Haberler

THY, Houston Uçuşlarını Başlattı

Güncelleme:

Türk Havayolları, George Bush Intercontinental Havalimanı'nda gerçekleştirdiği kutlama ile Houston seferlerini başlattı.

Türk Havayolları George Bush Intercontinental Havalimanı'nda gerçekleştirdiği büyük bir kutlama ile Houston seferlerini başlattı. İstanbul-Houston arası ilk direk uçuş ile Amerika'ya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan büyük ilgi gören açılışta yaptığı konuşmada, "Şimdi gerçekten mutlu bir olayı yasıyoruz. Türk Hava Yolları ile bir kere daha gurur duyuyorum. Dünyanın en önemli en saygın havayollarından biri olması ve her geçen gün uçuş kalitesini ve uçuş noktasını arttırması dünyada takdire şayandır" dedi.

Konuşmasında THY'nin 2013 hedefine dikkat çeken Çağlayan, "Bundan on yıl önce Türk Hava Yolları 10 milyon yolcu taşıyordu. Gecen yıl 39 milyon yolcu taşıdı. Ümit ediyorum ki bu yıl 2013'de 46 milyona yolcu sayısını çıkaracak. Bu önemli bir rekordur" dedi.

Bu rakamların aslında Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomisine de işaret ettiğini belirten Çağlayan, "Aslında bu rakamlar gelişen Türkiye'nin gelişmesine paralel bir artış sağlıyor. Bakin yine 10 yıl önce Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı sadece 13 milyonken gecen yıl ülkemize 32 milyona yakin turist geldi. Türkiye bu sayı ile dünyanın 6. Avrupa'nın 4. En büyük turizm destinasyonu oldu" dedi.

Buna ek olarak ikili ilişkilerin de bu uçuşlardan olumlu belir şekilde etkileneceğini düşündüğünü belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ben bugün başlayan direk uçuşların gerek ekonomimize gerek siyasi diplomatik işlerimize gerek ticaretimize çok önemli yansımalar vereceğini ümit ediyorum" dedi.

Çağlayan Houston seferlerinin planlamasındaki çalışmalarına da değindi ve "Dört yıl önce bakanlığımızda Amerika Birleşik Devletleri ile çalışma sistemimizi eyaletler bazında odaklanarak gerçekleştirdik ve Teksas'ın Amerika'nın en büyük ekonomisi olması bu anlamda bilhassa bizim sizinle olan bağlantımızı çok daha fazla sıklaştırmamız gerektiğini gösterecek. Her gecen gün de karşılıklı ticaret rakamlarımızın büyümesi de aramızdaki ilişkinin daha da kuvvetleneceğini gösteriyor" dedi. Houston uçuşlarının Türkiye ile Teksas arasındaki ekonomik ilişkilerin katlanarak arttıracağını umduğunu belirtti.

Türk Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise açılışta yaptığı konuşmada, "Üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'dan dünyada en fazla ülkeye ucan havayolu şirketiyiz. Bugün Houston'a 13 saatte İstanbul'dan dünyanın 220 noktasına direk bağlantı vereceğiz" dedi.

Houston- İstanbul arasındaki direk hattın Houston'a değer katacağını düşündüğünü belirten Topçu, "Biz dünyanın merkezinde olduğumuzu kabul ediyoruz. 10-12 saat uçtuğumuzda Amerika'ya geliyoruz. 10-12 saat doğuya uçtuğumuzda Çin'e gidiyoruz. 10-12 saat uçtuğumuzda Güney Afrika'ya gidiyoruz. Dünya sivil havacılığının yüzde altmış altısı İstanbul üzerinden geçiyor. Houston'ın da İstanbul'a büyük değer katacağını bekliyoruz" dedi.

Hamdi Topçu aynı zamanda Houston uçuşlarının sayısının çok kısa zamanda artabileceğine dikkat çekti ve "Önümüzdeki aylarda haftada altı sefere ama çok kısa zamanda günde iki sefere çıkarmaya hedefliyoruz. Bugün New York şehrine günde üç sefer geliyor Türk Hava Yolları. Beşinci şehir olan Houston şehri eminim bu potansiyeli barındırıyor" dedi.

Bu toplantının İstanbul'da bir benzerinin yapılmasını teklif ediyorum diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, "Sayın belediye başkanı ve ekibini İstanbul'a davet ediyorum" dedi.

