Haberler

Dünya'nın en büyük buz dağı Antarktika'dan kopup sürüklenmeye başladı

Güncelleme:

Antarktika'dan kopan ve Yavru Vatan'dan daha büyük yüzölçümüne sahip devasa buz kütlesi, Weddell Denizi'ne doğru sürüklenmeye başladı. 4320 kilometre kare genişliğindeki dünyanın en büyük buz dağı olan kütle, küresel ısınmanın gezegenimizi ne hızda mahvettiğini de gözler önüne serdi.

Son yıllarda yaşanan ve küresel ısınmanın uğursuz belirtileri olan buzul olaylarına bir yenisi daha eklendi. Daha önce görülmemiş büyüklükte bir buz kütlesinin Antarktika anakarasından ayrılıp sürüklenmeye başlaması hem endişe hem de bilimsel merak yarattı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BUZ DAĞI OLDU

A-76 ismindeki buzul kütlesi, 175 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde ve 4320 kilometre kare yüzölçümüne sahip. Daha küçük olan dünyanın en büyük ikinci buz dağı ise 3880 kilometre kare alana sahip olan A-23A. Tıpkı A-76 gibi A-23A da Weddell denizinde sürükleniyor ve ikisi de Antarktika'daki Ronne buzulundan kopmuş durumda. Bu da bilim insanlarının dikkatlerini bu bölgeye yoğunlaştırmasına sebep oldu.

Koptukları Ronne ismindeki buzul kütlesi çevre denizlere doğru uzanan ve Antarktika ana karasına bağlı olan fakat buna rağmen yüzer durumda devasa bir buz parçası. Zaten yüzüyor olan bir parçadan ayrılan bu parçalar ise bu sebeple deniz suyu seviyesini yükseltmiyor.

"Periyodik olarak buzulların kopması ve yeniden oluşması doğal döngünün bir parçası" diyen Colorado Üniversitesi'nden Ted Scombos isimli bir buzul bilimci, A-76'nın kopmuş olmasının küresel ısınmayla bir ilgisi olmayabileceğini belirtti.

DİKKATLE İZLEMEKTE FAYDA VAR

ABD Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi ise, geçtiğimiz yıllarda bu kırılma ve kopmaların akıl almaz derece hızlandığını ve bunun küresel ısınmayla orantılı şekilde hızlandığını belirterek Ted Scombos'un rahatlığını paylaşmadıklarını belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title