Haberler

İsrail, Kürt Devleti Konusunda Kesin Tavır Ortaya Koydu

Güncelleme:

Şimon Peres ve Dışişleri Bakanı Lieberman'ın ardından Başbakan Netanyahu'nın Irak'ta bağımsız Kürt devleti meselesini dile getirmesi çok dikkat çekti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'nın Irak'ta bağımsız Kürt devleti meselesini dile getirmesi çok dikkat çekti. Netanyahu, Pazar akşamı yaptığı bir konuşmada Irak'tan bağımsız Kürt devleti çağrısını yaparken "Kürtlerin bağımsızlık arzusunu desteklemeliyiz. Buna layıklar" dedi.

Binyamin Netanyahu'nun Tel Aviv Üniversitesine bağlı Ulusal Güvenlik Etüdleri Enstitüsü'nde Pazar akşamı yaptığı konuşmasında İsrail'in Irak'ta Kürt devletinin oluşturulmasına desteklediğini açıkladı. Netanyahu'nun "Kürtlerin bağımsızlık arzusunu desteklemeliyiz. Buna layıklar" sözlerini kullandı.

İsrail'in Kürt devletine ilişkin pozisyonunun net biçimde ifade eden Netanyahu'ın açıklamasından birkaç gün önce Temmuz ayında görevi son erecek olan Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkanı Barack Obama'ya yaptığı veda ziyaretinde sarfettiği sözlerle İsrail'in Iraklı Kürtlere ilişkin politikasının net ipuçlarını vermişti.

Şimon Peres, Obama'ya, büyük bir askeri müdahale olmadan Irak'ın birleşik bir devlet olarak ayakta kalamayacağına inandığını ancak böyle bir operasyonu da tavsiye etmediğini söylemişti. Bu arada, Peres'in, Kürtlerin "Türkiye tarafından desteklenen fiilen bağımsız bir demokrasi kurduklarını" da ifade etmesi de dikkat çekmişti.

Bunun ardından da Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, görüştüğü ABD'li mevkidaşı John Kerry'ye "Irak, gözlerimizin önünde çöküyor ve bağımsız bir Kürt devletinin tesisi, artık bitmiş bir iş" demişti.

Bu gelişmeleri yansıtan Haaretz gazetesi ise, "İsrail'in yıllarca Iraklı Kürtler, pek göze çarpmayan bir ilişkisi mevcut" dedikten sonra Netanyahu'nun Kürt meselesine ilişkin açıklamalarını, söz konusu toplantında bölgedeki değişiklikleri ve İsrail'in Ortadoğu'daki yeni ittifakları şanslarının tartışıldığı bir arada yaptığını yazıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Şimon Peres İsrail Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title