Haberler

Washıngton'da Abd-Türkiye Ortaklığı Görüşüldü

ABD'li uzmanlar; ABD'nin, siyasi ve ekonomik açıdan başarılı yeni bir Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini belirtti.

ABD'li uzmanlar; ABD'nin, siyasi ve ekonomik açıdan başarılı yeni bir Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşu olan Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR), konseye bağlı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve yayımlanan 96 sayfalık "Türkiye-ABD İlişkileri: Yeni Ortaklık" başlıklı rapor tartışıldı.

Washington'da bulunan ünlü düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) düzenlenen toplantıya ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Stephen J.Hadley ve Türkiye-ABD ilişkileri konusunda yayınlanan kapsamlı raporun direktörlüğünü yapan Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook katılım sağladı.

Uzmanlar, Türkiye'nin bölgede yükselen ve küresel bir güç olduğu ve ABD ile birlikte, Ortadoğu'daki siyasi geçiş sürecini desteklediğini belirtti. ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright yaptığı açıklamada " Bizler yeni ve gelişen bir Türkiye ile ilişkilerimizi gözetmek durumundayız. Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmeler ABD ile yeni bir ortaklığın başlangıcını göstermektedir."

dedi. ABD ve Türkiye'nin, Suriye konusunun çözümünde birlik olması gerektiğini belirten Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook " Türkiye, ABD olmadan Suriye'deki durumla başa çıkabilir, ancak ABD, Türkiye olmadan Suriye'deki durumla başa çıkamaz, işte bu da iki ülkenin neden birlikte çalışması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor." dedi.

Türkiye'nin NATO'daki rolü hakkında görüş bildiren ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Stephen J.Hadley de, NATO'nun en büyük destekçisi olan Türkiye'ye NATO bünyesinde daha fazla misyon verilmesi gerektiğini belirtti. Yeni bir anayasanın Kürt sorununa çözüm olabileceğini belirten Cook, ABD'nin yeni anayasa konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Öte yandan; yayımlanan raporda, şu görüşlere yer verildi:

"ABD'nin, Türkiye'yi, siyasi reform programına tekrardan cesaretlendirmesi ve demokrasisini ilerletecek ve derinleştirecek yeni bir anayasa konusunda tavsiyede bulunması."

ABD'nin, Türkleri ve Ermenileri, 2009 yılında imzaladıkları ikili ilişkilerin normalleşmesini hedefleyen protokoller kapsamında ilerlemesini cesaretlendirmesi.

Washington'ın, Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması önündeki engelleri ortadan kaldırma yönünde araştırma yapması.

Ankara ve Washington'un, Stratejik ve Ekonomik Diyalog modeli ya da stratejik düzeyde istişareler gibi-hükümet düzeyinde forumların oluşturulması."

10.05.2012 01: 05: 29

TSI

NNNN - WASHINGTON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Steven Cook Washington Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title