Haberler

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Göç!

Güncelleme:

Dünya bu görüntüleri Van'dan izledi.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalı balığının 2 aydır uçarak sürdürdüğü üreme göçü şölen havasında kutlanıyor.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen İnci Kefalı Göçü Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Erciş İlçesi Deliçay balık bendi kıyısında çeşitli etkinliklerin yapıldığı festivalde, yüzlerce vatandaş uçan balıkları ilgiyle izledi. Balıkların uçarak yaptıkları bu şölen, dünyaya canlı yayınla televizyonlardan gösterildi.

Her yıl 15 Nisan'da başlayan bir serüvenle akarsularda uçarak üreme göçünü gerçekleştiren ve nesli koruma altına alına İnci Kefalı Balığı'nın bu gösterisi Van'da festivale dönüştürüldü. Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği'nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ve 2 gün sürecek olan festival Erciş İlçesi Deliçay balık bendi kıyısında gerçekleştirildi.

Yüzlerce vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren festivalin yapılacağı alana akın etti. Halkoyunları, konserlerin ardından yapılan açılış konuşmaları sonrası vatandaşlar balıkların bu görsel şölenini hayranlıkla izledi. Kimi vatandaşların fotoğraf makinesi ve kameralarla ölümsüzleştirdiği bu gösteri, canlı yayınla dünya televizyonlarına da nakledildi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, dünyada Somon Balığı ve İnci Kefalı Balığı'nın uçarak üreme göçü gerçekleştirdiğini belirterek, İnci Kefalı balığına sahip çıkılmasını istedi. İnci Kefalı'nın yeterince tanıtılmadığını belirten Vali Karaloğlu, "Tanıtımın daha iyi yapılması için böyle bir festival düzenledik. Bu yıl ikincisini yaptığımız festivale büyük ilgi olduğunu gördük. Bu olayın ne kadar büyük olduğunu görmek isteyenlerin buraya gelip bu balıkları canlı izlemesi gerekir. Bundan sonra önemli olan bu değeri tanıtıp korunmasını sağlamaktır" dedi.

VAN GÖLÜ'NDEKİ BALIK YÜZDE 30 ARTTI

Yıllardır İnci Kefalı Balığı'nın korunması için büyük çaba gösteren Van YYÜ Su Ürünleri Bölümü Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, geçmişte İnci Kefalı balığının isminin bile anılmadığını ancak şimdi gelinen noktanın çok önemli olduğunu söyledi. Sarı, yapılan çalışmalar sonrası 1996 yılından bu yana Van Gölü'ndeki İnci Kefalı balığının yüzde 30 arttığına da dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title