçısı arkadaşlarım boş durmuyor. UNESCO'ya ebru sanatımızı koruma altına aldırmak için başvuru yapıyorlardı. Ben de bunun için burada çaba gösterdim. Ebru asırlardır bizim geleneksel sanatımızdır. Başka bir ülkenin bizden önce sahiplenmesine müsamaha göstermek büyük haksızlık, tarihteki ebru sanatçılarımıza da vefasızlık olurdu. Farklı uyruklardan öğrencilerimle ebrular yapıp UNESCO binasına gönderdim. Geçtiğimiz günlerde Fransa'dan güzel haberi aldım. Ebru sanatımız artık bir dünya mirasıdır ve UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri New York Hümeyra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title