Haberler

Kosova'da, Osmanlı Eserlerine Batı Sahip Çıkıyor

Kosova'da Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere Batılı devletler sahip çıkmaya devam ediyor.

Kosova'da Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere Batılı devletler sahip çıkmaya devam ediyor.

Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser, bakımsızlıktan dolayı yok olmaya mahkûm bırakılmış. 1999 yılındaki NATO'nun müdahalesi ardından çok sayıda Batılı yardım örgütünün akın ettiği Kosova'da, çok sayıda Osmanlı eseri, bu örgütler tarafından onarılmaya çalışılıyor. Osmanlı eserlerinin birçoğu Batılı devletlerinin desteği ile onarılarak koruma altına alınıyor ve bu örgütlerin hizmetine sunuluyor. Kosova'nın başkenti Priştine'deki Osmanlı döneminden kalma Fatih Sultan Mehmet Han Hamamı da, Avrupa Kültür Merkezi tarafından restore edilmiş ve restorasyon çalışmalarından sonra hamam, Avrupa Kültür Merkezini'nin Kosova Ofisi olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Kosova'nın güney bölgesinde yer alan ve çoğunlukta Kosovalı Türklerin yaşadığı Prizren bölgesinde de Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi esere Batılı devletler sahip çıkıyor. Prizren'in merkezinde bulunan tarihi Bayraklı Camii olarak bilinen Mehmet Paşa Camiinin avlusundaki Osmanlı kütüphanesi de, savaştan sonra ABD Priştine Büyükelçiliği tarafından onarılmış, kütüphane içindeki binin üzerinde el yazmalı eser ve 450 yıllık Kuran'ı Kerim Amerika Birleşik Devletleri'nin koruması ve denetimi altındı.

Osmanlıya uzun yıllar ev sahipliği yapan tarihi kale, Sırplar tarafından yıkılan ve sadece minaresi ayakta duran minare, Osmanlı'dan kalma tarihi konak yanı sıra çok sayıda eser, Batılı örgütler tarafından bilinçsizce onarılmaya çalışılıyor. Son olarak Osmanlı'dan kalma Prizren'in tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı UNESCO örgütü tarafından onarılmaya başlandı.

Batılı devletlerin örgütleri Kosova'daki tarihi eserlere sahip çıkarken Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı da (TİKA) Prizren'de, Osmanlı döneminden kalma tarihi Sinan Paşa Camii'nin onarımına başladı. 2007 yılından bu yana onarımı süren camiyle ilgili Prizrenli'lerden tepki gelmeye başladı. Caminin çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığımız Priştine Kültür Bakanlığı'na bağlı Prizren Kültür Anıtları Tarihi Koruma Kurumu yetkilisi Fikret Tikveş, caminin çalışmalarının yapılmadığını ve bunun da nedenini bilmediklerini söyledi. Tikveş camide onarım çalışmalarının daha çok olduğunu ve onarımının 1 yıldan fazla süreceğini söyledi.

Prizren İslam Birliği Başkanı Lütfü Balık, Sinan Paşa Camisinin onarım çalışmalarının uzun sürdüğünü ve çalışmalarının durmasıyla ilgili sorunun nerede olduğunu bilmediklerini söyledi. Balık, caminin bu kadar uzun sürmesindeki nedenini firmanın başarısızlığından dolayı kaynaklandığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title