Haberler

IKDP Kongresi

Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin 13. Kongresi Yapılıyor...

Kuzey Irak'ta önde gelen Kürt gruplarından Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) 13'üncü Kongresi, Erbil kentinde 1400 delege ve 500 kadar davetlinin katılımı ile başladı.

IKDP'nin 13. Kongresine yerli ve yabancı bir çok üst düzey yönetici katılıyor.

Kongreye Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki, Irak Parlemento Başkanı Usema Nuceyfi, El Irakiye Listes Başkanı İyad Allavi, Eski devlet Başkan Yardımcısı Adıl Abdulmehdi, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin yanı sıra yerli ve yabancı devletlerden gelen bir çok üst düzey yetkili katıldı.

KONGREYE TÜRKİYE'DEN KATILIMLAR VAR

Kongreye AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Abdülkadir Aksu, Trükiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, BDP Milletvekili Hamit Geylani ve eski DEP milletvekili Leyla Zana da katıldı.

IKDP YENİLENECEK

Program ve tüzüğünde önemli değişiklikler yaparak örgütsel yapılanmasını yenilemesi ve yapılacak düzenlemelerle üst düzey kademeler için genç partililere yer vermesi hedeflenen kongrede 11 üyeden oluşan Polit Büronun yere 15- 17 kişiden oluşacak Parti Merkez Yürütme Kurulu, 31 kişiden oluşan Parti Merkezinin yerini de 51 kişiden oluşan Parti Meclisi'nin alması planlandı.

KONGRE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALTINDA YAPILIYOR

Kongrenin yapıldığı Erbil kentinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. 1500 delege ile aralarında diplomat, siyasetçi ve basın mensuplarının da bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 kişi Erbil'de. Şehrin bir çok noktasında kontrol noktaları oluşturuldu.

Kongrenin yapıldığı Sami Abdurrahman Parkı çevresinde de güvenlik kuvvetleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

ABDÜLKADİR AKSU: "BÖLGEMİZDE ARTIK RADİKAL İDEOLOJİLER VE TERÖR YÖNTEMLERİNİN MİADI DOLMUŞTUR"

Kongrede konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı

Ömer Çelik ile kongreye katılmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyerek, "Iraklı Kürt kardeşlerimizin, akrabalarımızın ve siyasi partilerinin hür iradeleri doğrultusunda örgütlenmeleri insanların ortak ideali olan demokrasi

zemininin kuvvetlendiğini göstermektedir. Yalnızca ortak bir sınırı değil aynı zamanda ortak bir geçmişi ve

kültürel hatırayı paylaşıyoruz. Sizleri Türkiye'nin Irak'a ve Ortadoğu'ya açılan kapısı olarak görmekteyiz, Türkiye de sizin için Avrupa'ya açılan kapıdır. Çağlar boyunca ortak dünya medeniyetine önemli katkılar sunan bir çok medeniyete yurt teşkil eden bereketli Mezopotamya halkasında dost ve kardeş olan iki halk, bir kader birliği içerisindedir. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bundan bir yıl önce Bağdat'ı ziyaretlerinde, Irak ile ortak bir kalkınma, refah ve huzur havzası yaratmayı taahhüt etmişti. Sözünü ettiğimiz vizyonu hayata geçirme hedefinin IKDP liderliği tarafından paylaşıldığını biliyorum. Bu geleceği kurmak hepimizin sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirmek için çabalarımızı birleştirmek zorundayız." dedi. Irak Kürt bölgesinin hızlı bir değişim sürecinde olduğunu söyleyen Aksu, "Değişimin itici güçlerinden biri de dostum muhterem Genel Başkan Mesut Barzani olmuştur. IKDP'nin bu genel kongresinde kendi yönetim yapısını çağımızın gereklerine uyumlu hale getirme kararlığını görüyoruz. Yetişmekte olan gençliğin arzularına geçerli yanıtları vermenin koşulunun, bu tür bir yeniden yapılanmadan geçtiğini kendi deneyimimizden biliyoruz. IKDP, Iraklı Kürt kardeşlerimiz ve Iraklı tüm kardeşlerimizle deneyimlerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu bir keza daha söylemek istiyorum. Türkiye'den gelen davetliler olarak kendimizi evimizde hissediyoruz. Irak Kürt bölgesi ile önceliklerimiz örtüşmektedir. Ekonomilerimiz birbirini tamamlamaktadır. Ülkemizin bu bölge ile iş hacmi yılda 6 milyar doları aşmıştır. Bölgedeki yabancı şirketlerin yarısından fazlası Türkiye'dendir. Bu da 600 şirket demektir. Erbil Başkonsolosluğumuz, bu yılın mart ayında açılmıştır. Burada 200'ü aşkın Iraklı kardeşimize ücretsiz olarak vize verilmiştir. 1992 yılından bu yana bölgede faaliyet gösteren Işık okullarının, anaokuldan üniversiteye 19 ayrı şubesi bulunmaktadır. Bunlarda 5 bin 500 öğrenci Kürtçe ve İngilizce ile birlikte Türkçe de eğitim almaktadır. Bu yıl 40 milyon yatırımla kurulan rahmetli İhsan Doğramacı Okulu da öğrenci almaya başlamıştır. Bunu memnuniyetle öğrendik. Müteahhitlerimiz bu bölgeye su arıtma tesisi, yollar, havaalanları, bakanlık binaları inşa ediyor. Eğitimcilerimizin burada ortaya koyduğu çaba ayrıca övgüye değerdir. Bu denli canlı seyreden bir işbirliği ancak halktan kaynaklanabilir. Biz nasıl IKDP'nin davetine icabet ettiysek bölge insanının da bize aynı gönül sıcaklığıyla yaklaştığını biliyoruz. Başkan Barzani'nin liderliğindeki Irak Kürt bölgesel yönetiminin ülkemizle olan ilişkilerini derinleştirme, çeşitlendirme ve geliştirmeye katkısını önemsiyoruz. Diğer taraftan bölgemizde artık radikal ideolojiler ve terör yöntemlerinin miadı dolmuştur. Türkiye Iraklı Kürt kardeşleriyle dayanışma içinde olmaya devam edecektir." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title