Haberler

Macaristan'da 2 Milyon Euro'luk Türk Eserine Büyük İlgi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Art Market Budapest Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı'nda Güler Sanat Türkiye'yi temsil ediyor.
Fuara katılan iki Türk sanatçısının eserleri Macaristan'da büyük yankı uyandırdı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Art Market Budapest Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı'nda Güler Sanat Türkiye'yi temsil ediyor.

Fuara katılan iki Türk sanatçısının eserleri Macaristan'da büyük yankı uyandırdı. Macar sanatseverler ve Macar medyası, Güler Sanat Galerisi'nin standında Ahmet Güneştekin'in "Güneşe Açılan Kapılar" adlı başyapıtına hayran kaldı.

10 metre eninde, yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki, Musevi, Hıristiyan ve İslam dinini tabloya yansıtan eserin 2 milyon euro değerinde olduğu belirtildi.

Macar medyasının bu eseri izleyicilerine tanıtması esere ne kadar kıymet verildiğini ortaya koyarken, minik Macar yuva öğrencileri bu eserlerin önünde öğretmenleri tarafından üç din hakkında yapılan açıklamaları dikkatle dinlediler.

Öte yandan stantta Bubi'nin eserleri de Macar sanatseverler ve sanat eleştirmenlerinden tam not aldı.

Fuara katılan Güler Sanat yetkilisi Kemal Orta, 1 Aralık 2013 tarihine kadar sürecek olan fuarda, Bubi Hayon ve Ahmet Güneştekin'in çalışmalarının haricinde dünyaca ünlü Macar sanatçı İstvanOrosz'un eserlerini sergilediklerini söyledi.

Orta, "Bu sergide Bubi'nin önemli eserleri var. Bu eserler ilk kez yurt dışına çıktı. Heykel ve kafes serisinden oluşan, altın kafes serisi, renkli kafes serisi, gene aynı şekilde heykellerinin bulunduğu işler. Ahmet Güneştekin'in de "Güneşe Açılan Kapılar" başyapıtlarından bir tanesi ilk kez yurt dışında sergileniyor. "Zamanın Askerleri" gibi yine son dönem işlerinden optik degrade Truva serisinden yurt dışında ilk defa sergilen eserler" diye konuştu.

Macar medyasının Türk standına gösterdiği büyük ilgiye de değinen Kemal Orta, "Gerçekten çok önemli bir medya ilgisi vardı. Güneşe Açılan kapılar gerçekten önemli bir eser. Türk sanatının Avrupa'da tanıtımı açısından önemli bir organizasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu eserin ilk kez yurt dışında Budapeşte'de sergilenmesinin galerimiz açısından önemli buluyorum" ifadesinde bulundu.

Orta, "Güneşe Açılan Kapılar" serisinde 3 büyük dini temel alarak felsefelendirdiği bir eser.

Eserde Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyet'le ilgili üç tane kapı göreceksiniz. Burada çeşitli figürlerle bu üç dinin temsili yansıtılıyor, bir başyapıt niteliğinde. Türkiye'de de zaten bilinen bir eser. Daha önce de çok konuşulan bir yapıttı. Kapılar özellikle bu iş için tasarlanmıştı. Bu kapıların yapımında ahşap ve tuval üzerine yağlı boya kullanıldı" diye konuştu.

Avrupa'nın ve dünyanın sanat nabzını tutan Budapeşte'deki fuar süresince, özgün üslubuyla dünya çapında farklı bir sanatçı kimliğine sahip Bubi'nin, Kasım ayında New York MarlboroughGallery'desolo sergisini açmaya hazırlanan Ahmet Güneştekin'in çalışmalarını Macar sanatseverler tarafından beğenilmesi bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının da gurur kaynağı oldu. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Macaristan Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title