George Bush Intercontinental Havalimanın'daki açılışa Houston Belediye Başkanı Annise Parker, Houston Başkonsolosu Cemalettin Aydın ve Houston Havalimanı Uçuş Direktörü Mario Diaz da katıldı.

İHA mikrofonuna konuşan Houston Belediye Başkanı Annise Parker THY uçuşlarının Houston şehri için çok önemli olduğunu ve büyük heyecan duyduğunu söyledi ve "Houston'da büyük bir Türk topluluğu bulunmakta. Neredeyse otuz yıldır burada bir konsolosluk var. İstanbul ile kardeş şehir anlaşmanız bulunmakta. Bununla birlikte çok fazla ticari ilişkimiz de mevcut. Bu imkanların artmasını sağlayacak" dedi.

Belediye Başkanı Parker THY'nin uçuşlarına olan ilgiye dikkat çekti ve "Çok hızlı bir şekilde haftada dört uçuştan altı uçuşa artış olması ve bunun hızla büyümeye devam etmesi, bu gelişmenin roket hızıyla geliştiğini gösteriyor. Verimli bir ilişki olacağını biliyorduk ancak umduğumuzdan çok daha fazla oldu. O yüzden bizi çok heyecanlandıran bir imkan" dedi.

Parker, THY'nin Houston için önemine değindi ve "Agresif bir şekilde diğer havayolu şirketleri ile de görüşmelerimiz devam ediyor ve bu sene bazı yeni uçuşlar da gerçekleşecek ancak İstanbul'un merkezi bir noktada bulunmasından ötürü dünyanın diğer noktalarına bağlantı için mükemmel bir havayolu. Bu nedenle Houston-İstanbul arasındaki ticaret yüksek olacak ancak diğer noktalara olan erişim de çok önemli" dedi.

Yoğun ilgiden ötürü havalimanında bazı yeniden yapılandırma çalışmaları başlatacaklarını belirten Parker "Bu elbette her şehir ve her ülkede önemli partnerler olmadan mümkün olmuyor. Kıtadan kıtaya uçuşların sağlanması için bir çok şeyin bir araya gelmesi lazım. O yüzden bu çalışmada emeği gecen her iki ülkedeki tüm hükümet yetkililerine teşekkür ederim" dedi.

İlk uçuş ile Türkiye'ye gidemediği için üzüntüsünü belirten Houston Belediye Başkanı Parker, "Bir kaç hafta içerisinde ticaret heyeti ile İstanbul'a gideceğim. Ancak bunun yani sıra seyahat etmek için de biraz zaman ayıracağım çünkü antropoloji okudum ve arkeolojiyi cok seviyorum ve sunu da söylemem gerekir ki Türkiye medeniyetler beşiği" dedi.

Houston'dan ilk kez İstanbul'a uçacak olan uçağın yolcularından Odessa, Teksas'ta yasayan Fatma Küçük bu uçuşun büyük rahatlık sağladığını söyledi ve "Allah yapanlardan razı olsun çünkü beş aktarma ile gidiyorduk. Çocukla gerçekten zor oluyor o yüzden bizim için gerçekten iyi oldu" dedi. Eşi Turan Küçük ise "Almanya üzerinden girmek zorunda kalıyorduk ki bu bizim için de ekstra bir stresti. Bazen Almanya'da vize sorunu çıkartabiliyorlar bir çok sorunla karsılaşıyoruz. Bagajlar olsun diğer çeşitli sorunlar olsun. Bu bizim için çok iyi oldu umarım daha ilerleyen zamanda bizim yasadığımız yere de gelir. Tek sefer daha iyi olur yani bizim için" dedi.

Dallas'ta yasayan diğer bir yolcu Fatih Bey ise "Eğer Chicago'ya gitseydik iki bucuk saat kadar daha fazla uçacaktık. Buraya Dallas'tan arabayla geldim. Yıllardan beri ilk defa Türk Hava Yolları ile uçuyorum, daha önce uçmuyordum. Güzel oldu Türk Hava Yolları'nı seviyorum. Güzel servisleri var, yemekleri güzel. Her şey mükemmel yani" dedi. - HOUSTON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Türk Hava Yolları George Bush İstanbul Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title