Haberler

İran'daki benzin zammı protestolarında ölü sayısı 143'e yükseldi

Güncelleme:

Uluslararası Af Örgütü, İran'da benzim zammı nedeniyle başlayan protestolarda 143 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Protestolarda birçok kamu binası, bankalar ve bezin istasyonları ateşe verildi.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, İran'da benzin fiyatlarına yüzde 300 zam yapılmasının ardından patlak veren protestolarda 143 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Af Örgütü, gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının tespit edebildiklerinin çok üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini ve konuya ilişkin araştırmalarının sürdüğünü kaydetti. Londra merkezli örgüt, teyit edilmiş bazı videolarda güvenlik güçlerinin kasten silahsız göstericilere yakın mesafeden ateş açtığının görüldüğünü hatırlatarak İran'a karşı küresel çapta bir kınama çağrısı yaptı.

Örgütün Orta Doğu sorumlusu Philip Luther, uluslararası toplumu İran'da olanlara güçlü bir tepki vermemekle eleştirdi. Luther, "Uluslararası toplumun, İran'daki göstericilerin hukuksuzca öldürülmesine ihtiyatlı ve sessiz cevabı üzücü bir biçimde yetersiz" diye konuştu.

İRAN'DAN 4 ÜLKEYE UYARI: SİZİ YOK EDERİZ

Öte yandan, İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ülke genelinde yapılan benzin zammı protestolarıyla ilgili ABD, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan'ı suçlayarak, "Kırmızı çizgilerimizi aşarsanız sizi yok ederiz" tehdidinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

İran'daki protestolar benzin fiyatlarına beklenmedik şekilde en az yüzde 50 zam yapılması ve daha ucuz fiyata benzin satışına kota konması üzerine başladı. Başkent Tahran dışında Kirmanşah, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Kerec, Yezd, Buşehr ve Sari kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi, pek çok yerde kamu binaları ateşe verildi.

Sürücüler trafikte kontak kapatarak hükümeti protesto ederken, hayat pahalılığına tepki gösteren üniversite öğrencileri de gösterilere destek verdi. Tahran'ın önde gelen ticaret merkezlerinden Tahran Büyük Çarşısı'nda bazı esnaflar da kepenklerini açmadı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

İran Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title