Haberler

Planlı Eskitmenin Yaşayan Kanıtı! Bu Ampul Tam 116 Yıldır Hiç Sönmeden Yanıyor

Güncelleme:

ABD'deki bir itfaiye binasında bulunan ampul, tam 116 yıldır görevini aksatmadan yerine getiriyor. 1901 yılından beri çalışmaya devam eden ampul, planlı eskitmenin henüz hayatımıza girmediği günlerden kalma.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan bir İtfaiye binasında tam 116 yıldır aralıksız yanan bir ampul var. Ampul, çeşitli aralıklarla yaşanan 3 elektrik kesintisi haricinde hiç sönmemiş.

1901'DE TAKILMIŞ

Ampul, 1901 yılında Livermore İtfaiye Müdürlüğünün tavanına asılmış ve o günden bu yana işini yapmaya devam ediyor. Bu dayanıklı ampulün ilginç hikayesi 1972 yılında fark edilmiş. 2001 yılında ise 100. yaşgünü için itfaiye binasında bir parti bile düzenlenmiş.

ÜRETEN EDİSON'UN RAKİBİ

Ampulü yapan ve itfaiyeye hediye eden ise Adolphe Chailet isimli bir adam. Kendisi Edison ile rekabet halinde olan ve en iyi ampulü icat etme iddiasındaki bir girişimci.

4 WATT IŞIK YAYIYOR

Zamanında 60 wattlık olarak üretilmiş olan ampul bugün ancak 4 wattlık bir ışık yayıyor olsa da görevini yapmayı sürdürüyor.

SEBEBİ PLANLI ESKİTME

Ampulün bu kadar uzun süre dayanmasının sebebi ise planlı eskitme kavramı. Firmalar, daha fazla kar etmek için ürünlerini, belli bir ömrü doldurduklarında artık emekliye ayrılacak şekilde üretiyorlar. Yani kullandığımız pek çok alet, ürününn kullanımından bağımsız olarak bozulacak ya da işlevini yitirecek şekilde ürtetiliyor.

Eskiden alınan ve onlarca yıl çalışan elektronik eşyalara teknoloji daha da ilerlemiş olduğu halde bugün artık rastlanmamasının sebebi de tam olarak bu kavram. Üreticiler ne kadar kısa sürede tüketilip yenisine ihtiyaç duyulan ürünler üretirlerse o kadar fazla kar ettikleri için, ürünlerini bu kavrama uygun olarak tasarlıyorlar.

REKOR DA ONDA

Adolphe Chailet mark abu ampul Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmiş durumda.


Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Edison Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (10)

vay canına:

bizdeki ampul de planlı olarak ülkeyi eskitiyor.

44
19
yanıtYanıtla
Bülent:

Nankör olmak başka bir sey olsa gerek...harbiden nasil bir sey acaba biraz anlatsanda vay canına desek....

yanıt0
yanıt0
psiko:

bizdeki 15 senede söndü, 2019 da kalanlarda patlar

43
14
yanıtYanıtla
999:

Demek ki isteyince yapılıyor ama insanların para kazanma hırsı yüzünden miadı doluyor

14
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

her koyun kendi bacağından asılır canımmmher kuşunda eti yenmez . . . . . . . . . . . . . .

2
10
yanıtYanıtla
Ey gidi gidi gocca dünya:

Akparti 100 yıl daha sizi yönetecek belli ki beyler, biz sizin bildiğiniz ampullerden değiliz derler.

0
2
yanıtYanıtla
Akp:

2019 da soner bu ampul demedi deme azizim!

1
0
yanıtYanıtla
tamir ustası:

116 yıldır yannıyormuş ampül kendini bile aydınlatmıyor hehehehe enerji tasarrufu A mü yoksa B mi

0
0
yanıtYanıtla
mmmm:

evlere ortalama 100 -150 arasında para geliyor ama vatandaş yakında çıraya döner

0
0
yanıtYanıtla
ismet:

evet 1956 model ne kadar araç varsa hepside çalışır neden kim daha iyi yaparım diye uraşırdı derken uyandı karteller her şeye ekonomik omür biçti ve insanlar israfçı oldu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title