Haberler

Eber Gölü'nde Yaşanan Toplu Balık Ölümleri

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesindeki Eber Gölü’nde yaşanan toplu balık ölümlerinin ilk belirlemeleri göre endüstriyel bir zehirlenmeden değil, oksijen yetersizliğinde kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki Eber Gölü'nde yaşanan toplu balık ölümlerinin ilk belirlemeleri göre endüstriyel bir zehirlenmeden değil, oksijen yetersizliğinde kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Eber Gölü'nün Bolvadin ilçesindeki kısmında geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda binlerce balık ölmüş bir şekilde kıyıya vurmuştu. Olayın duyulmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü V. Bölge Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldığı kaydedildi. Yapılan incelemelerde göl suyu ve ölen balıklardan numuneler alınarak gerekli inceleme için laboratuarlara gönderildiği öğrenildi.

Yapılan ilk incelemelerde ölen balıklarda herhangi bir endüstriyel zehirlenme gibi bir bulguya rastlanmadığı, ölümlerde oksijen yetersizliğine bağlı bulguların yüksek olduğunu ifade edildi.

Sudaki oksijen seviyesi 1,16 mg/L olarak ölçüldü

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü V. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilerde, balıkların öldüğü bölümden alınan su numunelerinde balıkların yaşaması için sudaki çözülmüş oksijen miktarı 5 mg/L olması gereken oksijen seviyesinin 1,16 mg/L seviyelerinde olduğu kaydedildi. Alkolid fabrikası başta olmak üzere bölgede bulunan çeşitli fabrikaların alanlarında endüstriyel bulguların gözükmediği yani ölü balıklarda endüstriyel atık maddelerin görülmediği öğrenildi.

"Göl yüzeyi yaklaşık 2 aydır tamamen buzla kaplı"

Konu ile ilgili Afyonkarahisar Valiliği'nden 'kamuoyuna duyuru' başlığı ile yayınlanan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu mahalde çok sayıda ölü küçük balık olduğu, balıkların ölüm olayının yaşanması üzerinden uzun zaman geçtiği, ölü balıkların bulunduğu mahalde su derinliğinin çok az olduğu ve suyun yer yer buz halinde bulunduğu tespit edilmiştir. Olay mahallinin yakın çevresinde balık ölümlerine yol açabilecek ve suyun mevcut durumunu bozabilecek çevresel etkenlerin mevcut olmadığı gözlemlenmiştir. Söz konusu balık ölümlerinin sebebinin balıkların bulunduğu mahaldeki suyun tamamen donmasından kaynaklanabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan incelemede, göl yüzeyinin yaklaşık 1,5-2 aydır tamamen buzla kaplı olması ve yüzey su sirkülasyonunun olmaması, ayrıca yapılan ölçümlerde oksijen miktarının kritik seviyenin çok altında bir değerde olması sebebiyle balıkların oksijensizlik nedeniyle boğularak öldüğü kanaatine varılmıştır."

Olayla ilgili başlatılan incelemeler devam ediyor.

Öte yandan, gölde ölen balık türlerinin ise sazan ve Çin sazanı gibi balık türleri olduğu öğrenildi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bolvadin Eber Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title