Haberler

Düşen Kayalar Yüzünden Köylerinin Taşınmasını İstiyorlar

Güncelleme:

Bolu'nun Eskiçağa köyünün sakinleri, dağdan yuvarlanan kayalar nedeniyle korku içinde yaşıyor. Köylüler kayaların kaldırılmasını ya da köyün taşınmasını istiyor.

Bolu'nun Yeniçağa ilçesine bağlı Eskiçağa köyünün sakinleri, dağdan yuvarlanan kayalar nedeniyle rahatça uyku uyuyamıyor.

TONLARCA KAYANIN DÜŞME RİSKİ VAR

Yeniçağa'ya bağlı 64 haneli yaklaşık 150 kişinin yaşadığı Eskiçağa köyünde bazı evlere, yamaçtaki tonlarca ağırlıktaki kayaların düşme riski bulunuyor. Zaman zaman kopan kaya parçaları ev ve ahırlara zarar veriyor. Özellikle havanın yağışlı olduğu günlerde köylüler kayaların koparak evlerine düşeceği korkusuyla yaşıyor.

Kayaları, kopmaması için kalaslarla tutturmaya çalışan köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

MUHTAR: TARİHİ HAMAMI TEHDİT EDİYOR

Köy muhtarı Ramazan Karaduman, yaptığı açıklamada, köydeki 64 haneden 55'inde oturanların bulunduğunu belirterek, dağın yamacındaki kayaların bir işyeri ve 9 ev ile Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılan tarihi hamamı tehdit ettiğini anlattı.



Tedbir alınması amacıyla yaklaşık 20 yıl önce girişimde bulunulduğunu aktaran Karaduman, "Ancak 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla burası Afete Maruz Bölge ilan edilmiş. Buna rağmen genel hayata etkisizlik raporu verilmiş. Şu anda genel hayata etkililik raporunun verilmesi lazım. Bunu da almak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz." diye konuştu.

"YA KAYALARI KALDIRIN, YA DA KÖYÜ TAŞIYIN"

Köyü tehdit eden kayaların bir an önce kaldırılması gerektiğini belirten Karaduman, şöyle devam etti: "Köyün korkulu rüyası olan bu kayaların kaldırılmasını ya da köyümüzün buradan başka bir yere taşınmasını talep ediyoruz yetkililerden. Bu, elzem ve ivedilikle yapılması gereken bir şey. Önceki yıllarda bir otomobilin yarısı büyüklüğünde kaya Şaban Çiftçi ağabeyimizin ahırına girmiş. Buna rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Önceki yıllarda gelen yetkililer, bu kayaları mahalli imkanlarla bertaraf edebileceğimizi söylese de bizim bunu yapmamıza imkan ve ihtimal yok çünkü köyümüzün nüfusu yaşlı."

"KORKUDAN GECELERİ UYKU BİLE UYUMUYORUM"

Köy sakinlerinden Şaban Çiftçi de yaklaşık 7-8 yıl önce dağın yamacından kopan kaya parçalarının evine düştüğünü anlattı. Çiftçi, "7 tane taş birden geldi. O zamanlarda kar çoktu ve donmuş vaziyetteydi. Kar nedeniyle taşlar yavaş yavaş geldi. Bunlardan da 2 tanesi ahırıma girdi. Ahırın içine düşen kayalar küçük olduğu için hayvanlara zarar vermedi" dedi.

Dağın yamacındaki kayaları kalaslarla tutturmaya çalıştıklarını dile getiren Çiftçi, "Korkudan geceleri uyku bile uyumuyorum. En küçük gürültüde acaba taş mı geldi diye fırlayıp dışarı bakıyorum. Çok zor durumdayım." şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bolu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü yetkilileri, incelemeler sonucunda kayaların hareket ettiği kanaatine varıldığını, incelemelerin devam ettiğini bildirdi. Yetkililer, köyün durumuyla ilgili yazışmaların sürdüğünü, yapılan görüşmelerin ardından çıkan sonuca göre çalışma yapılacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Yıldırım Beyazıt Bolu 3. Sayfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (3)

dadaş25:

kayaların etrafına kalıp vurun beton dökün herşeyde devletten beklenmez ki biz nasıl bir millet olduk arkadaş

2
1
yanıtYanıtla
ÇERÇİCİ:

BANAMI SURDUNUZ EVLERİĞİZİ GAYELERİN DİBİNE YAPARKEN , ONDAN SURADA DEVLET NEREDE DİYE AVAZ VEDE MAVAZ BAGIRİRSİNİZ , ARKADAŞINDA DİDİĞİ GİBİ ÖNLERİNE DERİN HENDEKLER AÇIP KALIN BETON DUVARLAR ÇEKECEKSİNİZ , UTANMASAĞIZ TAHARATADA GİDERKEN YARDIM VEDE YATAKLIK İSDİYECEKSİNİZ , BAKIN BAŞIĞIZIN ÇARASINA HERŞEYDE DEVLET DİYE FERYAT FİGAN ETMEYN LOOO

0
1
yanıtYanıtla
bruksel:

zamaninda evleri dagin dibine neden yaptiniz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title