Haberler

Türkiye ve Libya ilişkileri Mısır Dışişleri Bakanı'nı küplere bindirdi: Türkiye ile temasları durdurduk

Güncelleme:

Türkiye, Libya ile 2 yıl önce kıta sahanlığı anlaşması yapmıştı. Daha sonra ise iki ülke hidrokarbon aranması konusunda da bir anlaşma imzalanması çevre ülkeleri rahatsız ederken Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'nin Libya politikalarını değiştirme sinyali vermediğini söyleyerek normalleşme sürecini askıya aldıklarını söyledi.

2021 Mayıs ayında Türkiye'den, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet, iki günlük görüşmeler için Kahire'ye gitmesi ile Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkiler yeniden normalleşme evresine girmişti. Daha sonra ise Türkiye'nin Libya ile geçtiğimiz aylarda hidrokarbon anlaşmasının ardından Mısır, buna tahammül edemedi.

"GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI"

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'nin Libya ile uluslararası hukuktan doğan haklarından yaptığı yasal anlaşmayı kabul etmeyerek, görüşmelerin iki turdan sonra "Türkiye'nin Libya politikasında bir değişiklik olmadığı" gerekçesiyle askıya alındığını söyledi.

LİBYA'DAKİ ASKERLERE DE DEĞİNDİ

Şukri ayrıca meşru hükümetin daveti üzerine Libya'ya giden Türk askeri için, "Şu ana kadar yabancı güçlerin Libya'yı terk etmemiş olması ve bu amaca ulaşmak için kararlı tedbirlerin alınmamış olması endişe vericidir" dedi.

HİDROKARBON ANLAŞMASI RAHATSIZLIK YARATTI

Türkiye-Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması sonrasında Mısır ve Yunanistan'da tepkiler gelmişti. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Libya'da Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve başkent Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmazlığa değinerek, Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını da söylemişti.

HİDROKARBON ANLAŞMASI NEDİR?

Hidrokarbon anlaşması, Türkiye ile Libya arasında yapılan bir enerji anlaşmadır. Bu anlaşma ile Türkiye, Libya'nın da kıta sahanlığını kullanarak petrol ve türevi olan hidrokarbon çıkarmak için uluslararası haklara sahip olacak.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Hidrokarbon Türkiye Mısır Libya Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

Ihsn Ünal:

Ne yapılmış bu güne kadar kıta sahanlığı diye bir şey alabildinmi?bir petrol doğalgaz bulabildinmi?Mısırla barışıyordun şimdi mısırla küstün dış politika akılcı olmalı bu şekilde olmaz

56
578
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Türkiye'nin Akdeniz de yapılan sondajlar sonunda Fransız savaş gemileri geldi sondaj gemilerini taciz etmeye ama hepsi kaçtı yunan savaş gemileri gelmeye bile cesaret edemedi ve peşinden ABD Yunanistan da 18 tane askeri üs kurdu. Sebep? Akdeniz de açıklanmayan bir gaz petrol veya başka bir maden bulunmuş olabilir mi?

yanıt8
yanıt0
Ihsn Ünal:

Hep yanlış politikalar

44
438
yanıtYanıtla
Sessiz Sessizz:

Bunun neresi yanlis? Sen kafayi yedin yada bi halttan anladigin mi yok? Abd ingiltere dunyanin heryerinde bunu yapiyorken biz neden yapmayalim? Kendi sahanligimizda bile musaade etmiyorlar. Su gereksiz zihniyetinizi degistirin artik

yanıt126
yanıt10
Sevda Gül :

Sizleri huzursuz ediyorsa demek çok dogru yoldayiz!

yanıt7
yanıt0
Korta:

Mısırda ki şuan ki yönetim kendi çalıp kendi oynuyor. Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler göz altına alınıyor yada tehdit ediliyor. Çokta şey etmemek lazım.

444
22
yanıtYanıtla
Ercan Sevinc:

Zaten kimin emrinde olduğunuz belli güle güle

94
6
yanıtYanıtla
harun demirtaş:

çokta fifi tasması başkasının elinde iç karışıklığın hüküm sürdüğü esaret altındaki ülkenin neğüdüğü belirsiz adamımı söylüyor

16
0
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Türkiye'nin Akdeniz de yaptığı sondajların ardından ABd nin Yunanistan a 18 tane üs kurması. tam bir soru işareti.. Türkiye yi Akdeniz de önemli bir şey mi buldu? içeriden ve dışarıdan saldırı neden? siz hala siyasi emelleriniz için ülkenizi mi kötülüyorsunuz?

10
2
yanıtYanıtla
Hakan :

Sürekli bakanları küplere bindiriyorsunuz

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title