Haberler

Orta Akdeniz'deki göç yolunda haftada 11 çocuk ölüyor

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Avrupa'ya gitmeye çalışan düzensiz göçmenlerin orta Akdeniz'deki göç yolunda haftada 11 çocuğun öldüğünü ve sadece 2023 yılında, en az 289 çocuğun yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Avrupa'ya gitmeye çalışan düzensiz göçmenlerin orta Akdeniz'deki göç yolunda haftada 11 çocuğun öldüğünü ve sadece 2023 yılında, en az 289 çocuğun yaşamını yitirdiğini duyurdu. Öte yandan sivil toplum kuruluşu Sea Watch International, sadece dün içinde 485 kişinin olduğu 11 tekne tespit ettiklerini duyurdu.

UNICEF, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamasında "UNICEF'e göre, bu yıl en az 289 çocuğun Orta Akdeniz'deki tehlikeli göç yolunda Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışırken öldüğü veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Bu güvenlik, huzur ve daha iyi fırsatlar ararken her hafta yaklaşık on bir çocuğun ölmesi veya kaybolması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

GERÇEK SAYI BİLİNMİYOR

2018'den bu yana Orta Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaklaşık 1500 çocuğun öldüğünü veya kaybolduğunu tahmin eden UNICEF, bu sayının rota üzerinde ölen veya kaybolan 8 bin 274 kişinin 5'te 1'ini oluşturduğunu belirtti. UNICEF "Orta Akdeniz geçişindeki birçok gemi enkazı, hayatta kalan kimse bırakmaz veya kayıt altına alınmaz, bu da çocukların gerçek sayısını doğrulamayı neredeyse imkansız ve muhtemelen çok daha yüksek hale getirir. Son aylarda bu yolda hayatını kaybedenler arasında çocuklar ve bebekler de yer aldı" açıklamasını yaptı.

Akdeniz'deki düzensiz göçmen teknelerine yardımcı olan Sea Watch International ekipleri, sadece dün 11 tekneyi tespit ettiklerini ifade etti. Açıklamada "Yaklaşık 485 kişi ile 11 tekne tespit edebildik. Mürettebatımız, İtalyan yetkililer birkaç tekneyi kurtarana kadar can yelekleri dağıtarak ve can salları konuşlandırarak durumu saatlerce stabilize etti" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Akdeniz Çocuk Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title