Haberler

İç Savaş Kaçakçılara Yaradı

Güncelleme:

Suriye'de çatışmalar yoğunlaşırken Türk kaçakçılarının kazançlarının arttığı öne sürüldü.

Financial Times gazetesi, Türk kaçakçıların, Suriye'deki çatışmalardan önemli ölçüde yararlandığını, krizin kaçakçılar için "karlı fırsatlar" yarattığını, özellikle mazot kaçakçılığının çok karlı olduğunu savunurken kaçakçıların "Burada artık bir sınır olduğunu düşünmüyorum", "Sınırda asker yok" yönündeki ifadelerini de yansıttı

Suriye'de çatışmalar yoğunlaşırken Türk kaçakçılarının kazançlarının arttığı öne sürüldü.

Financial Times gazetesi, sınır bölgesindeki kaçakçıların, Suriye'deki çatışmalardan önemli ölçüde yararlandığını, özellikle mazot kaçakçılığının çok karlı olduğunu öne sürdü. Gazete, Hacıpaşa'da birçok kişinin "ordunun, son bir ayda yaşa dışı trafiğe daha çok göz yumduğu"nu söylediğini ancak bu iddiayı yalanlayan resmi bir yetkilinin ordunun kaçakçılıkla kuvvetli biçimde mücadele ettiğini belirttiğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, " Suriye'deki Çatışmalardan Sınırdaki Kaçakçılar Kar Ediyor" başlıklı haberinde Suriye'deki sert baskılar, öldürmeler sürerken sınırın diğer tarafında ise, kaçakçılıktan kazançların artması ile coşku yaşandığını savunarak, Suriye krizinin, önceki dönemde çok zorlanan kaçakçılar için "karlı yeni fırsatlar" yarattığını kaydetti.

Suriye'nin Türkiye ile olan 900 kilometrelik sınırının, "Esad rejimi, muhalifleri ve sıradan Suriyeliler için hayati bir geçiş" oluşturduğunu, sınırdan "temel ihtiyaçlar, silah ve insanların geçtiği"ni belirten gazete, sınırdaki Hacıpaşa beldesinden adı Abu Mohammed olduğunu söyleyen bir kişinin "şaka" yoluyla "burada bir sınır olduğunu sanmıyorum" derken Tahir adlı genç bir Suriyeli'nin de "sınırda asker yok çünkü tüm askerler kentlerde" şeklinde konuştuğuna dikkat çekti.

-"KAÇAKÇILIK BİR YAŞAM TARZI"-

FT, Hacıpaşa'da kaçakçılığın "bir yaşam tarzı" olduğunu savunduğu haberinde Hacıpaşa'da Suriye'den kaçak getirilip ziyaretçilere sunulan sigaraların Türkiye'de satılanlardan yüzde 50 ucuz olduğuna da vurgu yaptı.

Adı Arif olan bir kişi de, gazeteye, Suriye'de değeri yüksek araba parçalarını getirmek için hayatını riske attığını anlatırken "Çok para kazanmaya çalışıyorum" dedi. Suriye'de 150 liraya aldığı araba farlarını Türkiye'de iki katına sattığını anlatan Arif, "Suriye'den getiriyorum ve çok pahalıya satıyorum" sözlerini kullandı.

-"PETROL KAÇAKÇILIĞI YAYGIN BİÇİMDE TOLERE EDİLİYOR"-

Türkiye'deki petrol fiyatlarının dünyanın en yüksek fiyatları arasında olduğu için özellikle petrol kaçakçılığının çok karlı bir iş olduğunu yazan gazete, Türkiye'nin en yoksul bölgelerinin bazılarının bulunduğu güneydoğusunda, istihdam eksikliği nedeniyle petrol kaçakçılığının yaygın biçimde tolere edildiğini de iddia etti.

-ULUDERE OLAYI-

Bu bağlamda Hacıpaşa Belediye Başkanı Mehmet Faruk Hansa'nın "Bu köydeki tüm aileler çiftçidir. Mazot da, çiftçilikten daha çok para getirdiğini gördüklerinde, hepsi mazot işi ile uğraşmaya başlıyor" sözlerinin de yansıtıldığı haberde şu savlara da yer verildi:

"Türk silahlı kuvvetler, sık sık kaçakçıları, Kürdistan İşçi Partisi ya da PKK'ya karşı yapılmak üzere olan askeri operasyonlar konusunda uyarıyor ancak bu yöndeki bir uyarı, bir hava baskınının yanlışlıkta petrol dolu plastik bidonları taşıyan eşekleri ile Irak'tan ülkeye geçen 34 kaçakçıyı öldürdüğü Aralık ayında yapılmamıştı."

FT, olayın Türkiye'de öfke uyandırsa da köylülerin yas dönemi biter bitmez yine kaçakçılığa döndüğünü öne sürdükten sonra "Hacıpaşa birçok yerel kişi, ordunun, son birkaç ayda kaçakçılığa her zamankinden çok göz yummaya başladığını söylüyor" diye yazdı. Habere şöyle devam edildi:

"Ancak yerel bir Türk yetkilisi, bu iddiayı yalanladı ve ordunun, Suriye askerlerinin artan biçimde sınır bölgesine konuşlandırıldıkları ve mayın döşedikleri için giderek kaçakçılar için zor hale gelen bir ticaretle kuvvetli biçimde mücadele ettiğini söyledi. Yetkili, 'eğer onlar (petrol kaçakçıları) kendilerinden o kadar emin ise, o zaman bunu gündüz güvenlik personeli önünde yapsınlar' dedi."

İngiliz gazetesi, haberinin son bölümünde de kaçakçıların şimdilik mümkün olduğu kadar para kazanmaya çalıştıklarını belirtirken Tahir adlı kaçakçının "Hiç kimse, bunun daha ne kadar süreceğini bilmiyor. Belki yarın, durduracaklar" yönündeki sözlerini yansıttı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Hacıpaşa Türkiye Suriye Times Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title