Haberler

Kilis'ten Mannheim'a Teşekkür Ziyareti

Türkiye’nin Suriye ile sınırı olan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ve beraberindeki heyet, Almanya’nın Mannheim şehrine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Suriye ile sınırı olan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ve beraberindeki heyet, Almanya'nın Mannheim şehrine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mannheim Belediyesinin Kilis'deki Suriyeli kadınların meslek eğitimleri için yapacağı yardımdan dolayı teşekkür eden Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Bu insanlık dramına gözlerini ve vicdanlarını kapatmadıkları ve bizim yanımızda yer aldıkları için teşekkür ediyoruz. Mannheim Belediyesinin yaptığı, Kilis'te yaşayan Suriyeli mülteciler için yeterli mi değil, küçük bir adım ama bunun arkasının geleceğine inanıyorum. Bu yapacağımız işbirliğinin Suriye üzerinde tüm insanlığa örnek olmasını ve az önce sayın başkan dediği gibi, belediyelerin belki ülke siyasetlerine yön vermesi gerektiğinin zamanı geldiğine inanıyorum" dedi.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kilis ismini birçok insanın duymadığını belirterek, "Hem küçük, hem genç bir şehir. 1995 yılında il olmuş ve 2023 yılında 115 bin nüfusa göre planlanmış bir şehir. 2011 yılına 94 bin nüfuslu şehir bir anda 135 binin üzerinde Suriyeli misafir aldık. Şu anda Kilis'te yaşayan halkın yüzde 60'ı Suriyeli yüzde 40'ı yerli halk. Bu dünya insanlık tarihinde çok az rastlanan bir olaydır. Bu tür olaylar olduğu zaman o şehirde asayiş olaylarının tavan yapması ve müthiş kavgaların olması lazım. Biz bu Suriyeli kardeşlerimize mülteci demiyoruz. Sığınmacı da demiyoruz. Biz bunlara misafir diyoruz ve her şeyimizi paylaşıyoruz. Bundan dolayı da kavga etmiyoruz ve onunla gurur duyuyoruz. İnsanlık tarihinin en büyük kültürel mirası insan vicdanındaki iyilik duygusudur. İşte biz onu ortaya çıkardık, bu 21. Yüzyıl insanının en çok ihtiyacı olduğu ve kaybettiği bu olayı yaşıyor ve yaşatıyoruz. Onun için biz Kilis'e umudun ve barışın ana şehri diyoruz" dedi.

Çeşitli uluslararası toplantılara katıldıkları zaman bazı şehirlerin 300-500, bin iki bin üç bin Suriyeli almakla öğünüyor ve bunu müthiş bir şekilde anlattıklarını dile getiren Kilis Belediye Başkanı, hayrete düştüklerini ve bazı şeyleri anlamakta zorlandıklarını vurguladı.

Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz, Mannheim'da 28 bin Türk vatandaşının yaşadığının belirterek, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin sürdürüleceğini vurguladı. Kilis Belediyesi'nin Suriyeli mültecilere karşı gösterdiği yakınlık ve ortaya koyduğu başarılı çalışmalardan ötürü tebrik ettiğini de dile getiren Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı, bu konuda dünyanın hiçbir yerinde örneği görülmeyen bir misafirperverliğin gözler önüne serildiğini kaydetti.

Almanya Federal Meclisine Avrupa'da 500 şehrin kısaca MENA (Middle East & North Africa") olarak adlandırılan bir dayanışma ve geliştirme ağı kurulmasını teklif eden ve bunun onaylandığına dikkat çeken Dr. Peter Kurz, bu çerçevede Mannheim şehrinin Kilis Belediyesi ile geliştirme ortaklığı yapmak istediklerini anlattı. Mannheim Belediyesi olarak Kilis'te Suriyeli Kadınlar için Meslek Eğitim Merkezi'nin kurulması ve yönetilmesinde yardımcı olacağını söyledi. Mannheim şehrinin sembolü olan tarihi Su Kulesi'inde gerçekleşen kabul programına Türkiye'nin Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz, Mannheim Belediye Başkanı Dr. Ulrike Freundlieb ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. - MANNHEİM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mannheim Almanya Türkiye Kilis Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title