Haberler

Dünyanın Tüm Gıdalarına Ait Tohumları Saklayan Kasa İlk Kez Açılıyor

Güncelleme:

Dünyanın tüm gıdalarına ait tohumları saklayan Svalbard Kasası, Suriye'deki iç savaş nedeniyle ilk kez tohum verecek.

Suriye'de devam eden iç savaş, bilim insanlarını, gıda ve bitkilere ait yüz binlerce tohum saklayan Svalbard Kasası'nın kapılarını açmaya zorladı. Kuraklık ve artan küresel ısınmaya dirençli tahıl yetiştirmeye çalışan bilim insanları, Suriye'nin Halep kentindeki tesislerin artık kullanılamayacağını, bu yüzden Svalbard Kasası'ndan tohum almaları gerektiğini açıkladı.

KURULDUĞUNDAN BU YANA İLK KEZ TOHUM VERECEK

Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) savaş nedeniyle yaşanan sıkıntı nedeniyle kasaya verilen bazı tohumların alınmasını talep etti. Noveç ile Kuzey Kutbu arasındaki takımadalarda kurulan Svalbard Kasası, 2008'de kurulduğundan bu yana ilk kez dışarıya tohum vermiş olacak. Kasa coğrafi konumunun verdiği sıcaklık avantajıyla yüz binlerce tohum için en güvenli yer olarak kabul ediliyor.

"BU TÜR DURUMLAR İÇİN VARIZ"

Konu hakkında açıklama yapan Nordik Genetik Kaynaklar Merkezi'nden Asmund Asdal, "Böyle bir talebin hiç gelmemesini umuyorduk. Halep'te yaşanan olaylar için oldukça üzgün ve sinirliyiz, ancak dünyadaki tohum gen bankaları da bu tür durumlar için kuruluyor" ifadesini kullandı.

DÜNYA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

ICARDA, Svalbard Kasası'nda bulunan tohumlarının yedide birini temsil eden 16 bin 500 tohumu geri istedi. Kurumun, tohumları Fas ve Beyrut'taki tesislerinde kullanacağı belirtildi. NBC News'a açıklama yapan ICARDA Genel Direktörü Mahmud Solh, "Bu tohumlar dünya için çok önemli. Özellikle küresel ısınma tehdidine karşı kullanılabilecek tahılların geliştirilmesi adına büyük önem taşıyorlar" dedi. Solh, Halep'teki tesiste halen çalışan az sayıda bilim insanı olduğunu ancak tesislerin kendi kontrollerinden çıktığını belirtti. Solh, savaşçıların tohumları baklagil ve diğer gıdalar yetiştirmek için kullandığını ve duruma müdahale edemediklerini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Suriye Dünya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (4)

hande:

Bilimsel,toplumsal konularla ilgili haberler söz konusu olunca yorumlar suspus.milleti elestirmek hakaret etmek suizan yapmak ne kadar da kolayiniza geliyor.. cahil lik zor...

22
0
yanıtYanıtla
mtMobil-ANDROID:

her konuda birilerine muhtacız müslümanlar olarak

14
3
yanıtYanıtla
tohum:

İnsan olarak demek istedin herhalde

yanıt4
yanıt3
REÇBER:

GERÇEK NEDEN SORUNUZA GİTTİ ARKADAŞ GAYET DOĞRU SÖYLEMİŞ. BUGÜN ÜSLÜMAN ÜLKERLER NE ÜRETİYOR NE GİBİ BİR BULUŞ YAPIYOR. OTURUP ÜŞÜNMEK LAIZM. BUNUN MÜSLÜMANLIKLA İLGİSİ YOK MSLÜMANLIGI SADECE MANEVİYATTA ARAYANLARDAN DOLAYI BÖYLE BİR DURUM İÇİNDEYİZ.

yanıt3
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title