Haberler

    Ertuğrul Günay: AK Parti Büyük Ölçüde Tasfiye Edildi

    Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de siyasi iktidarın risk aldığını, muhalefetin ise bundan kaçındığını söyledi.

    Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de siyasi iktidarın risk aldığını, muhalefetin ise bundan kaçındığını söyledi.

    Günay, menfur bir saldırı olarak yorumladığı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de son bir yılda yaşanan siyasi gelişmeleri euronews'e değerlendirdi.

    Euronews, Devrim Hacısalihoğlu: Türkiye'nin siyasal gündeminde çok can alıcı sorunlar var ve olağanüstü bir dönem yaşanıyor. 1970'li yıllardan bugüne kadar Türkiye'nin siyasal yaşamında olan birisi olarak geçmiş yaşamınıza dönüp bugünkü Türkiye fotoğrafını okuduğunuzda nel görüyorsunuz?

    Ertuğrul Günay, eski Kültür ve Turizm Bakanı: Türkiye 90 yılı aşkın bir Cumhuriyet, 70 yıla yakın da bir çok partili deneyim yaşıyor. Bizim çok partili demokrasi deneyimimiz biraz kırıklarla dolu. 1960'ta, 1970'te, 1980'de hatta daha sonra birkaç darbe veya darbe girişimi yaşadık. Bu dönem de biraz onlara benziyor.

    3/ 15 Temmuz'da ilk kez halk

    ve bütün siyasal kesimleriyle Meclis (TBMM) darbeye

    karşı durdu, önledi.

    Bu, çok partili dönemde

    bir ilktir.— Ertuğrul Günay (@ErtugrulGunay) July 15, 2017

    Yani Türkiye'nin hafızasındaki en yakın ve en acı arbe anıları 1980 12 Eylül'üne aittir. Bu dönem de menfur bir darbe girişimi atlattık ancak çok acılı oldu, çok sayıda yurttaşımız canını yitirdi. Arkasından bir yıl geçti, hala normalleşemedik. Sanki yeni bir darbe dönemi yaşıyormuşuz gibi. Bu tabii, 70 yıllık bir demokrasi ve 90 yıllık bir Cumhuriyet için ve yarım asırlık bir Avrupa Birliği süreci mücadelesi için geldiğimiz bu nokta biraz talihsiz, umut kırıcı bir nokta.

    2017 için hayal ettiğim Türkiye bu değildi, sanki bir darbe dönemi yaşıyoruz

    Bunu üzüntüyle söylemek isterim. Ben de bunun 1970'lerden 1980'lerden bu yana çok önemli bir kısmına bire bir tanık oldum. Doğrusu benim 2017 yılında hayal ettiğim Türkiye bu Türkiye değildi.

    Euronews: AK Parti Türkiye'nin en çok konuşulan, hatta Avrupa'da da çok fazla konuşulan, siyasi aktörü. Sizin katıldığınız dönemdeki ideolojik yörüngesi ile bugünkü arasında neler değişti ve bu değişiklik neden kaynaklanabilir? Hala değişebilir mi? Nasıl görüyorsunuz?

    Ertuğrul Günay: Bu soruyu bana soruyorlar zaman zaman. 'Sizin katıldığınız 2007'deki Adalet ve Kalkınma Partisi ile bugünkü arasında ne benzerlik var ya da ne ayrılık var?' diye. Özetle şöyle söylüyorum: Sadece ismi benziyor bence. Yani benim katıldığım partinin adı da Adalet ve Kalkınma Partisi idi. Bugünkü iktidarın adı da Adalet ve Kalkınma Partisi ama ne söylemi, ne programı, ne vaatleri ne de uygulamaları kati'yen birbirine benzemiyor.

    AK Parti büyük ölçüde tasfiye edildi

    Örneğin çok somut bir örnek vermek isterim.Örneğin 2007 seçim bildirgesinde, parlamenter demokrasi ile Türkiye'nin yönetilmesini, saydam, katılımcı bir demokrasi modeline Türkiye'nin geçmesini ve Anayasa'daki 1980 darbe döneminden kalmış olan, Cumhurbaşkanı ve yürütmeye verilmiş olan yetkilerin, Batı demokrasilerinin ölçütleri ile yeniden tanımlanması ve bunların kaldırılması yazılıyordu. Bu söz deği

    Auteur:

    Tags:Gepost: 08 augustus 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Ertuğrul Günay Euronews Ak Parti Türkiye Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title